Övernaturligt

Sveriges Radio P1 har sänt en mycket bra programserie vid namn Övernaturligt. I fyra avsnitt har programledarna Erik Hedtjärn och Martin Wicklin försökt granska, förstå och förklara spöken, andar och medium. Lyssna!Den självlysande bedragaren (från lör 20 aug)
"På kvällen den 9 oktober 2010 smetade medium-stjärnan Anders Åkesson in handen i självlysande lera och lurade seansdeltagarna att det var en andevärlden som materialiserat handen som svävade i luften. I dag önskar Per-Ola Thornell att han aldrig hade upptäckt fusket. Då hade han sluppit allt tvivel och en skandal som fortfarande skakar medium-Sverige."
» Lyssna på programmet på SR.se

Det rullstolsburna spöket i Bräcke (från lör 13 aug)
"I en kommun står skattepengarna för notan när ett medium driver ut spöket ur ett jourrum, i en annan Lex Sarah-anmäls personal som gör precis samma sak.
På 1800-talet skulle varje slott och adelsfamilj ha ett eget spöke. Men i dag är det inte där det spökar som är värst. Vi berättar vad som händer när spökena flyttat in i det svenskaste som finns - den offentliga sektorn."
» Lyssna på programmet på SR.se

Förnimmelse av bevis (från lör 6 aug)
"Vi lär oss psykometri, gräver i gamla mordfall och träffar en professor i parapsykologi.
Kan föremål berätta sin egen historia? Är det övernaturliga till någon hjälp när polisen ska lösa brott? Och vad säger forskningen - har ett medium mer rätt än slumpen?"
» Lyssna på programmet på SR.se

Skriket i likbilen och den troende skeptikern (från lör 30 juli)
"I femtio år var Nils Carlsson ateist - sedan råkade han flytta in i en hemsökt lägenhet i Upplands-Bro. Möt också neurologen som tror att spöken dyker upp när hjärnan försöker förstå världen utan tillräcklig information. Och så ska vi leta efter de dödas inspelade röster och skrik på ett band som åkte likbil innan det stuvades undan i en låda i garderoben."
» Lyssna på programmet på SR.se

Kommentarer

 1. De nerladdningsbara versionerna finns här:

  http://sverigesradio.se/sida/poddradio.aspx?programid=2332&pid=4122

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra!

  SvaraRadera
 3. Funderar på vad din poäng är. Att allt s.k. övernaturligt är bluff, eller går att förklara med vetenskap? Jag säger inte att det inte är så, men ovanstående inlägg i debatten tar väl oss varken framåt eller bakåt?
  /Mats

  SvaraRadera
 4. Jag faktiskt inte vad du menar med den här kommentaren. Vilken debatt är det du syftar på, och på vad sätt är mina länkar till ett radioprogram ett inlägg i denna?

  Poängen, om jag nu ska uttrycka en, är att det är mycket bra av SR att sända ett program som faktiskt granskar spökerier och medium, som motvikt till de totalt okritiska andemediumprogrammen i tv.

  SvaraRadera
 5. Ok, då är jag med. Tänkte på den ständiga diskussionen om Vetenskap kontra Pseudovetenskap här på bloggen. Håller med dig om att det är bra att man granskar ovan nämnda. Jag trodde snarare att du mellan raderna ville döma ut allt övernaturligt som bluff. Vilket ju inte går.

  /Mats

  SvaraRadera
 6. Nej, att kalla det "bluff" implicerar att alla som beskriver övernaturligheter ljuger. Det skulle jag aldrig påstå.Däremot anser jag, som person med en skeptisk och naturalistisk livsåskådning, att övernaturligheter inte existerar. Jag har hittills aldrig stött på, hört eller läst om en "övernaturlighet" som inte har enklare och trovärdigare naturliga förklaringar.

  SvaraRadera
 7. studeravidare.se2011-08-24 13:56

  Hej Anders. Idag drar vi igång en tävling på studeravidare.se. Vill du också vara med och tävla? Du behöver bara nämna oss i ett blogginlägg och har då chansen att vinna Nya MacBook Air. Infomation om tävlingen finns under www.studeravidare.se/bloggtavling. 
  MVH Studeravidare gänget

  SvaraRadera
 8. Kristian_gronqvist2011-08-28 15:26

  Mats

  När det gäller Din fråga om bluff är det en fråga om trovärdighet.
  För de allra flesta är tal om övernaturlighet en tendens att gärna tro på övernaturligheter eller en fråga om att märkvärdiggöra sig själv utan att behöva verifiera något.
  I vilketdera fallet en förståndshandikappads behov av att framstå som "initierad" och "kunnig" om något som inte existerad.
  Vill man kalla personen en bluff eller ignorant korkad är väl bara en smaksak...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg