Vem i helvete är inne på internet?

Sådärja. Jag var precis en god medborgare och svarade på en enkät från SIFO.

En av frågorna gällde hur mycket och ofta jag var "inne på internet".

Sorry, SIFO-guys, men jag har ett par problem med den frågan.

För det första:
I vår språktradition brukar alla situationer då man tar sig från en mindre till en större kontext betecknas "ut", medan vi använder "in" då det omvända gäller.

Exempelvis: "Gå ut i verkstadshallen", "gå in på muggen", "sväng ut på E4:an", "sväng in på skogsvägen".

Här syftar man på att från sin lilla dator i hemmet eller på arbetsplatsen ansluta till det enorma världsomspännande nätverket internet. Om inte det är en solklar "ut" så vet inte jag. Själv är jag iallafall ute på internet.


För det andra:
När är man ute på internet, egentligen?

Förut när folk satt med uppringd modemanslutning var gränsen klar - man kopplade upp sig, gjorde det man skulle och kopplade sedan ner sig igen. Man hade varit ute på internet i x antal minuter.

I dessa bredbandstider är man ansluten hela tiden, och vad som är och inte är aktivitet över nätverk/internet kan vara minst sagt luddigt.

Om jag sitter vid min dator och skriver i Word och plötsligt får ett e-mail som jag tar upp och läser - är jag ute på internet då?

När jag sitter och plitar på mitt svar på ovanstående mail - är jag ute på internet då? Det är ju ingen nätverkstrafik då jag skriver.

Om jag startar en nedladdning, och går och lagar en garam masala-kyckling medan den går klart - är jag ute på internet då?

Beroende på vad SIFO egentligen avser med "ute inne på internet" så kan mitt svar vara allt från 2 timmar om dygnet till 24 timmar om dygnet.

Såhär i efterhand tänker jag: Tur att det här var en webbenkät och inte en telefonenkät. För risken är stor att telefonintervjuaren hade betonat "internet" på sista stavelsen.

Och då hade jag fanimej lagt på luren.