WTF, Facebook?

Jag var just med om något av det mest besynnerliga någonsin på den sociala webben.

En vän postade en Spotify-länk till nån snubbe som kallar sig Nomy. En låt vid namn "She reminds me of you"http://open.spotify.com/track/7xoyn8tpOpvRXSdJEO5XL3

Musikstycket ifråga var ... hur ska man säga det på ett fint sätt ... fucking vedervärdigt!!

Så jag kommenterade ... som sig bör: "Låter som nåt en random svennebanan med dåligt engelskauttal, med nyköpt ljudkort från Thomann och en pianoplugin har postat på nåt hemstudioforum"

Vännen skrattade och föreslog att jag skulle lyssna närmare på texten som hon tyckte var mer än lovligt banal.

Jag tipsade: "Här är receptet: ladda hem http://www.yohng.com/software/piano.html, plinka lite arpeggios kring Em, C och D, ta sen fram din lidelsefullaste röst och sjung whatever :)"

...

Så plötsligt gick det inte att posta i tråden mer. Vännen PM:ade mig: "Nån har anmält inlägget som olämpligt innehåll! Jag fick meddelande om det precis. Nåt om hets mot grupp eller individ!"

Tio minuter senare var tråden borta från hennes wall. Poff.

Okej. Nån i hennes bekantskapskrets är tydligen (förutom ett rabiat Nomy-fan) helt oförmögen att uttrycka åsikter i skrift och dessutom rejält pantad i skallen. Men sånt är ju trots allt inget ovanligt.

Det besynnerliga är snarare Facebooks policies. Att spärra - och radera - en tråd (som omöjligen kan ha granskats av moderator och bedömts som "hets mot grupp/individ") på basis av en godtycklig anmälan är fullständigt galet.

Jag sitter faktiskt och är alldeles häpen. Två bekanta som diskuterar en officiell artist på en privat wall, blir censurerade! WTF, Facebook?

Kommentarer

 1. Det minsta man kunde begära är väl att FB på något sätt frågat den/de som påståss ha brutit mot reglerna. Och naturligtvis påpekat vilka regler, och på vilket sätt, man brutit mot. Risken är väl att FB gör som många andra, helt enkelt bara tar bort kommentarer som anmäls, vilket ger oproportionerligt stor makt åt anmälarte. Borde vara lätt att testa: skriv en kommentar på nåns wall och låt en tredje person anmäla.

  SvaraRadera
 2. Vad har Flashback med Facebook att göra? *dryg* ;)

  SvaraRadera
 3. Patric Högman2011-08-16 17:33

  Kan det vara "svennebanan" som är boven i dramat? Det kan ju tolkas nedsättande.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte vad du är förvånad över, följer du inte media?

  Jag är förvånad, du verkar ju smart och bildad annars. Därför jag följer din blogg.

  SvaraRadera
 5. Jag tror vi har dividerat om det här tidigare nångång (hela detta inlägget rör bara huruvida musiken var vedervärdig, resten av ditt inlägg var relevant på ett helt annat sätt, men det tänker jag inte beröra). Jag håller helt och hållet med om att det var vedervärdigt, men detta har en enorm säljpotential, detta är konstruerat efter det produktramverk som "musikkonsumenterna" vill ha. Om den här killen får ett bra PR kontrakt kommer dom mala den här låten om och om igen tills det att alla kan den utan och innan, för att sedan börja sjunga med, och slutligen vara så hjärntvättade att de köper den. ...eller tar livet av sig.

  SvaraRadera
 6. Det låter osannolikt, men man vet ju aldrig. Svennebanan är iofs nedsättande, men det pekar ju knappast ut nån grupp. Det är lite som om ordet "idiot" skulle vara hets mot idioter :/

  SvaraRadera
 7. Nä, jag är faktiskt så sjukt osmart och obildad att jag inte sett något i media om att Facebook raderar trådar godtyckligt. Men du får gärna länka mig.

  SvaraRadera
 8. Ja. Visst är det så. Det finns väl inte mycket annat man kan säga än att det är otroligt sorgligt.

  SvaraRadera
 9. Det är ju Nomy som har gjort Cocaine, den funkar fint på fest när man är trött på pop och annan skit och inte får spela hårdrock/metal eller annan bra musik... http://open.spotify.com/track/3JPMPDLIxizTViltvBQdJg

  SvaraRadera
 10. Inte nog med det, min vän. De stängde ner mitt konto på grund av att jag upprepade gånger blivit anmäld. Så, vem anmäler mina inlägg och varför? Jag skriver ett eget blogginlägg nu.

  SvaraRadera
 11. Helt galet! Ska bli intressant att läsa.

  SvaraRadera
 12. Om inte Ellinor själv länkar till sitt inlägg här så kanske du fixar det Anders?

  SvaraRadera
 13. Nyfiken i en strut2011-08-22 21:31

  Jag läser gärna det inlägget!

  SvaraRadera
 14. Säga vad man vill om musiken i fråga men att vara en osignerad artist från Jönköping och ändå lyckas hamna på Spotifys världs top tio lista är fakking imponerande. Just saying... Ah just det... fuck FB och sånt med. :):

  SvaraRadera
 15. Att folk är dumma i huvudet är väl ingen nyhet. Imponerande? Tja.

  SvaraRadera
 16. Patric Högman2011-12-04 11:33

  Svennar är väl svenskar?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg