Matbekännelse

Ibland när jag totalt saknar matinspiration eller tid och lust händer det att jag köper Findus Köttfärssås Original, i burk.
Illa nog, kan tyckas. Men det är inte det som är grejen, utan det faktum att jag tycker den är jättegod. Tror jag.

Det måste vara nån slags djup prägling. Produkten lanserades enligt Findus redan 1965. Långt innan jag föddes. Och jag undrar om det inte dessutom fanns nån barnmatsburk i sortimentet med exakt samma smak. Det här måste vara ett av de smakminnen som sitter allra längst in i min skalle. Ett par foton i albumet med en leende orangenylle-Anders skvallrar om samma sak.

Att geggan ifråga bär samma namn som den vitlöks- och basilikadoftande rätt man då och då lägger sin själ i och sin finaste Parmigiano Reggiano över är ju egentligen en skymf. För här snackar vi smakförstärkt tomat- och morotspuré med diverse stärkelser och några vilsna köttkorn.

Men likförbannat så infinner sig en sällsam njutning när jag äter den tillsammans med smått överkokta snabbmakaroner. Inte sällan med sked, direkt ur kastrullen. Som om all världens samlade gastronomi är bortblåst. Som om all den multitud som ryms i ordet mat fallit samman till att betyda endast detta. En mat var det här. Schloff!

Efteråt känner jag mig lite smutsig. En smygande skamkänsla som endast kan botas med att handla hem och laga nåt långkok eller festligt eller avancerat till nästa måltid.

Så kommer ni hem till mig och det langas fram västerbottenbakelser toppade med kräftsallad och mangovinägrett så titta mig noga i mungiporna. De kan ha en svagt orangeaktig ton ...

Kommentarer

 1. Oj! Igenkänningsfaktorn var skrämmande hög.. skönt att veta att jag inte ensam bär denna skam :P

  SvaraRadera
 2. Samma här, fast i mitt fall är det spaghettiringarna som får mig på fall. :D

  SvaraRadera
 3. Förstår precis! Fast jag lyckas avhålla mig ändå...

  SvaraRadera
 4. Cybermorsan2011-08-08 17:07

  Tror de flesta av oss gör oss skyldiga till denna lilla synd ibland - att käka findus färdiga köttfärssås! Den smakar precis som köttfärssås på barnmatsburk, som jag också alltid älskat. När min dotter var liten fick jag köpa extra mycket, för jag kunde inte låta bli att äta minst varannan sked själv...;))

  SvaraRadera
 5. Den sk skammen bär jag med högt huvud. Jag älskar denna burk med sörja. Mina barn älskar den så varför inte :) 

  SvaraRadera
 6. Kan det vara så att det finns smakförstärkare (E621) bland ingredienserna?

  SvaraRadera
 7. Ja, enligt Middagsfrids blogg innehåller den:
  Vatten, griskött 23%, tomatpuré, morötter, paprikapuré, paprika, vetemjöl, lök, modifierad stärkelse, saltgurka (gurka, salt), salt, vinäger, smakförstärkare (E621, E635, E640), jästextrakt, aromämne, socker, vegetabilisk olja, paprikapulver, kryddextrakt, citronjuicekoncentrat, stärkelse och maltextrakt, sojasås. Salthalt 1.0%.

  SvaraRadera
 8. Jag har köpt den en gång, men slängde det mesta för jag tyckte det var vidrigt. Detta var ändå under en period då jag tyckte det var lyx med bacon (eller Denniskorv) och inte bara ketchup till makaronerna, så det var absolut inte något snobberi eller förutfattade meningar.

  SvaraRadera
 9. lillracksingen2011-08-08 20:09

  Prova som pålägg på pizza med pepperonikorv.

  SvaraRadera
 10. Du pratade dig varm om det här någon gång och jag tänkte att jag måste prova. Hua, en gång och aldrig mer..... Sorry....

  Sara

  SvaraRadera
 11. Danni Efraim2011-08-09 08:09

  När du ändå är inne på spåret, så kanske du kan hjälpa mig med en sak... Jag har en dotter på ett halvår hemma, som vi självklart köper allehanda mumsiga barnmatsburkar till. Två av favoriterna är just spaghetti och köttfärssås, och även lasagne. Då kommer vi till tiotusenkronorsfrågan: om den ena burken innehåller puread spaghetti och köttfärssås, och den andra burken innehåller puread lasagne, vad i heeeeeeeelvete är då skillnaden?

  SvaraRadera
 12. Ost och bechamelsås?

  SvaraRadera
 13. Danni Efraim2011-08-09 10:30

  Den som inte har ost på sin bolognese borde inte få laga mat! ;) Men visst, mjölk och mjöl, jag går med på det, även om det inte känns som det mest meningsfulla tillägget i puréform.

  SvaraRadera
 14. Det håller jag verkligen med om. Rödvin i köttfärssåsen ska man också ha.
  Fast jag kan tänka mig att Nestlé och HiPP är av andra åsikter. Är det samma märke på produkterna?
  Jag har ett tråkigt jobb och kollar gärna upp saken åt dig.

  SvaraRadera
 15. Danni Efraim2011-08-09 10:50

  Du, jag hoppas faktiskt att det inte är rödvin i lillans mat... Vi har inte tänkt börja med vin förrän åtminstone fyraårsåldern! Själv har jag vin i det mesta jag lagar. "Halva flaskan i maten och halva flaskan i magen" står det längst ner på alla mina recept. Keith Floyd var min stora idol.

  Stackars dig med tråkiga jobbet! Du får såklart forska vidare på det om du vill, även om jag inte är helt säker på att världen kommer bli en bättre plats för det. Lasagnen är Semper, och innehåller mycket riktigt ost och bechamel: http://www.semperbarnmat.se/recipe_fetch/78

  Köttfärssåsen minns jag faktiskt inte vilka som gör.

  SvaraRadera
 16. Jag brukar köpa gulaschen som står på hyllan bredvid. Känns Lite mer exotiskt, lite mer vågat.

  SvaraRadera
 17. carlfromsweden2011-08-11 01:51

  Disgusting.
  Däremot gillar jag snabbnudlar, utan vatten (bara buljong/kryddpulver). Det är disgusting om något.

  SvaraRadera
 18. Haha, är vi månne av samma generation? När maken är borta köper jag alltid en burk eller två, för jag orkar sällan laga mat av högre kvalitet när jag är ensam, men mest för att jag faktiskt tycker att det är jättegott, särskilt med överkokta makaroner direkt ur kastrullen. Smaker från barndomen <3

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg