Att kontakta en vän, v2.0

-Okej jag hör av mig på SMS? ... PingChat? ... WhatsApp? ... Viber? ... Jabber? ... GTalk?

Aldrig förr har det funnits sån valfrihet bland applikationerna för mobila snabbmeddelanden. Och aldrig förr har det varit sån spridning på kontaktvägarna när man vill texta en bekant. Det är en djungel. Själv har jag haft en handfull appar i min Androidtelefon, med en handfull vänner i varje.

Klassikern SMS är gammalt, kostar överpris och saknar viktiga funktioner som t ex gruppchat. Det har lämnat plats för modernare lösningar:

PingChat!, en snygg app för alla de stora mobilplattformarna med alla features man kan tänka sig. Men med världens mest korkade registrerings-/ominstallationsförfarande (lås upp ditt användarnamn, registrera om, fråga chans på alla vänner på nytt). Dessutom verkar den bugga för en del användare. Notifikationer kommer inte fram, etc.

WhatsApp, raka motsatsen till PingChat. Inte så snygg - men tokenkel att komma igång med. Vänner i din kontaktlista blir automatiskt dina WhatsApp-kontakter om de har appen. Men gruppchatten saknas (eller är dold under nåt ologiskt förfarande som iaf inte jag lyckats hitta) (EDIT: AToTheK_1 tipsar hur man får fram den: "När du är i "Meddelande"-fönstret där alla dina olika trådar finns, tryck på menu och välj Gruppchat"). Och fortfarande har den en marginell grupp användare.

Gemensamt för båda dessa är att de saknar skrivbordsapplikationer. Alltså, om jag sitter vid min dator med sitt stora fina tangentbord så vill jag gärna slippa pilla med mobiltangentbordet för att plita ihop ett meddelande till en vän. Det gör jag hellre på datorn.

Att börja jiddra med gamla chat-protokoll som MSN och ICQ, som visserligen kan köras både mobilt och för skrivbordet, känns som att gå bakåt. De är slutna, och användarna har droppat av i drivor. Öppna protokoll som XMPP känns fräschare. Men hur får man vanligt folk att haka på nåt så nördigt?

Entré gör mastodonten Facebook. Man har redan tidigare bakat ihop sin meddelande- och chattjänst till en och samma. Och man valde just XMPP som protokoll för att kommunicera externt. Appar, både mobila och för skrivbordet, som kan prata med Facebooks meddelandetjänst finns i massor. En enklare variant ingår i den vanliga officiella Facebook-appen - men nu har man även släppt Facebook Messenger, en specifik och officiell app för ändamålet.

Plötsligt har vi en lösning med: 1) Ett öppet protokoll. 2) Gruppchat. 3) Gränssnitt för webb, skrivbord och de stora mobilplattformarna. 4) En enorm genomslagspotential.

Tycka vad man vill om Facebook i övrigt. Men jag kommer lägga mina ägg i denna korg från och med nu (bye bye PingChat, till att börja med). Du är välkommen att hänga på!


Ladda ner Facebook Messenger för
Android (Android Market) »
iPhone/iPod/iPad (iTunes App Store) »

Kommentarer

 1. Och är man på det humöret kan man köra med valfri Jabber (XMPP) klient mot facebook!

  SvaraRadera
 2. Google Talk är väl på väg att bli ett rätt bra alternativ också. Nuförtiden är det oftast det och i andrahand Facebook jag använder för att chatta med vänner och bekanta.  Google Talk har ju dessutom videosamtal om man dessutom vill sluta med Skype... ;)

  En gång i tiden var det ICQ som gällde, jag hade hundratals kontakter där. ICQ+windows fileshare var nästan vad Facebook är idag för oss som pluggade och bodde i studentbostäderna i Ronneby i slutet av 90-talet! :)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar inte Facebooks chat. Av en enkel anledning. Alla, och då menar jag alla, ens vänner finns med där. Jag har samlat alla mina chatt-tjänster i en app på telefonen (IM+), och utan facebook är listan rätt lång. Ska jag lägga till alla mina cirka 750 FB-vänner också? Inte ens chans.

  SvaraRadera
 4. Jag får rätt enkelt fram gruppchat i Whatsapp. När du är i "Meddelande" fönstret (där alla dina olika trådar finns) tryck på menu och välj Gruppchat. Fyll i vem du vill prata med och döp chaten.

  Offtopic: Din sida sänger nästan min browser när jag går in på den. Den står bara och tuggar och väntar på www.blogginfo.se och innan den timar ut eller nåt så kan jag inte skiva kommentarer. 

  SvaraRadera
 5. Pure offtopic: Kan ha hänt mig också... FF stod och tuggade, trodde det var SVT-play men skulle inte vara första gången något går sönder bakom en relativt standardiserad blogg. Några bloggar har fått mitt antivirus att vakna utan anledning också för att nått gått fel på vägen...

  SvaraRadera
 6. Sådär.., "Facebook Messenger" på ena luren. Älskar att känslan när
  jag vill slå mig fri från de stora aktörerna men ändå använder dem
  konstant. En dag!

  SvaraRadera
 7. Tack för info! Jag ska åtgärda det!

  SvaraRadera
 8. Det borde finnas en egen SMS app som hämtar alla kontakter från alla andra appar och sätter in i den egna SMS appen. :)

  SvaraRadera
 9. Facebooks serverimplementation av xmpp saknar s2s, vilket är halva poängen med xmpp. 

  SvaraRadera
 10. Danni Efraim2011-10-27 08:08

  För de som kör iOS-enheter är ju annars nya iMessage otroligt smidigt. 100% transparent med SMS (man gör precis som man gör för att skicka ett vanligt SMS men om mottagaren har iMessage så går det iväg ett iMessage istället). Det som saknas är en klient för desktop eller web, men det går rykten om att det kanske är på väg.

  Klart, eftersom det bara funkar för iMänniskor så är det inte och kan inte bli en heltäckande.

  SvaraRadera
 11. Jo, smidigt förstås. Men en lösning låst till en enda plattform gör faktiskt mer skada än nytta om man hoppas på nåt slags förenande. Blackberry har haft den där länge (BBM) och för en anonym tillvaro.

  I somras var det snack om att GTalk skulle integreras med sms-klienten i Android. Sen har jag inte hört mer om det.
  Men som blippe säger ovan: s2s (eller "Federation"), dvs kommunikation mellan olika XMPP-baserade tjänster, är ju grejen.GTalk har haft stöd för s2s sen 2006. Om Apple kunde finna i sitt hjärta att öppna upp för det skulle det vara finemang. Jag är dock skeptisk.

  SvaraRadera
 12. Fick du rätt på din grupp chat ?
  Sidan laddar snabbare idag :)

  SvaraRadera
 13. Javisst! Jag var ju inne vid kontaktlistan och letade efter gruppchatt/markera flera eller nåt sånt. Hade inte en tanke på att den kunde finnas på förstasidan.

  Skönt att höra att den laddar bra nu. Jag rensade en del i bloggtoplistekoden. Blogginfo.se verkar ha lagt ner. (Man kan ju fundera vad man ska med sånt där till över huvud taget egentligen ... )

  SvaraRadera
 14. Ursäkta, Anders! I-landet ringde och vill få tillbaka sitt problem.

  Kanske borde det läggas läggas mer energi på vad man vill ha sagt, och mindre på hur man kommunicerar. Ta upp telefonhelvetet och ring om det är så jävla viktigt. Eller kom över på en kopp kaffe. Vettja!
  :)

  SvaraRadera
 15. Vet du, Mats: Det där med att ropa "i-landsproblem" känns ganska gjort.


  Det må vara viktigt att diskutera krig, svält och folkmord. Men det finns utrymme i vår tankevärld även för de små vardagliga sakerna. Och eftersom vi bor i ett i-land så blir de just i-landsproblem. Du skulle få det jävligt hektiskt om du gick och ropade det åt varje sådan företeelse."Ta upp telefonhelvetet och ring" känns också som en mossig kommentar. Här pratar vi om kommunikation med text (och bild). Visst kan de överlappa i funktion, men ofta fyller de väldigt olika syften genom sina respektive för- och nackdelar. Jag skulle inte komma på tanken att ringa tio vänner på arbetstid för att föreslå en aw-öl på Söder. Ett grupp-IM till alla är däremot perfekt. Man svarar när man har tid. Alla ser hela tråden.Men att rodda ihop en ölträff är ju ett i-landsproblem förstås...  ^o)

  SvaraRadera
 16. Jag har märkt att Facebook-appen har 1 fördel gentemot alternativapparna, och det är att det syns i FB-chatten att man är tillgänglig på mobilen. Min vän med Xabber ser jag inte där alls :(


  Förhoppningsvis kommer det i fler appar längre fram.

  SvaraRadera
 17. Använder inte iMessage XMPP som standard?  Har inte använt det på länge, länge.  Men har för mig att det sade så då.

  Isf kan man ju chatta med GTalk och FB med den.

  SvaraRadera
 18. Anders, se mitt svar ovan.

  SvaraRadera
 19. Danni Efraim2011-10-29 19:51

  Så länge sen kan det inte varit med tanke på att iMessage bara varit tillgängligt för allmänheten i ett par veckor ;)

  Du tänker på iChat, som använder sig av XMPP, men det är en helt annan grej. Och det ska såvitt jag vet ha stöd för federation (aldrig kört det själv).

  SvaraRadera
 20. Danni Efraim2011-11-01 10:56

  Jag har tänkt mer på det här, och även om jag verkligen gillar konceptet i sig, så finns det ett stort problem. Tillgängligheten. En av de stora poängerna med SMS är att det når personen snabbt och effektivt. Jag har inget sätt att avgöra om en viss vän faktiskt kör Facebook Messenger och/eller Facebook i mobilen, och alltså vet jag inte när jag skickar ett meddelande där om det faktiskt dyker upp och läses direkt av personen, eller först nästkommande kväll när han/hon loggar in på FB på datorn.

  Faktum är att det på många sätt är en klart större nackdel än med t.ex. Viber eller iMessage. Med de tjänsterna ser jag ju direkt om personen har Viber, och annars så faller den tillbaks på SMS.

  SvaraRadera
 21. Jo men vänner som har appen markeras med en mobilikon och texten "på mobilen" i kontaktlistan.

  SvaraRadera
 22. Danni Efraim2011-11-01 11:07

  Åhå, smart att de ändå tänkt på det! Men då är mitt nästa problem... att ingen av mina vänner är markerade med en mobilikon :)

  Och sålänge det är så, så kommer jag inte att öppna Messenger-appen varje gång jag vill skicka ett SMS för att först kontrollera, och sen öppna SMS-appen när det failade...

  SvaraRadera
 23. Välj då ut de du vill ha kontakt med via Facebook chat, och gör dig osynlig för resten. För du vet väl att man väldigt enkelt kan gruppera folk på Facebook även för chatten?

  SvaraRadera
 24. Helst inte, eftersom SMS är fullständigt värdelöst och dyrt. :)

  SvaraRadera
 25. Danni Efraim2012-10-10 01:38

  För de som kör iOS-enheter är ju annars nya iMessage otroligt smidigt. 100% transparent med SMS (man gör precis som man gör för att skicka ett vanligt SMS men om mottagaren har iMessage så går det iväg ett iMessage istället). Det som saknas är en klient för desktop eller web, men det går rykten om att det kanske är på väg.

  Klart, eftersom det bara funkar för iMänniskor så är det inte och kan inte bli en heltäckande.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg