7 november 2012

Twitter är bäst. Facebook är sämst. Och tvärtom.Den senaste veckan har jag hamnat i några kortare ordväxlingar om Twitter vs. Facebook.

De har inletts på typ samma sätt. Jag har nämnt nåt om Facebook - på Twitter ska väl tilläggas - och fått svaren, ungefär: Facebook suger. Jag loggar aldrig in längre. Jag har gått ur Facebook. Jag kör uteslutande Twitter nu. Twitter är så mycket bättre.

Helt okej för mig. Du ska självklart hänga i de sociala medier du gillar.

Däremot har jag lite svårt att förstå jämförelsen. För mig är användningsområdena så skilda att det nästan blir som att jämföra Wikipedia och Prisjakt.

Facebook använder jag för att interagera med mina vänner. Dvs IRLosarna. De jag hänger med, går och tar en öl med, har växt upp med, gått i plugget med eller jobbat med. Eller rättare sagt, de jag gillar av dessa. Där är jag med i gruppchatten "aw på torsdag?", eventet "Inflyttningsfest" och fotoalbumet "Kroatien 2012". Jag använder ibland listor när jag postar nåt, beroende på vilka jag tycker det berör. Och ibland, som sagt, ända ned till gruppchatten med en handfull folk om en förestående bira.

Twitter använder jag för att publikt spy ut min skit (dvs tankar/funderingar/åsikter och fullständigt trams på upp till 140 tecken) till mer eller mindre bekanta och fullständiga främlingar. Och läsa och diskutera deras skit. Man pratar vitlöksmarinad med en generaldirektör, diskuterar en DN-artikel med en bildlös och anonym twittrare med nicket @Frustbock och byter roliga översättningsmissar med Kikki Danielsson.

Självklart är inte de här användningsområdena fullständigt exklusiva för respektive tjänst. Man kan posta skit med sekretessinställningen "Offentlig" på Facebook också, och hoppas på att folk går loss på Dela-länken. Och man kan skicka DM (direktmeddelande) och vara myshemlig på Twitter. Man kan, men dessa bonusfeatures är verkligen inte deras starkaste sidor.

Så därför är det svårt, menar jag, att utröna vilken tjänst som är bättre än den andra.

Tekniskt sett så är Twitter en smärre katastrof. Diskussioner trådas inte; det är ett litet helvete om man kommer i efterhand att försöka lappa ihop vem som sa vad och när. Begränsningen på 140 tecken - som ju är vald så och ingen teknisk begräsning - gör att längre repliker måste delas upp i flera poster. Fine. Men nån förbannat irriterande bugg (feature?) i gränssnittet gör att i flera lägen visas bara den sista av de delade posterna. Bilder som postats hamnar i en liten tillfällig rulle där de efter ett tag faller bort och försvinner. Det kryllar av "Oops, something went wrong" och andra felmeddelanden. Tredjepartsapplikationer tar hand om och fixar några av besynnerligheterna, men långt ifrån alla.

Innehållsmässigt sett är dock ofta Facebook en smärre katastrof. Sponsrade meddelanden och sociala annonser mitt ibland övrigt innehåll. Spel-invites och testresultat och automatgenererat skräp som ser ut att komma från din vän. Det går förvisso att få bort en stor del genom rätt inställningar och blockera-funktionen. Men inte allt. I gengäld bjuder Facebook på den för närvarande (i mitt tycke)
bästa minst dåliga instant messaging-appen för mobilen och skrivbordet, Facebook Messenger. Den kan allt det som den inbyggda chatten/meddelandeboxen kan vad det gäller att kommunicera med folk som är påloggade på sajten - men framförallt med de icke påloggade men som har mobilappen. Snabbt, enkelt och push-notifierat. I min bekantskapskrets täcker den in betydligt fler än WhatsApp, Skype, Touch, Kik och whatstheirnames. Facebook uppdaterar även min telefon med bekantas aktuella kontaktuppgifter så att det inte blir mitt jävla ansvar att hålla reda på andras tappade lurar, bytta jobb och nya sim-kort.

Klientelmässigt så är det måhända en skillnad mellan tjänsterna. Twitter är, eller åtminstone var, en tummelplats för många inom media, journalistik, reklam och kommunikation. Alltså folk som är vana att "skapa content" och uttrycker sig ganska väl i text. Ställer man det mot Facebook som fångar in alla människor, och därigenom även de där statusuppdateringen kanske är den enda skrivna text de har formulerat på en dag, så blir det förstås påtagligt. Men skulle du störa dig så till den grad på taffligheten är det inte svårare än ett klick på "Ta bort vän" (eller "Visa inte i nyhetsflödet" om du vill vara mindre drastisk). Att avsluta sitt Facebook-konto pga detta känns lite tramsigt och onödigt elitistiskt.


Det var mina 5 cents. Så vilken tjänst är då bäst av Twitter och Facebook? Svar: ansjovissmörgås.

1 kommentar:

  1. It's truly a great and useful piece of info. I'm happy that you shared
    this useful info with us. Please stay us up to date like this.
    Thanks for sharing.

    Also visit my website westwood sectional sofa couch

    SvaraRadera