22 oktober 2011

Lokala låtar och Spotify

Jag har ett problem. Ett som jag inte rimligen kan vara ensam om, tänker jag. Men då jag har frågat runt så har folk knappt förstått vad tusan jag pratar om.

Såhär: Jag vill ibland dela musik i Spotify med vänner och bekanta. En grej som är busenkel i Spotify. Bara att högerklicka på låten, albumet, artisten eller spellistan, välja Copy HTTP Link och langa iväg till polaren.

Nu kan det ju vara så, som i mitt fall, att man har en hel del musik lokalt på hårddisken som har indexerats i Spotify (en trevlig feature som gör att man även kan spela sin egen obskyra musiksamling utan att behöva byta till en annan spelare).

Men man vill ju såklart inte dela ut låtar som andra inte kan spela. Så man vill gärna se skillnad på de spår som faktiskt går att streama, och de lokala spår man äger som inte finns på Spotify. Och det gör man i vissa fall inte ...Om artisten eller plattan är helt okända av Spotify är det inget problem. För då är de fälten gråade och det är uppenbart att de inte finns för streaming. Men ibland innehåller Spotifys databas både artist och platta, och är alltså klickbara, det är bara det spåren inte kan spelas (antagligen pga regionala upphovsrättsavtal eller sånt trams).

Exempel:
Jag äger plattan "Season For Assault" av NZ-bandet 8 Foot Sativa. Den ligger här på min hårddisk och spelas finfint när jag klickar igång den i Spotify. Plattan finns också i Spotifys egna databas, har ett id och är fullt klickbar. Men för lyssning är det dessvärre stopp. Testa själv: open.spotify.com/album/5kujiiiLJ8F5snQgJzfOTO
(om nu ingen ändring har skett efter skrivande stund eller du äger plattan själv så kommer du få meddelandet "This Album Is Not Available")

EDIT: Och plötsligt verkar nu Season For Assault ha försvunnit ur Spotifys databas. Hmm. Men okej, vi tar Chris Whitleys "Dirt Floor" som exempel istället då: open.spotify.com/album/1DwYqqsUySzsYLUKXmS4um

Jag, som har plattan, ser ju inte detta. För mig ser det ut som vilket streambart album i Spotify som helst.

Det är alltså, såvitt jag kunnat utröna, omöjligt att i förhand se om min vän kommer att kunna spela låten ifråga. Min lösning just nu är att skicka länken till nån bekant och fråga "Hej! Får du spela den här?"

Så ska man väl ändå inte behöva hålla på?

Så mina funderingar riktar sig till Spotify eller folk som är experter på programmet och lyder alltså sammanfattat ungefär såhär: Kan jag på nåt sätt se om ett spår jag har lokalt även kan streamas? Och om inte - när tänker ni fixa den olägenheten?


EDIT2: Jag har kommit på ett sätt som är långt ifrån optimalt, men det fungerar iaf: Högerklicka på den aktuella låten, välj "Unlink track" (dvs koppla bort din lokala fil) - om spåret blir grått och ospelbart finns det alltså inte för streaming. Gör "Link track" igen för att återställa.

12 kommentarer:

 1. Jag tänkte föreslå att du kanske skulle kontakta Spotify. Sedan kom jag att tänka på att du verkar älska supportkontakt så jag tänkte låta bli att föreslå det. Sedan kom jag på att jag gillar dina blogginlägg om efterbliven support så jag tänkte ännu en gång föreslå att du kontaktar supporten.
  Sedan kom jag att tänka på att du nog tänkt på allt det här själv. Så nu ser jag istället fram emot ett inlägg om efterbliven support :)

  SvaraRadera
 2. En lösning som jag tror funkar är att högerklicka "unlinka" med alternativet "Unlink Track", då kan testa att lyssna på den via streaming. Sen är det bara att länka till din lokala fil igen med samma högerklickande. Jag sitter ibland och "unlinkar" på studioalbum som länkats fel till dåliga bootlegs... Still, borde visas på nått sätt som med ikonen som visar att filen finns lokalt.

  SvaraRadera
 3. Skickar detta till min polare som jobbar där.

  SvaraRadera
 4. Fredrik Sandberg2011-10-22 21:37

  Jag har absolut inget meningsfullt som rör själva problemet att komma med, men kan ändå inte låta bli att uttrycka min glädje över att snubbla över någon mer som känner till 8 FOOT SATIVA (a.k.a. bandet med världens kanske mest diskret drogliberala namn?)!

  "Chelsea Smile" och "Gutless" är grymma spår från den plattan, även om "Believer" (med på soundtracket till skönt töntiga skräckrullen "The Locals") kanske är deras vassaste nummer...

  :-)

  SvaraRadera
 5. Om jag i Spotify högerklickar på ett spår som finns lokalt på min dators hårddisk får jag bland bland annat upp alternativen "Edit info", "Update Info from Gracenote" samt "Reveal in Finder" i pop-up menyn. Dessa alternativ tycks jag inte kunna få fram när jag högerklickar de spår jag streamar från Spotify.

  På det viset går det ju att kolla ett spår hyffsat snabbt, även om det inte känns som helt rätt väg att gå. Hur man kontrollerar hela spellistor har jag inte hittat någon lösning på.

  //Karl-Johan

  SvaraRadera
 6. Du missar tyvärr poängen. Jag vet mycket väl vilka spår som är lokala. Det är inte problemet. Mitt problem är att jag inte vet om dessa spår ÄVEN finns för streaming från Spotify så att andra som inte har dem lokalt kan lyssna på dem.

  SvaraRadera
 7. Jag har samma problem. Sjukt irriterande ibland.
  Eftersom jag dock varit för lat för att orka ladda över mina skivor till telefonen kan jag kolla spotify i min mobil, och där se om låtarna finns tillgängliga eller inte.
  Hjälper dig föga förstås.
  /Anna

  SvaraRadera
 8. Mitt problem ligger i att jag inte kan verifiera ditt problem eftersom Spotify inte hittar något alls med 8 Foot Sativa. Just i denna stund iaf.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker du missar problemet, det är egentligen att låtarna inte finns tillgängliga från början.. whats up with that ??
  I spotifys begynnelse hade jag otroligt mycket att lyssna på då jag är inriktad på tyngre techno, men idag är jättemycket helt väck.

  SvaraRadera
 10. Det är inte Spofifys fel, utan idioter till skivbolag (och i vissa fall idioter till artister).

  SvaraRadera
 11. Japp, jag vet.. men jag anser fortfarande att det är det egentliga grundproblemet.

  SvaraRadera
 12. Och då är man fel ute om man diskuterar programmets sätt att hantera det, menar du? :S

  SvaraRadera