5 december 2011

Kompakta tankar på Twitter


Om du, som jag, tycker att det händer lite för lite på vemihelvete.se - häng med till Twitter vettja »

Där hamnar de där lite kortare tankarna och funderingarna. De som ryms på 140 tecken eller mindre.

Twitter, ifall du inte har nån vidare koll på tjänsten, brukar kallas för en "mikroblogg". Och visst, så kan man se det - typ världens muppigaste bloggplattform som saknar möjlighet till text- och bildlayout och har en begränsning på hundrafyrtio tecken per inlägg.

Men det som gör tjänsten intressant är att man kan "följa" varandra. Dvs, du lägger till de twittrare du gärna läser i ditt eget flöde. Och andra lägger till dig. Du kan också tilltala en annan twittrare specifikt genom att "tagga" hen. Det gör man genom att langa på ett @ innan personens twitternamn. Vill du säga nåt till mig blir det alltså @vemihelvete (då plingar det bl.a. till i min smartphone där jag har en Twitter-app). Man kan även visa att man pratar om ett visst ämne eller en viss företeelse genom att använda en s.k. hashtag, de inleds med # och kan se ut såhär: #adventskalender #libya #sommar #svpol (svensk politik). Det finns ingen överkucku som sitter bestämmer hashtaggar, utan nån hittar på en - och andra hakar på.

Så kalla det mikroblogg. Eller heta linjen för sms. Men det händer rätt mycket på Twitter. I korta och kompakta ordalag.

7 kommentarer:

 1. Jag försökte använda twitter ett tag, men det kändes omöjligt att få en lagom nivå på informationsflödet. Antingen kändes det som om det aldrig hände något, eller som om man fick vada fram i småtrista meddelande. Några tips?

  SvaraRadera
 2. Jag upplevde samma sak tills jag började använda Tweetdeck som klient i både telefonen och på datorn och då kunde jag plötsligt dela upp mina flöden genom att skapa kolumner med sökningar på #hashtaggar och så att jag kan följa aktuella ämnen jag är intresserad av för tillfället.

  SvaraRadera
 3. Vem var det som kom på att kalla twitter för "microblogg"?

  Känns totalt vilseledande och många som testar Twitter och använder det genom att "microblogga" kommer aldrig att upptäcka fördelarna med Twitter.

  SvaraRadera
 4. Vad är fördelarna då?

  SvaraRadera
 5. Fördelarna enligt mig är att det är ett snabbt sätt att kommunicera med andra. #hashtagarna gör att man kan följa de ämnen man gillar. Men många nykomlingar som bara "microbloggar" dvs skriver "facebook-statusar" missar allt det. 

  En annan fördel är att det mesta är offentligt. Man skapar inte små slutna sällskap på twitter utan dina tweet kan läsas av alla och du kan läsa vad alla andra skriver. 
  Kort och gott är det enklet och snabbt, bara man tar sig över tröskeln med att sortera informationsflödet vilket tyvärr kan vara nog svårt.

  SvaraRadera
 6. En negativ sak jag märkt... "privata" meddelanden syns för hela planeten på twitter. Lite trist att man inte kan ändra vilka som ser vad.

  SvaraRadera
 7. Nej men va? Privata meddelanden syns ju bara för dig och mottagaren.

  SvaraRadera