Gud - och andra folkmördare


Så sant jag lever i evighet
skall jag vässa mitt blixtrande svärd
och gripa mitt koger.
Jag skall hämnas på mina fiender
och straffa alla som hatar mig.
Mina pilar skall berusas av blod,
av blod från fallna och fångar,
mitt svärd skall äta köttet
av fiendens trotsiga ledare.
(5 Mos 32:39-42)

Den som har läst Bibeln känner till att Gud är en utomordentligt snarstucken och blodtörstig figur. Det gäller att inte mopsa sig eller göra nåt som ogillas - då riskerar man att brutalt utplånas, ensam eller med hela sitt folk.

Men hur många människor tar Gud livet av egentligen? I Bibeln saknas siffror vid många av Guds folkmord. Så man får göra estimeringar. Det är vad författaren Steve Wells gör i boken Drunk With Blood - God's Killings in the Bible (»Adlibris). Wells summerar alla de mord och dråp Gud ligger bakom och gör kvalificerade estimat, som t ex hur många de kan ha varit i Egyptiernas och Israeliternas arméer som Gud tog livet av; det möjliga antalet förstfödda barn i Egypten som också fick smaka Guds utplånande hand med mera, med mera ...

Siffran som Wells kommer fram till är: 24 634 205 st (se utförlig tabell på bokens hemsida).

Så hur står sig då Gud mot de värsta folkmördarna i historien? Jo, så här:

VemAntal dödade
Adolf Hitler (nazitysklands ledare)46 miljoner
Mao Tse Tung (kinesisk diktator)45 miljoner
Hideki Tojo (japansk diktator)35 miljoner
Gud (allsmäktigt väsen)24,6 miljoner
Josef Stalin (sovjetisk diktator)20 miljoner
Leopold II (belgisk kung)5-30 miljoner
Vladimir Lenin (rysk revolutionsledare)5 miljoner
Kim Il Sung (nordkoreansk diktator)3 miljoner
Saddam Hussein (irakisk diktator)2 miljoner
Pol Pot (kambodjansk diktator)1,7 miljoner
Ion Antonescu (rumänsk diktator)800 000
Théoneste Bagosora (rwandisk militärofficer)800 000
Benito Mussolini (italiensk diktator)400 000
Idi Amin (ugandisk diktator)300 000
Satan (ondskans yttersta väsen)10 (enligt Bibeln)

En fjärdeplats för Gud alltså. Nu ska man som sagt komma ihåg att siffran är ett estimat. Men det gäller även övriga folkmördare i tabellen då det oftast är omöjligt att räkna fram exakta siffror över folkmord. Men en fjärdeplats, bland dessa fruktansvärda massmördare! Tankeväckande, om inte annat.


Nu kan man såklart välja att inte tro på just de där berättelserna ur Bibeln. Det ställer en dock inför dilemmat: om man själv ska välja vad som är sant och inte i Den Heliga Skrift - blir det inte lite godtyckligt ... och oheligt? Om man dragit slutsatsen att alla berättelser i Bibeln inte är sanna, vad talar då för att det som återstår är sant? Kan det kanske vara så att allt är mytologi? En mytologi som, till skillnad från den om Tor, Oden, Ra, Afrodite, Pegasus, Amon, Kukulcán, Anubis, Nanook, Gilgamesh, Beowulf, Nekhebet, Ishtar och Quetzalcóatl, på nåt besynnerligt sätt har bitit sig fast och blivit kvar till modern tid. Kan det kanske vara så?

Kommentarer

 1. Tja sånt här kan man slänga tid på utan att bidra med något annat än andras tidsförstörelse.
  Men såsom vi är utan mål för vad vi ska med tiden till kan vi resonera.

  Låt oss börja med att föra in tid i resonemanget. Idi Amin hade inte evigheten på sig.
  I det perspektivet blir guds 24 634 205 st inge vidare !
  Typ noll per vilken tidsenhet som helst.
  Å andra sidan kan vi vända på steken och räkna med ränta på ränta.
  Först skapade han Adam och Lilith. Lilith och henes anhang demonerna förpassades till underjorden. Var nu det är???

  Eva skapades plus hennes och Adams avkomma etc, etc.
  Då gud är vedertagen som skapare(bland de som inte förstått det här med evolution) får man anse honom..henne.. den det? ha copyright.
  Fanskapet är ju gud hur ska jag tordas hävda annat?
  Sen körde han en reset där endast det som fanns i bios kvarstod.
  Bios folket snurrade igång och har nu föräntrat sig till 7 miljarder.
  Vi har även ett antal väsen från Liliths livslinje som jag väljer att bortse ifrån då de kanske inte är människor och ev. dränktes de med.
  Han ligger hur som helt klart på plus och vi kan konstatera att gud på nått sätt framstår som god.
  Gå ut och föröken eder.
  PS
  På nått vis tror jag inte han menade oss nordbor brrr..
  DS

  SvaraRadera
 2. Tobias Gustafsson2012-01-26 16:08

  Ett mycket intressant ämne du tar upp. Tar tillfället i akt och tipsar om ett gammalt avsnitt av atheist experience där just den här frågan diskuteras.
  http://www.youtube.com/watch?v=IABptlAhyJw&feature=related 

  SvaraRadera
 3. Om han nu är ett allsmäktigt väsen borde man väl kunna ställa honom till svars för rubbet?

  SvaraRadera
 4. Jag var också inne på konceptet med ränta på ränta, fast ur perspektivet "hur många har Gud potentiellt dödat, om vi extrapolerar utifrån det faktum att han/hon/hen/den/det var något före sina kombattanter på topplistan". Det är ju åtskilliga generationer avkomma som omkommit in spe.

  Annars gillade jag mätvärdet "antal mord per tidsenhet". Där torde som sagt Gud ligga långt efter alla andra på listan. Jag vill dock underkänna det som jämförelsetal, med argumentet att för den som mördats kvittar det om det var nyss eller för länge sedan. Död som dör liksom...

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte att gud har dödat någon nånsin!! Han skulle aldrig göra så!

  SvaraRadera
 6. Bpde satans 10 personer och helvetets hemskhet är enligt Guds bok. Varför inte höra båda sidorna innan man tar ställning? Vem vet, i helvetet kanske det finns kokain och prostituerade!

  SvaraRadera
 7. Danni Efraim2012-01-27 07:43

  Här har du nåt att slå på: 
  http://fc04.deviantart.net/images3/i/2004/151/e/a/Dead_Horse1.jpg

  SvaraRadera
 8. Hosianna Davidsson2012-01-27 07:49

  Medräknat är bara de dödsfall gud själv orsakat, och om man då jämför "like for like" är han på plats 1, tyvärr blir det inte bättre om man tar med de som dött i hans namn och än sämre om man utgår från att Judismen, kristendomen och Islam har samma gud. Då blir det en helvetes massa döda.

  SvaraRadera
 9. Anser du att religiositet är en dead horse?

  SvaraRadera
 10. Danni Efraim2012-01-27 11:14

  Mjae. Snarare att argumentera emot religiositet. Jag blir så häpen över att du överhuvudtaget orkar.

  Alla de här argumenten har framförts så många gånger, om och om igen. Med alla rimliga, logiska sett att se på saken så har "vi" redan vunnit för längesen. Många gånger om. Men de troende lever inte riktigt i samma universum, så de godtar helt enkelt inte vinsten. Mer logik kommer inte förändra det.

  Därmed inte sagt att det inte är beundransvärt att du orkar hålla på. Tvärtom tror jag det är viktigt att folk fortsätter påpeka all galenskap som religion innebär, för att det i det långa loppet kommer hjälpa bidra till den attitydförändring som även om den kanske inte kan få slut på det otyg som är religion, kanske åtminstone kan bidra till att minska religionens makt och inflytande i våra vardagliga liv.

  SvaraRadera
 11. Nä han bara säger DIPLOMATIC IMMUUUUNITY som den där vidrige killen i Dödligt Vapen

  SvaraRadera
 12. Är det i GT han dödar flest? Det kan jag nästan anta. Och kristna tror inte på GT, särskilt inte sekulariserade svenska protestanter. Men judarna tror ju på GT! Obs inte drinken. Eller jo kanske!

  SvaraRadera
 13. Fast enligt Bibeln (och tokiga tehattar i Amörrka) har jorden ju bara funnits i 6000 år så det är ju ingen evighet!

  SvaraRadera
 14. Jagharingenemailfaktiskt2012-01-27 13:40

  http://www.youtube.com/watch?v=SiXNUaSjXRY

  SvaraRadera
 15. Det faller på sin egen orimlighet att skriva under på det som sägs i det nya testamentet och samtidigt förkasta det som sägs i det gamla, framförallt efter som huvudpersonen i det förstnämnda anammat det som sägs i det senare. Det är klart att Jesus måste lyssna på pappas ord, och eftersom far och son tydligen är samma person så följer det att den som vill ha med sonen att göra oundvikligen måste bekanta sig med fadern.

  För att anknyta till Anders inlägg så hade ett annat intressant sätt att räkna vara att sätta de faktiskt antalet i relation till antalet människor som levde, och/eller som direkt påverkades. Exempelvis har Pol Pots illgärningar av många setts som än mer fruktansvärda i det att han faktiskt utrotade en ansenlig del av Kambodjas totala befolkning. Stalin och Mao var ju visserligen mycket för att ha ihjäl människor, och jag vill inte förminska dessa människors lidande på något sätt, Men Kambodja som nation led nog betydligt mer än både Ryssland och Kina. Stalin har ju rentav blivit framröstad till Rysslands genom tidernas populäraste person, jag tvivlar på att Pot skulle vara lika framgångsrik i en kambodjansk version av samma omröstning. Jag tror Gud hade haft en viss möjlighet till avancemang på listan här. Å andra sidan så verkar ju flera, t ex Noa, varit betydligt mer bekväm med Guds folkmord än vi andra är med nämnda diktatorers, så det kanske inte heller blir helt rättvist.

  Som en fotnot kan det tilläggas att jag tror att ditt angreppssätt är olyckligt om det är något slags uppvaknande där religiösa människor lär sig se världen för vad den är som är din målsättning. Framförallt för att du gör det väldigt enkelt för dig. Det finns väldigt lite som är svart och vitt, och att läsa bibeln är att röra sig i en gråzon. Riskerar det bli godtyckligt? Ja. Men ambitionen måste vara att utifrån givna premisser försöka göra en så vettig tolkning som möjligt. Vill bemöta kristna så är nog det klokaste att bemöta just den rimligaste möjliga tolkningen, då allt annat är att be om en hänvisning till just denna.

  Om man får önska inlägg hade jag gärna sett ett där du ägnade mindre åt specifika religioner och mer åt Gud som fenomen. Det är en mer öppen och därför betydligt intressantare diskussion.

  SvaraRadera
 16. Jag kan se vissa problem med att diskutera Gud som fenomen, problemet är att om vi frikopplar Gud från alla religioner så har vi ingen som helst gemensam grund att stå på i diskussionen.

  Jag hamnade nyligen i en sådan diskussion på fb och det enda som händer är att den andre konstant omdefinierade vad Gud är/ innebär/ står för, varje gång jag kom med ett argument hen inte kunde svara på.

  För att kunna ha en givande diskussion om Gud krävs det dessvärre att de olika parterna först enas om premisserna för diskussionen. Det är dessvärre väldigt svårt att göra, och det är ännu svårare att garantera att alla parter håller sig till premisserna.

  Nä, jag tycker nog att vemihelvete ska fortsätta som nu, det är ju trots allt sjukt underhållande att läsa.

  SvaraRadera
 17. Till Guds makt hör förmågan att tappa sina attribut när de troende gudstro utmanas, men att dela den troendes trångsynta utmaningar när dessa utmanas.

  SvaraRadera
 18. Idiot! Det är väl ändå människan som dödar människan! Människan har ju tiil o med skrivit allt det du yrar om, väx upp och inse vem som bär ansvar, slösa inte mer tid på detta, de är ju bara löjligt och du vilseleder bara andra med det här dravlet. Du är ju värre än dom religiösa fundamentalisterna själv som köper detta nonsens.

  SvaraRadera
 19. passande bild kanske?

  inte samma antal på gud dock.

  http://3.bp.blogspot.com/_akLHpeO7qyA/THTL2P1EIPI/AAAAAAAACa4/LdvoB6LZuQ4/s1600/god-god-killing-demotivational-poster-1231647514.jpg

  SvaraRadera
 20. Om man inte räknar via proxy, så har inte Hitler heller dödat en enda människa. Räknar man via proxy, hur kan du då frikänna Gud?

  SvaraRadera
 21. Syftade i första hand på Gud som garant för ett vidare logiskt ramverk som tillåter en fri vilja och en objektiv moral, vilket antingen kan ses delvis som en vidarebyggnad på att den skeptiska invändningen är mer värd än den skeptiska ståndpunkten, delvis som ett pragmatiskt argument i Pierces anda; eller kritiseras för att vara ett felslut(argument from ignorance och appeals to consequence ligger väl närmast till hands i det här fallet). 

  Där finns det åtminstone utrymme för en diskussion. Inlägg som det här är måhända roande, men jag tvivlar på att det övertygar någon. Min tro påverkas åtminstone inte nämnvärt, jag är medveten om att bibeln ter sig orimlig för den som läser den med en materialistisk verklighetsuppfattning och skeptiska glasögon. Nu menar jag givetvis inte att man ska lägga glasögonen åt sidan. Extraordinära påståenden kräver verkligen extraordinära bevis, så ett skeptiskt förhållningssätt är sunt. Men åtminstone för mig så måste Gud föregå bibeln, och det blir därför att börja i fel ände. Lite som att inte vilja köra bil för att man ogillar automatväxel.

  SvaraRadera
 22. Nu tror jag iofs att du bara trollar, men om inte så kan du ju ta och läsa HELA inlägget innan du kommenterar nästa gång.

  SvaraRadera
 23. Nu tror jag iofs att du bara trollar, men om inte så kanske du ska ta och läsa HELA inlägget innan du kommenterar nästa gång.

  SvaraRadera
 24. Fast å andra sidan, givet att Gud skapade alla och också står för hela efter-livet så är ju "död" som koncept ointressant. Att vara "död" är inte samma bekymmer för en religiös som för en ateist.


  Då måste man istället se på orsaken till "dödandet" och då kan man ju som religiös snabbt definiera bort hela bekymret med att Guds avsikter alltid är okej. Medan tex Hitler förpassade folk till efterlivet av "fel" skäl.

  SvaraRadera
 25. Hahaha. Otroligt underhållande. Tack Anders för att du skapar skratt åt oss på flygplatsen i Kuala Lumpur efter en sisådär tolv timmars väntan and still counting på försenat flyg.

  Hur ställer sig gudar från andra religioner in på listan?

  SvaraRadera
 26. Ska vi jämka efter hur lång tid de olika folkmördarna haft på sig lär vi nog även justera efter hur många människor de faktiskt hade tillgång till, och därmed möjlighet att slå ihjäl.
  I och med att det är religion och Gud vi cirklar kring vill jag ta ett exempel ifrån "den heliga skrift": Kain. Ok, kanske inte någon folkmördare om man ser till att han hade ihjäl en enda person, sin bror Abel. Å andra sidan vet jag ingen mer som därefter kommit i närheten av den häpnadsväckande bedriften att ha ihjäl EN FJÄRDEDEL av jordens befolkning. Adam, Eva, Kain, Abel.

  Jag skulle vilja se den moderne despot (eller faktiskt egentligen inte) som ens kom i närheten av sådana siffror. Inte ens Gud i all sin allsmäktighet kommer i närheten. Tar vi sedan med i beräkningen hur lång tid de haft på sig (i Guds fall som tidigare nämnts, i princip evigheten) skulle han/hon/hen/den/det haft ihjäl var fjärde någonsin född människa. Siffror som inte ens den mest liberala tolkning av bibeln kan komma i närheten av.

  SvaraRadera
 27. Guds syndaflod slår den där fjärdedelen med hästlängder, åtminstone om man inte inbillar sig att en majoritet av jordens befolkning tillhörde Noahs familj, så nog är gammal äldst även i det här fallet.

  Med detta sagt så är det givetvis en imponerande prestation av den gode Kain, man skulle ju trots allt behöva ha ihjäl en bra bit över 1.5 miljarder människor för att upprepa bedriften idag. Kanske finns det någon lirare som vid ett eventuellt tredje världskrig är beredd att ta sig an uppgiften, men det krävs nog att denne är mer envis och dum i huvudet än vad som är hälsosamt ens enligt de största fritänkarna. 

  SvaraRadera
 28. Kan det vara lite omvänt kanske? Att det är tur att det finns ett antal religiösa överdrivare (?) som pikar oss andra nog för att upprätthålla och försvara en sund inställning. Parallell: immunsystemet.

  Brasklapp: jag har en betydlig mer problematisk (/varierad) syn på "religion" som fenomen, än att det är ett djävulens påfund (ursäkta sic!:en) (och alla snedstreck och citattecken...), men i princip.

  Hittade just hit till vih, kul ställe :)

  SvaraRadera
 29. Den hebreiska gudinnan Anat gillade också att slakta fiender, fögöra folk, straffa dem, skära av huvuden och vada i blod (hon var sjukt otrevlig). (Dessutom är den här raden snodd från en Anat-hymn: "Och se, Jungfrun ska bli havande och föda en son".) Hennes brosa/make (eeew) Baal var också ganska aggressiv. Gud är inte ens originell. Han är en copy cat.

  SvaraRadera
 30. Tja, nu verkar du inte kunna din bibel, dock. Enligt den så är Satan skyldig till alla döda som någon sin dött. Gud beskylls för att vara grym av dem som inte förstår att allt som hänt från Noa till etablerandet av den sanna kristna kyrkan alltid på nåt sätt haft att göra med att skydda "säden" som skulle rädda världen; m.a.o. kristus. En kärleksfull annordning för att slutligen rädda alla som förstår och uppskattar den från död, ateruppväcka dem som redan dött och återbalansera rättvisan som Satan perverterat. Gud har skapat allt och har per definition alltid rätt att göra vad han vill. Vi har ingen "rätt" till liv, utan det är en oförtjänt omtanke och en möjlighet att ta ställning. Om man tar ställning mot Gud p.g.a. självrättfärdig fjortislogik så bör man heller inte bli förvånad ifall man blir bortrensad som den ohyra man är från den jord som för evigt ska tillhöra de rättfärdiga.

  Så: Satan är ansvarig för all död. Gud måste beskydda sina tjänare ibland. Fjortisrättfärdighet hjälper inte.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg