Vem i helvete har potatiskoll?

(Vilken jävla rubrik förresten! Vem kom på den?)

Ni vet hur det är. Man vill ju liksom hänga med i de senaste rönen. Hälsan, fåfängan och allt det där. När man passerat trettio gäller det ju att ha lite koll på vad man stoppar i sig.

Så dagens fundering är: Potatis. Bra eller anus?

För som den ursvenne jag är så är jag nämligen helt såld på en nykokt King Edward. Ända sen Alströmer introducerade knölen har den ju varit stommen i vår kosthållning. Och den har vunnit ära och berömmelse för sin näringsrikedom.

Sen kom Atkins. Och GI-tänket. Plötsligt var potatisen en kolhydratbomb. Det är inte korven man blir tjock av, sa flickan. Det är inte såsen heller. Det är riset, pastan, couscousen. Och potatisarna.

Så då har man gjort sitt bästa. Köpt fullkornris. Bulgur. Och dragit ned på potatisintaget fastän det svidit i hjärtat.

Och så plötsligt står Fredrik Paulún i rutan och säger att potatis inte alls är så dumt. Mycket bättre än pasta och sånt. Plus att den innehåller antioxidanter, kalium och andra godsaker. Dessutom omvandlas stärkelsen i kall potatis till resistent sådan, vilket gör den ännu nyttigare. Inte går det tillbaka om man värmer den på nytt heller. Vilket innebär att stekt potatis har ett lägre GI än kokt. (Och att potatis av fast sort har ett lägre GI än min King Edward - men det örat väljer jag att inte lyssna på.)

Så hur ska man veta?

Vad säger ni? Ska vi äta potatisen, eller ska vi göra Renat av hela klabbet?


Kommentarer

 1. Jag tror faktiskt att jag vill gifta mig med dig på riktigt. Eller... Så drastiska kanske vi inte behöver vara, men inte nog med att du har ett förtjusande språkbruk utan du delar även min förkärlek för världens bästa rotfrukt! ;) Jag har förresten svårt att tänka mig att någon skulle bli en tjockis av att frossa i potatis - det behövs kanske lite mer än så. Lagom av allt (fast kanske en extra potatis eller två) lägger i alla fall jag min tilltro till. Fast å andra sidan är jag, än så länge, ganska långt från 30-strecket så jag behöver kanske inte fundera över vad jag stoppar i mig än? ;)

  SvaraRadera
 2. Potatis ska INTE drickas utan ätas!!!
  Kokt potatis, potatismos, hasselbackspotatis, bakad potatis, jansson, potatisgratäng, stekt potatis, raggmunk, kroppkakor, pommes frites, chips, klyftpotatis, pressad potatis, potatissoppa...mer behöver man inte säga! GI-teoretikerna kan slänga sig i väggen.

  SvaraRadera
 3. Ska man lyssna på allt som sägs om bantning och dieter så får man väl inte äta ett dugg längre?
  Mat är gott!

  SvaraRadera
 4. Den som blir tjock av potatis borde kanske prova att röra lite på sig. Kanske börja med att vicka lite på skinkorna där i soffan.

  SvaraRadera
 5. Det finns så sjukt många dieter där man ska dra ner på antingen kolhydrater, fett eller protein.. I slutänden blir det ändå att vi ska ha lite av allt. Vad hände med det där att man ska göra av med mer energi än man stoppar i sig? En väldigt enkel ekvation..
  Inte mobba potatisen! :)

  SvaraRadera
 6. Käka du din potatis. Ta det försiktigt med den bara. Vi som gillar (=är förbannade nördar på) kostteori kan kanske se nackdelar med ett sådant kraftigt insulinhöjande livsmedel. Paulún har en point though, efter den har kallnat är den mycket bättre.
  Gillar det poetiska anslaget i din blogg! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg