13 juli 2012

Tips & trix för Android-användaren


Tidigare idag listade Emanuel Karlsten twitteranvändarnas bästa #iphonetrix på Ajour.

Jag tyckte det var en strålande idé och hakade genast på med en motsvarande hashtagg för oss med Android: #androidtrix. Androidanvändarna var dock lite trögare med att dela med sig (eller om det kan ha att göra med att Emanuel har sju gånger så många followers ;) I skrivande stund är det hur som helst mest jag som delat med mig av mina favorittips. Förhoppningsvis kommer fler efter hand. Här är iallafall mina:

1. UPPDATERA!
Antagligen det viktigaste tipset av alla. Android vidareutvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Chansen är stor att det kommit uppdateringar till ditt system sedan du köpte mobilen. Kolla antingen under menyknappen - Inställningar - Om enheten - Programvaruuppdatering om det finns en OTA-uppdatering (Over The Air). Eller koppla in mobilen till datorn via USB-kabeln och kör det program som kom med din lur. Detta tips gäller även dina appar. Ta en tur till Google Play då och då och se om uppdaterade versioner kommit.

2. Ta en skärmbild
I tidiga Androidversioner hade man missat att folk ibland vill spara en ögonblicksbild av vad de har på displayen. Vissa mobiltillverkare löste det på egen hand, och därför kunde tillvägagångssättet variera. Men från Android-version 2.3 (Gingerbread) och uppåt är det standard i systemet. Tryck och håll in powerknappen + hemknappen så sparas en skärmbild (vissa lurar använder bakåtknappen istället för hemknappen).

3. Visa nyligen använda applikationer
Tryck och håll in hemknappen så visas en lista över nyligen använda applikationer så att du snabbt kan hoppa mellan dem. Här kan den nördige (i nyare versioner) även nå Uppgiftshanteraren där man kan se och hantera alla processer som körs.

4. Installera Google Play-appar från datorn
Vi älskar ju såklart att pilla med våra lurar. Men ibland är det skönt att sitta vid datorn och bläddra runt i applikationsutbudet på Google Play. När du hittar nåt du gillar behöver du inte söka upp det på nytt från mobilen. Klicka bara Installera så pushas appen till din mobil.

5. Genväg till sök
Tryck och håll inne menyknappen så får du snabbt upp en Google-sökrad som letar både på webben och i mobilen.

6. Kom åt nätverksmappar
Med en bra filhanterare (t ex ES File Explorer eller Solid Explorer) kan du förutom mobilens egna mappar även ansluta till datornätverkets delade mappar över WiFi. Om du tycker det känns väl nördigt eller bara sporadiskt behöver ha filer på fickan så kanske externa lagringstjänster som Dropbox eller Google Drive passar dig bättre.

7. Utnyttja Dela-knappen
På många ställen, både i systemappar (t ex Galleri) och tredjepartsappar, så hittar du en dela-funktion. Med den kan du dela det aktuella innehållet (bilden/filmen/webbsidan eller vad det nu är) med sociala appar som Facebook, Messenger, Twitter, Google+. Du kan även skicka till andra typer av appar (t ex bildredigerare som PicsArt och Aviary). Smidigt.

8. Koppla till datorn
När du kopplat in din mobil via USB-kabel dyker den upp i filutforskaren under bärbara enheter. Vill du göra backup på de 197 bilderna från festen? Vill du flytta över din ljudbok från datorn till luren? Bara att markera och kopiera. Inga specialprogram behövs. Den med ordningssinne skapar mappar för varje kategori och håller städat och snyggt. Andra slänger in allt i en hög. Android håller ändå reda på vad som är vad.

9. Hitta rätt
Google Maps är mer än bara en karttjänst. Den är också en helt okej GPS-navigator som visar din nuvarande position samt resväg till målet via både kollektivtrafik, egen bil och promenad. Med inbyggda tjänsten Latitude kan du dela med dig av din aktuella position till utvalda vänner (och de till dig). Du ser helt enkelt dina vänners nyllen eller avatarer i den vanliga Google-kartan. Latitude uppdateras i realtid och är alltså ingen sån tjänst där man "checkar in". Fungerar även på iPhone.

10. Synka via Spotify
Om du kör Spotify i både dator och mobil kan du använda den även för att synka inte bara Spotifys utbud utan även ditt lokala musikbibliotek. Se till att spåren finns i en spellista, och klicka Download playlist i mobilens Spotify. Har du dessutom dator och mobil i samma (WiFi-)nätverk så ser datorns Spotify din lur och den dyker upp under Devices där du kan sköta all synkning från datorn.

11. Hitta din mobil
Om du tappar bort eller får din mobil stulen så finns det ett utbud av tjänster för att lokalisera den (och andra trick som att låsa, kopiera data, rensa, visa meddelande, larma mm). Har du en Samsung-lur så har du tillgång till Samsung Dive som är en sådan tjänst. Ett gratisalternativ är Wheres My Droid. De flera stora Antivirus-företagen har också varianter, oftast som betal-appar. Leta i Play efter din favorit.

12. Glömt laddaren?
De flesta (alla?) Android-mobiler har den standardiserade micro-usb som anslutning. Det innebär att generiska usb-laddare (dvs noname-laddare från Clasan, Teknikmagasinet, Kjell&Co osv) fungerar utmärkt. Dessutom är de korskompatibla; HTC-laddaren fungerar till Samsung och vice versa. Du kan även ladda mobilen från datorn via en vanlig usb-kabel (chansen är stor att folk har en liggande från nån kamera e.dyl.).

Har du bil med cigarettändaruttag, så så köp en cigguttag->usb-adapter för en hundring. Gör både Android- och iPhone-användare glada.

Är du ofta ute på vift länge utan laddningsmöjligheter? Köp ett eller flera extrabatterier till din Androidmobil och ta med dig. Finns från en femtiolapp och uppåt på Ebay.

13. Titta i TV:n
Nyare Androidmobiler (t ex SGS2) kan användas som mediaspelare till TV:n. Det du behöver är en HDMI-adapter och en bra video-app. Se nästa tips.

14. Installera en bra video-app
Med en bra videospelare (t ex MX Player eller Vplayer) kan du titta på i princip alla videoformat. Från lokal videofil såväl som från webben, men även från nätverket över WiFi (se tips 6).Vilka är dina bästa androidtrix? Twittra dem på #androidtrix eller lämna dem i kommentarerna nedan!

(Inom kort kommer en ny lista på bra Android-appar. Den gamla börjar bli inaktuell på sina håll.)