Mina "måste ha"-appar till Android

Helt utan att ni efterfrågat det kommer här en lista på mina favorit-appar till Android. Kanske skåpmat för vissa. Men eventuellt nåt schysst du har råkat missa.

Alla titlar är länkade till Android Market. (Du vet väl förresten att du kan push-installera appar i mobilen direkt från Market i datorns webbläsare numera). Nåväl. Här åker vi:

Vem ringde
Har du inte inkommande nummer i kontaktlistan kollas det upp på Eniro och på Vemringde.se (som listar nummer till telefonförsäljare) och visar namnet i en popupruta. Oslagbart!
ES File Explorer
Den bästa och snyggaste filhanteraren. Kör lokalt eller över wi-fi så du kan ansluta till dina nätverksmappar. (Låt det där gänget med fruktlurar hålla på med kablar och musikprogram för att överföra filer :)
VPlayer
Videospelare som spelar ALLT ... divx/xvid, wmv, m4v, flv, rmvb, avi, mkv, mov, mp4, 3gp, ts, tp ... stöd för streaming och subtitles. Perfekt kompis till Skifta nedan.
Skifta
Låter dig spela film, bilder och musik från mediacenter/mediaserver i telefonen; eller film, bilder och musik från telefonen i teven/datorn; eller vilken annan konstellation du kan komma på. Allt över Wi-Fi. Certifierad DLNA/UPnP-controller. 
XBMC Remote
Snygg och lyxig fjärrkontroll/fjärr-GUI till mediacentret XBMC på din dator. Det finns andra XBMC-remotes i market, men denna officiella är klart bäst.
Youtube Remote
Fjärr-GUI som tillsammans med Youtubes storskärmsvariant, Leanback, är perfekt för Youtube-TV-soffhänget.
Spotimote
Fjärrkontroll till Spotify (på datorn). Med albumomslag, dina spellistor etc. Det bästa komplementet till sommar, sol och balkonghäng ever!
Shazam
Identifierar vilken låt/artist/skiva som spelas med hjälp av mobilens mikrofon.
SoundHound
SoundHound (som tidigare hette tidigare Midomi) gör samma sak som Shazam, dvs identifierar låtar, men den här kan även identifiera låten då du sjunger eller nynnar själv.
Spotify
Den officiella Spotifyklienten för Android. Mer behöver väl inte sägas.
Wapedia
Smidig och överskådlig Wikipedia-läsare.
µTorrent Remote
Om du kör torrentklienten µTorrent på datorn/mediacentret så är det här den bästa kompanjonen. Lägg till, ta bort och hantera alla dina torrents fast du är i flygande fläng.
STHLM Traveling
Oumbärlig reseplanerare och tidtabell för SL. Kan spara favoriter, utgå från din nuvarande plats, visa avgångar i realtid mm.
SMS-biljett SL
GUI som besparar dig besväret att plita ihop biljettbeställnings-SMS:et till SL. (Vi snackar alltså inte nån fejkbiljett. Kostnaden är den ordinarie).
Plume for Twitter
Just nu den bästa Twitterklienten, imo.
Bankdroid
Låter dig supersmidigt kolla dina saldon på Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken, Avanza, Coop, Eurocard, Hemköp, ICA, Ikano Bank, OKQ8, PayPal, Payson, Rikslunchen, SAS EuroBonus, Mastercard, SJ Prio, Statoil, Steam Wallet och många fler.
SEBNordeaSwedbankHandelsbanken
Bankernas egna internetbank-appar. Bra när man behöver kolla nåt eller flytta stålar mellan sina konton i flygande fläng.
WhatsApp
SMS är stenålders och kostar pengar. Instant Messaging-app som är lite fulare än PingChat! men lite enklare att komma igång med, varför många skaffar den. (Förhoppningsvis blir kommande Facebook Messenger den app som förenar oss alla).
PingChat!
Snygg instant messaging-app. Eget protokoll som går på valfritt nickname eller ditt mobilnummer. Finns för iPhone, Blackberry och Android. Stödjer Push Notifications.
Remote Web Desktop
När jag sitter vid datorn vill jag gärna slippa pilla på mobildisplayen för att skriva meddelanden och annat. Jag har ju så fint tangentbord och mus framför mig. Detta är en remote desktop-server till mobilen som löser dilemmat. Surfa in på mobilen och gör det du ska.
Catch Notes
Anteckningsblock med massa extrafunktioner som synkar med webben (Catch.com), så jag kommer åt mina anteckningar från datorn i telefonen och vice versa.
Dropbox
Dropbox ger dig som bekant 2GB gratis lagringsutrymme i molnet. Det här är Androidklienten mot tjänsten.
Chrome to Phone
Googles egna implementation för att skicka texturklipp och länkar från skrivbordsdatorn till din lur. Kombineras med add-on-programmen Chrome to Phone (för Chrome) eller Fox to Phone (för Firefox) i datorn.
Snowstorm
Väderapp som kollar yr.no efter prognosen för din ort. Har en snygg widget till hemfönstret.
DigiClock Widget
Snygg och modifierbar klock-widget för hemfönstret som inte tar upp halva skärmen som många andra gör.
Barcode Scanner
Läser alla streck- och 2D-koder med kameran och skickar dig till relevant produkt/webbsida/applikation.
MortPlayer Audio Books
Spelare för ljudböcker som är bra på att komma ihåg var man var - och diverse andra smidiga features.
Skype
Tja, precis som det låter. VOIP-klienten Skype i Android-version. Vem vill inte ringa gratis? (Tja ... jag vill ju iofs helst inte prata i telefon alls ... men den har ju instant messaging också)
iglaset
Databas med dina och andras betyg/recensioner på öl, vin och sprit kopplat till sajten iglaset.se. Kan hitta drycken med hjälp av streckkoden på flaskan/burken/boxen så du slipper skriva in sökord. Kan också ge dryckestips baserat på vad du gillat.
SportyPal
Använder GPS:en för att tracka och lagra dina löp-, cykel- eller promenadrundor på kartan. Läs av tid, sträcka, topphastighet, medelhastighet, kaloriförbrukning osv. De samlas även under ditt konto på SportyPals webbsajt. Bättre än de andra apparna i genren, imo.
WiFi Analyzer
Scannar och visar trådlösa nätverk i din omgivning, bl a som graf. Bra när man t ex ska välja kanal till sin router.EDIT: Som jag sa till Malcolm i kommentarerna nedan: Ja, jo listan blev kanske lite längre än vad jag räknat med! Alla är nog i ärlighetens namn inte av "måste ha"-kaliber, utan kanske snarare "jäkligt schyssta att ha tillgång till". Nåt sånt :)


Har du egna favorit-appar? Tipsa i kommentarerna!

Kommentarer

 1. Appen "MusicSleep" uppskattar jag mycket. Den fungerar som en typ av timer för ens musikspelare(t.ex. Spotify). Jag ställer in den på kanske 30 minuter och sedan väljer jag en sång i en av mina spellistor. Musiken fortsätter i 30 minuter och sedan stängs den av. Perfekt för de som vill somna till musik.

  SvaraRadera
 2. Helvete, det var en diger lista. Jag använder Spotify och Winamp för musik, Kindle och Aldiko för böcker, Gmail för mail, Twicca för Twitter, och browsern för Facebook, Wikipedia, etc. Nordeas program för bankärenden, och nån sjukt simpel (ingen synk, ingen kalender och sån skit) notepad-grej för att ta anteckningar. Men den behöver jag egentligen inte för att jag alltid har papper och penna med mig.
  Självklet har jag ändå mycket annat installerat, men det använder jag otroligt sällan.

  SvaraRadera
 3. För SMS-biljetter kör jag en app som heter SMS-biljetter där man kan välja stad också, täcker inte hela Sverige och det var ett tag sedan det kom en uppdatering, så frågan är om den utvecklas fortfarande. Bra i alla fall att ha fler städer än bara Stockholm.

  Sen använder jag TweetDeck dagligen för att hålla koll på mina Sociala nätverk.

  SvaraRadera
 4. Hm, har letat efter en schysst ljudboksspelare och har hittills bara kört på telefonens inbyggda (som ju är sådär kul), ska prova Mort spelaren.

  SvaraRadera
 5. Kanonlista Anders! Ligger helt rätt i tiden.

  VPlayer: Perfekt för att njuta av stulet material på internet.Skifta: Utmärkt för att spela upp illegalt upphovsrättsskyddat material i Tv, dator eller hur du vill.XBMC Remote: Riktigt snygg och praktiskt mediaspelare för olaglig musik och film.Spotimore: Schysst fjärrkontroll till Spotify där man kan ta del av gratis musik utan att artister och låtskrivare behöver få någon nämnvärd summa för besväret.myTorrent: Här har du tjuvattributet nummer ett! Leta upp vad du vill ha, klicka, och vips, myTorrent snor ner det till din dator fortare än du hinner säga Upphovsrättsinnehavare.Bankdroid: Schysst app som låter dig ha koll på saldot så att du inte betalar för något som kan stjälas gratis.WhatsApp: Kanonapp för dig som bara vill ha och ha men inte ge. Här kan du sänka telebolagen ordentligt.Mortplayer: Sno din favoritbok på webben och börja läs!

  /Mats Johansson

  SvaraRadera
 6. Hej,
  testa gärna appen missatsamtal.se som jag kodat ihop. Återkom gärna med feedback så jag kan förbättra den ännu mer :)

  SvaraRadera
 7. Jo precis. För all media som inte köps på plastplatta är illegal. Jag postar en lista på Androidappar och du verkar upprörd. Vad är ditt problem, egentligen?
  Är du gammal och teknikrädd? Sitter du i din källare och putsar dina 8000 vinyler? Är du frustrerad iPhoneägare? Är du en bortglömd rockpoet som inte fick vara med på Spotify? Snälla, berätta!

  SvaraRadera
 8. Ja den blev längre än vad jag räknat med! :) Alla är nog i ärlighetens namn inte av "måste ha"-kaliber, utan kanske snarare "jäkligt schyssta att ha tillgång till". Nåt sånt.

  SvaraRadera
 9. Tack för tips, Stefan! Jag blir alltid glad att höra om svenska Androidutvecklare.

  Angående appen: Hur skiljer den sig från Vemringde?

  SvaraRadera
 10. Jaha, så du menar att den absoluta majoriteten av materialet som går genom myTorrent, XBMC, Shazam, Skifta, VPlayer, inte är illegal? Vem försöker du lura? Dig själv?

  /Mats

  SvaraRadera
 11. "Mats",


  (Shazam ... huh?!?)

  Vi skriver 2011. En bara någorlunda teknikintresserad människa av idag inser att mediacentret där vi ser/lyssnar på det vi vill när vi vill inte bara är framtiden - utan samtiden.

  Det är inte apparnas eller dess användares fel ifall du anser att innehållsleverantörerna inte har hängt med i utvecklingen.

  Dessutom sågar du ju Spotify, som är den enda tjänst som framgångsrikt har lyckats leverera det folk vill ha. Jag betalar gladeligen de 99:- varje månad för premiumtjänsten. Om du anser att artisterna får för lite av den så klaga på skivbolagen, inte på Spotify.

  Kliv in i samtiden.

  SvaraRadera
 12. Spotify är laglig. Visst. Men framgångsrik för FOLK. Knappast för musikerna va?

  Framtiden, samtiden (?) eller vilket klyschigt ord som helst.  Fortfarande kvarstår faktum att det är olagligt. Och ja, Shazam, för jag menar att de applikationer som på något sätt hanterar ljud- eller bildmedia till största delen hanterar illegalt material.

  Hängt med i utvecklingen? Tror du att den illegala nedladdningen är någon slags revolution för "The greater good" och som en protest mot de stora musik- och filmbolagen eller? Nej, knappast. Så länge folk kan få tag i saker gratis eller stjäla utan att åka fast så kommer det alltid finnas en utveckling som driver på detta. Folk laddar ner för att det är enkelt. Inte som ett aktivt ställningstagande eller av ideologiska skäl.

  Jag har inget svar på vad som är att föredra, jag bara konstaterar ett par fakta.

  1. Pengarna från Spotify och andra streaming/nedladdningstjänster kommer inte musiker etc. till godo.

  2. De applikationerna jag nämner bygger på illegal verksamhet.


  Jag förstår inte varför du blir så förbannat upprörd. Jag skriver en åsikt om att jag tycker att det är intressant att det finns applikationer som existerar tack vare en illegal marknad. Om du inte vill ha nej-sägare på din blogg så kanske du skulle tänka om.


  /"Mats"

  SvaraRadera
 13. Jag är inte mer upprörd än du, och jag debatterar mer än gärna på min blogg. Sen förbehåller jag mig rätten att köra en hård debattstil ifall jag tycker att en åsikt är helt uppåt väggarna.


  Ditt första inlägg där du tar med Bankdroid, WhatsApp och nån annan i sammanhanget helt irrelevant app bidrog till att jag tog dig för mer av ett troll än vad du kanske är. Att du vidhåller att Shazam (som identifierar musik och länkar dig till köpställen) har nåt med illegal media att göra är lite samma, men jag ska försöka släppa det nu.

  1. Den här frågan är alldeles för komplex för att ta i ett bloggkommentarsfält. Men i korthet: Det är inte så illa som det påstås, och det blir allt bättre i takt med att tjänsten växer. Skivolagen utgör de stora penninghålen. En artist som kapat den mellanhanden får mer pengar. Och framförallt: Vad är alternativet? Ska vi gå tillbaka till att bära hem plastmedia från Åhlens?
  Mer om vad jag menar kan du läsa på:
  http://www.vemihelvete.se/2009/02/do-skivbolag-do.html
  http://www.vemihelvete.se/2009/03/warner-music-rullar-vidare-med.html
  http://www.vemihelvete.se/2009/03/vem-i-helvete-svarar-joel.html
  (gamla och kanske inte helt uppdaterade, men i stora drag)
  2. Nej. Ett mediacenter katalogiserar och spelar upp din media. En torrentklient laddar ned filer. Att säga att de bygger på illegal verksamhet är som att säga att internet bygger på porr. Jag trodde helt ärligt att folk hade släppt det där gamla Ponténtugget nu.

  SvaraRadera
 14. Henrik Hoff (f.d. Löwendahl)2011-08-16 12:01

  Bra lista! Hade många av apparna redan, men ett par nya tips verkar lovande!

  SvaraRadera
 15. Kort replik Herr Talman. Lustigt att du nämner porr. Några av de som tjänat mest på porren på nätet är Ericsson, CISCO, Telia, BBB,  etc. Alltså de infrastruktuella bolagen.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=358144

  Om du inte gjort det, läs Mattias Anderssons bok "Porr -En bästsäljande historia".http://www.bokus.com/bok/9789151843766/porr-en-bastsaljande-historia/Lite naivt att tro att det inte är porr som drivit fram en stor del av utvecklingen av Internet och dess bihang.Du tillhör ju den kategorin som tycker att Internet främjar utvecklingen, medan jag menar samtidigt att den enskilde konsumenten hamnar mer och mer i knät på de stora jättarna, FB, Google, , Telia, AOL, Youtube, Twitter, Apple etc. vilket driver utvecklingen mot ett monopol.Internet har gått från att på 90-talet vara en kommunikationsplattform mellan människor till att vara världens största marknadsplats för onödiga prylar. Facebook och Twitter till trots./Mats

  SvaraRadera
 16. @Discworlds2011-08-16 15:28

  Haha, vilken underbar diskussion det blev i kommentarfältet! Fantastiskt. Det var längesen jag såg någon var så anti-fri-media att ge sig på app-rekommendationer. Sen är det ju alltid roligt när folk klankar ner på Spotify å artistens vägnar... Grattis marknadsföring gentemot en oslagbart stor mängd med lyssnare (som betalar, såvida inte reklamen gör det istället) och de delar av lyssnarna som gillar det sprider det till andra de känner genom sina Spotifylistor. För en artist som inte är i storleksklass A så är det inte bara den bästa reklam man kan tänka sig, utan i flera fall förmodligen det enda man har råd med.

  Hur är det, hur många enskilda artister/skådisar är det som stämt folk för olaglig delning/nerladdning av media jämfört med stora skiv- eller filmbolag. Jag gillar siffror, ge mig statistik på att artister har förlorat pengar

  Underhållande som alltid Anders :)

  SvaraRadera
 17. Apropå Spotify:
  Lägger mig inte i ovanstående debatt så mycket då jag finner den ganska underhållande och jag kan hålla med båda sidor lite här och var. Överlag dock mest åt Anders. Tänkte bara flika in med att jag inte bara tror att det är bolagen som tar för mycket pengar av "artistens vinst" från Spotify. Spotify är faktiskt ganska dåliga på att avlöna från början. Nu lär ju kontrakt m.m. skifta ganska mycket men dealen mitt band har ger oss 90% av det Spotify betalar ut. En utbetalning som baseras på antal streams (om man nu kan säga så). Om jag minns det hela rätt så betalas det ut typ £1 per 10 000 streams och är det inte premium users så är den summan än lägre... Dock är det fortfarande pengar till skillnad från piratad musik och dessutom ett grymt sätt för promotion i dagens Sverige, varpå jag ändå gillar tjänsten och hoppas på att fans köper plattorna ändå i digital form eller på plastbit.

  SvaraRadera
 18. Den underbara ironin i Anders och hans falangs frihetstänk är ju uppenbar om ni kollar upp vem som äger Spotify.
  /Mats

  SvaraRadera
 19. Ooh, har jag en falang? Awesome.


  Ja, att jättarna är med och äger Sporify är bekant. Och tråkigt. Men det är trots allt den tjänst som levererar.

  SvaraRadera
 20. Anders, vet du någon app som håller koll på de bloggar man följer? Har testat bloglovin men den ger inga "notifications" utan man måste aktivt starta appen och kolla.

  SvaraRadera
 21. Hoho, är det någon som kan läsa detta? Gick in från datorn för att kolla om någon vänlig själ svarat men jag kan inte se min kommentar. Den finns inte. 20 kommentarer säger bloggen. På mobilen, i mobilversionen, står det 21 kommentarer. Hur är det möjligt?

  SvaraRadera
 22. Den slår upp nummer i båda sidornas api:er, annars är det nog mest kringsaker.

  Så fort ngn mailar mig mes saker de vill se i appen brukarjag fixa det om det är relevant för de flesta.

  SvaraRadera
 23. Karin Magnander2011-09-04 20:52

  Hallå,

  är det någon som känner till en app till android som håller koll på de bloggar man följer. Jag har testat bloglovin men den ger ju inga notifikationer vilket stör mig. Jag vill ju inte behöva starta appen för att se om det finns några nya blogposter.

  K

  SvaraRadera
 24. Jonas Pehrson2012-01-12 20:56

  Anders: Trevlig lista men jag efterlyser en ny uppdaterad lista med bra appar! :)

  SvaraRadera
 25. Tack, Jonas! Bra idé! Lägger det i todo-listan!

  SvaraRadera
 26. Tack för tipset om myTorrent. Letat efter något sådant!

  SvaraRadera
 27. Många fina  appar till Android som du har delat med dig av. Skype är verkligen en favorit för mig!

  SvaraRadera
 28. Hej Anders, lasseg från iglaset här. Kul att du gillar vår app, jag gillar din blogg - hittade den via skeptikerpodden. Ibland är världen liten. :-D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg