Varför är det egentligen så ...

Varför är det egentligen så att hamburgerkedjorna tycker att folk som gillar ketchup kan få sin dipsås gratis, medan vi andra får betala extra för vår?

Kommentarer

 1. Jag har för mig att vi fick betala extra för ketchup på McDonalds i Schweiz, så det är nog kulturellt betingat.

  SvaraRadera
 2. Patric Högman2012-10-08 22:26

  Även de som gillar ketchup måste betala om de vill ha vitlöksdip.. ;)

  Men som MarySaintMary säger är det väl kulturellt. Ketchup, senap, salt och peppar brukar vara gratis. Men man kan ju inte börja gapa om att alla andra tillbehör också ska vara gratis bara för det.

  - Vill du ha senap och ketchup på korven?
  - Ja tack.. och lök ... och mos... och gärna lite gurksallad med om det är gratis...

  Nej man får nog vara tacksam att man faktiskt får ketchup gratis, även om jag tycker att det hade varit bättre om vitlökssåsen var gratis och ketchupen kostade pengar :)

  SvaraRadera
 3. Ilandsgrubblaren2012-10-08 22:57

  I nästa avsnitt av ilandsakuten:
  Varför är det gratis att cykla till mojjen när det kostar att ta bussen?

  SvaraRadera
 4. Attans, där satte du dit mig så det tjongade!! 

  Eller? Nja, jag har sagt det förut och det tål att sägas igen: Folk som tenderar att ropa "i-landsproblem" är inte bara ytterst tramsiga utan även hycklare av rang. Både stort och smått har plats i vår vardag. Världen är full av krig, svält, katastrofer, rasism, religion, förtryck, homofobi, våld och död. Och tänk; folk engagerar sig och vill läsa och skriva om både det och om en otrevlig taxichaufför, en misslyckad klippning, en tråkig film och om smått ologiska kutymer på snabbmatsrestauranger. Själv fällde du sannolikhet en liten tår i morse när du råkade söla de sista kissdropparna i Dressmankalsipperna istället för i toaletten.

  Så i korthet: Funkar det inte för dig med bloggar som talar om små saker så föreslår jag att du lägger ner dem och istället slår på nyheterna i TV för de riktigt viktiga frågorna i stora världen. Men var redo att stänga av innan de berättar vilka som har torskat i ishockey och handboll. Där snackar vi i-landsproblem!


  Så till din frågeställning (jag vet att den var ett ironiskt retoriskt grepp, men jag replikerar ändå): I den mån det nu är "gratis" att cykla (du ska ju köpa en cykel först. Det kostar pengar. Alternativt sno en. Det kostar samvetspoäng) så är det det därför att du nyttjar uteslutande egen muskelkraft och inte andras tjänster. Bussen däremot ska köpas, tankas, servas, städas och köras; av andra avlönade personer; från din hållplats ända fram till korvmojjen. Således är det två fundamentalt olika kostnadsbilder.

  Huruvida en burk med gegga är piffad med tomat eller vitlök är tämligen jämförbart, då de båda består av uteslutande vatten, förtjockningsmedel, matolja, socker, vinäger och salt. Kostnadsbilden är i det närmaste identisk.Så. Tack för pratstunden.

  SvaraRadera
 5. En idé kunde vara att ta lite betalt för ketchupen. Och använda vinsten till att sänka priserna på de andra såserna, som faktiskt är oförsvarligt dyra numera.

  SvaraRadera
 6. Erkänner direkt, jag är kass på hamburgekedjor och deras utbud. Dock så vill jag minnas att ketchupen kom i små paket med ett visst ketchupmärke på. Annan dipsås kom i förpackningar med kedjans egna namn på.
  Kan det vara så enkelt att ketchupen sponsras av ketchuptillverkaren (en form av reklam), medan de andra dipsåserna görs av kedjan och måste betala sig?

  SvaraRadera
 7. Bort med ketchupen, gurkan och kasta in en extra skiva ost och så en fin klick majonnäs...

  "...this would be heaven for everyone." (Tänk melodin till Queens - Heaven for everyone)

  SvaraRadera
 8. Självklart kan du ju välja gratis senap istället om du inte gillar ketchup.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg