3 september 2011

Men Logitech, för bövelen ...

Jo. Som trogna läsare kanske har förstått så är jag lite av en fjärrstyrningsnörd.

Idag är vi som sagt trådlösa, uppkopplade, blåtandade och wajfajade. Har jag skiten vill jag kunna utnyttja den, maximalt. Grejer med samma överföringsmetod och relaterade funktioner ska kunna prata med varandra. Basta.

Om min dator är lite av hjärtat i hemelektronikkedjan så är min Logitech Harmony multifjärr den mesta kontrollen - även om nu Androidmobilen med sina fina appar börjar erövra den platsen. Men för de där prylarna som bara svarar på IR (alltså den klassiska infraröda ljusöverföringen som jag sa vad jag tycker om i förra delen) är det Logitechfjärren som gäller.

Nu är det dock så att min multifjärr har hängt med några år. Den börjar bli lite trött. Så jag har så smått börjat kika efter en ny.

Ett minimikrav är att den förutom IR måste ha Wi-Fi, eller åtminstone Bluetooth. En av två moderna radiostandarder som i princip alla med dator har.

Då jag inte kan hitta Fredrik Schillers Xerxes Entertainment Cockpit så har jag kollat på Logitechs senaste top-of-the-line-modeller. Jättefina grejer som kostar skjortan och kan allt och lite till. Och de har förutom IR även RF. Alltså radioöverföring. Yay! Men vilken slags radioöverföring? Wi-Fi? Bluetooth?

Nej. Ingetdera. Den pratar bara med Logitechs egen RF-converter (köps separat för $99) som omvandlar signalen till ... *trumvirvel* ... IR.

Och visst, det är väl fint i sig att man kan ha sina fula stereoprylar och dvd-spelare och digitalboxar bakom stängda luckor. RF-överföring ända in i skåpet där det blir till IR som apparaten förstår.

Men kom igen ... vi skriver 2011 och er lyxfjärr för över fyra papp kan inte prata med en dator. Skäms.


Nej. Jag skippar nog det där med ny fjärr. Köper en IR-sändare till datorn istället tills dess att jag har utvisat den sista IR-prylen från hemmet.


(Detta är del 2 av 2 om fjärrkontroller. Del 1 finns här.)

17 kommentarer:

 1. Danni Efraim2011-09-03 15:37

  Alltså, att Logitechs pryl måste omvandla till IR förr eller senare är ju en självklarhet därför att IR är ju det enda som teven, digitalboxen etc snackar. Så det kan du ju knappast belasta Logitech för. Däremot är det synd att det inte är lite öppnare och tillåter möjligheter att interagera med systemet på fler sätt. Jag har själv en Harmony 1100 + RF-mottagaren.

  En polare gick däremot en annan väg. Han köpte en IR-blaster som hade WiFi, och som gick att styra via appar till både Android och iOS. Verkade vara bra mycket meck, men jävligt sweet när det väl är konfat och funkar. Kommer tyvärr inte ihåg vad hårdvaran ifråga hette men en mästergooglare som du ska väl hitta det på nolltid!

  SvaraRadera
 2. Jo, såklart måste den omvandla till IR. Men de hade kunnat bjuda på t ex en usb ut från omvandlaren också så hade den kunnat lira med datorn.

  Min tv är strax utbytt till en med Wi-Fi, så där försvinner ytterligare en IR-only-pryl. Skönt! Bara stereoförstärkaren kvar sen. Den bor i samma skåp som datorn så en enkel usb-IR-sändare är kanske melodin.

  SvaraRadera
 3. Danni Efraim2011-09-03 16:12

  Sure. Men vad de vill sälja är ju fjärrkontrollen för 4000 kr, inte IR-blastern för 600 kr.

  Däremot tror jag helt klart att det hade varit en smart affärsidé för dem (eller någon annan) att börja sälja just en nätverkad IR-blaster med smartphonestöd.

  SvaraRadera
 4. "Sure. Men vad de vill sälja är ju fjärrkontrollen för 4000 kr, inte IR-blastern för 600 kr"
  Nu är jag inte med riktigt. Syftar du på RF->IR-omvandlaren? Utan fjärren är den ju fullständigt oanvändbar så säljer de den ena så säljer de väl båda?

  SvaraRadera
 5. Du får en like av mig. Och en länk (till):

  http://9gag.com/gag/235994

  SvaraRadera
 6. Danni Efraim2011-09-03 21:58

  Ja, det är ju exakt det som är min poäng - så som systemet ser ut nu måste man köpa den dyra fjärren för att överhuvudtaget ha nytta av omvandlaren. Men om man gjorde som du föreslår, och lät omvandlaren lira direkt med datorn via t.ex. USB (eller hellre WiFi) så hade ju fjärrkontrollen blivit helt redundant.

  SvaraRadera
 7. Det jag menade var att Logitechs RF-converter skulle kunna fått USB ut så att Harmony-fjärren den vägen kunnat prata med datorn direkt.


  Åt andra hållet finns det ju som sagt massor av produkter redan.

  SvaraRadera
 8. Danni Efraim2011-09-03 22:06

  Jahaaaaaaaaaa, det var så du menade. Jaja, då är jag med. Min mediadator har inbyggd IR-mottagare så jag hade inte ens tänkt på det behovet - kan styra även mediacentret via fjärren utan problem.

  SvaraRadera
 9. Bra bild :)


  Med en sån IR-blaster som Danni nämner och en mjukvara (typ http://www.eventghost.org/ med tillhörande mobilapp http://bit.ly/omfUxk) kan man ju trixa ihop det där. Faktiskt den lösning jag tänker mig för stereon inom kort.

  Men man måste ju blanda in datorn som sagt. En standalone vore ju ännu fiffigare :)

  SvaraRadera
 10. Jo, det har min burk också. Men nu ville jag ju ha bort all IR :)

  SvaraRadera
 11. vad tror du om den här prylen då?
  http://m3.idg.se/2.1022/1.402164/universalfjarr-i-din-iphone

  SvaraRadera
 12. IR-plupp till mobilen alltså. Som övergångspryl kan den säkert vara okej. Men ett pris på 49 euro känns saftigt :S

  SvaraRadera
 13.  Haha, jag fick "Tasteless" av våran proxy på den bilden! Måste kolla på den hemma bara för det...

  SvaraRadera
 14. Henrik Barck2011-10-05 21:58

  nu kommer kanske den prylen du saknar.
  http://m3.idg.se/2.1022/1.406889/sony-tablet-s-sonys-multifjarrsurfplatta

  SvaraRadera
 15. Oj, verkar riktigt lovande! Tack för tips, Henrik! =)

  SvaraRadera
 16. Henrik Barck2011-10-05 21:59

  Då den har mic så borde den ju teoretiskt kunna hantera röststyrning också :)

  SvaraRadera
 17. Henrik Barck2011-10-05 22:05

  saknar skulle det ju stå :(

  SvaraRadera