Vem i helvete är inne på internet?

Sådärja. Jag var precis en god medborgare och svarade på en enkät från SIFO.

En av frågorna gällde hur mycket och ofta jag var "inne på internet".

Sorry, SIFO-guys, men jag har ett par problem med den frågan.

För det första:
I vår språktradition brukar alla situationer då man tar sig från en mindre till en större kontext betecknas "ut", medan vi använder "in" då det omvända gäller.

Exempelvis: "Gå ut i verkstadshallen", "gå in på muggen", "sväng ut på E4:an", "sväng in på skogsvägen".

Här syftar man på att från sin lilla dator i hemmet eller på arbetsplatsen ansluta till det enorma världsomspännande nätverket internet. Om inte det är en solklar "ut" så vet inte jag. Själv är jag iallafall ute på internet.


För det andra:
När är man ute på internet, egentligen?

Förut när folk satt med uppringd modemanslutning var gränsen klar - man kopplade upp sig, gjorde det man skulle och kopplade sedan ner sig igen. Man hade varit ute på internet i x antal minuter.

I dessa bredbandstider är man ansluten hela tiden, och vad som är och inte är aktivitet över nätverk/internet kan vara minst sagt luddigt.

Om jag sitter vid min dator och skriver i Word och plötsligt får ett e-mail som jag tar upp och läser - är jag ute på internet då?

När jag sitter och plitar på mitt svar på ovanstående mail - är jag ute på internet då? Det är ju ingen nätverkstrafik då jag skriver.

Om jag startar en nedladdning, och går och lagar en garam masala-kyckling medan den går klart - är jag ute på internet då?

Beroende på vad SIFO egentligen avser med "ute inne på internet" så kan mitt svar vara allt från 2 timmar om dygnet till 24 timmar om dygnet.

Såhär i efterhand tänker jag: Tur att det här var en webbenkät och inte en telefonenkät. För risken är stor att telefonintervjuaren hade betonat "internet" på sista stavelsen.

Och då hade jag fanimej lagt på luren.

Kommentarer

 1. Ska vi krångla till det lite mer? Det finns så mycket mer runtomkring oss som nyttjar tjänster via Internet. Många mobiltelefoner idag ansluter till Internet via GPRS, vilket utan problem kan vara uppkopplat ständigt, t.ex. för att kolla e-mail eller ta emot push-content. Är jag "inne på Internet" medan jag sover om min mobil råkar vara uppkopplad samtidigt? En del bilar är uppkopplade - räknas man som online medan man kör då? Ditt kylskåp kanske är uppkopplat (tror LG har en sån modell) - räknas matlagning som en onlineverksamhet då?

  Det skulle förresten vara intressant att höra herr Språkfascists motivation till att skriva Internet med inledande gemen - versalt I (i egenskap av egennamn) är väl rätt så vedertaget, eller?

  SvaraRadera
 2. Danni: Det var väl under sent 90-tal vi lade av med versalt I i internet, vill jag minnas.

  Däremot skulle jag vilja påpeka att språkfascist är min hobby och inte mitt egennamn, så där har du i allra högsta grad petat in en felaktig versal. ;-)

  SvaraRadera
 3. Håller nog med Anders där om att internet stavas med liten bokstav. Stort i känns lika fel som att skriva t.ex "Satelliterna ute i Rymden".

  SvaraRadera
 4. Du är tillbaka - äntligen. Jag har saknat dina klockrena blogginlägg. Trodde t o m att ditt förra inlägg var gästbloggat.

  SvaraRadera
 5. Vem i helvete slutar blogga?

  SvaraRadera
 6. Internet eller internet spelar ingen som helst roll, tycker jag, men man går definitivt ut på nätet (med liten bokstav förstås). Med sms och mobilbloggande med mera hoppar folk ofta över egennamnsversalerna bara för att det är så himla jobbigt att knappa in enstaka ord med begynnelseversal. Men jag förstår att i-irritation kan uppstå, liknande när i autoskrivs som I i Word när det är ett enkelt svenskt i man vill ha.

  SvaraRadera
 7. Ha ha, det där med "in" och "ut" har jag aldrig tänkt på. Men du har ju rätt!

  SvaraRadera
 8. Att Internet stavas med versal beror på att det räknas som ett egennamn även om det enligt vissa numera har börjat tappa den egenskapen. "fritt översatt från wikipedia :)"
  Ville egentligen bara säga att det som vanligt är en fröjd att läsa dina inlägg.

  SvaraRadera
 9. Du har rätt Anders. Du är ute på Internet. Helt ute! /Peo

  SvaraRadera
 10. Tur att du nämnde det där med betoningen. Man får ju ont i öronen av folk som inte kan prata ordentligt. Med detta menar jag inte dialektala skillnader som kan förekomma även om dessa också kan framkalla illamående.

  SvaraRadera
 11. Min far frågar mig fortfarande om jag är uppkopplad på nätet. Lite småmysigt sådär att han inte stigit in i tvåtusentalet :D

  SvaraRadera
 12. Håller med "Fjällbruden", observant!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg