Vem i helvete myntade "päroncognac"?

Det här skrev jag om ifjol här på Vem i helvete. Men nu är det i högsta grad aktuellt igen i och med att svenska Xanté stämt en fransk "kopia".

Snälla rara bartendrar, krögare, trivseldrinkare, suputer - och journalister:

Det finns ingenting som heter päroncognac!

Xanté är en päronlikör.

Cognac är sprit. Dessutom en sprit som lyder under ett väldigt strikt regelverk. Om ett gäng svenska entreprenörer köper fransk cognac, tillsätter en jäkla massa socker och päronsaft (och om jag gissar - en skvätt ren 96% alkohol för att komma upp i den aktuella alkoholhalten) så är det inte längre en cognac, utan en likör, om än baserad på spritsorten cognac.

Ingen skulle väl komma på tanken att kalla Grand Marnier för apelsincognac? Eller Licor 43 för vaniljvodka? Eller Malibu för kokosrom?

Däremot vet jag av erfarenhet att vissa kallar likören Southern Comfort för whisky. Det är precis lika dumt. Om inte värre.

Nu tar vi och lägger av med det här, gör vi inte?


Kommentarer

 1. Whiskeylikör brukar man säga va? Det tycker jag är utmärkt. Ungefär som skinkmacka. Det hintar om vad mackan/likören består av.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att begreppet "päroncognac" hänger ihop med två saker:

  1. "Päron- och cognacssmakande likör" eller "likör med päron- och cognacssmak" är på tok för klumpiga att säga så hur inkorrekt det än är säger man "päroncognac" för att spara tid och energi. Språkliga innovationer och normförändringar handlar ofta om att effektivisera.

  2. Föreställningen om att det är fint att bjuda på cognac tror jag spelar en avgörande roll i användandet (eller åtminstone myntandet) av begreppet. Orika människor som vill känna att de ändå bjuder på något speciellt är troligtvis de som myntat "päroncognac". Nu har det fått fäste (eftersom de flesta av oss är/har varit orika) och du får nåt att vara sur över.

  Bra va?

  SvaraRadera
 3. Bilson: En utmärkt liknelse. Med Xanté-analogin skulle nämnda skinkmacka bli ett "grisbröd" eller nåt.

  Aaron: Finns nog många anledningar. Xanté själva har säkert inte heller nåt emot att kallas "päroncognac" utan tackar nog och tar emot för varje statushöjare de får. Såg till och med uttrycket myntas, om än inom citationstecken, i Pernod Ricards branschtidning. Publikfrieri.

  SvaraRadera
 4. Oavsett så är den rätt god...

  SvaraRadera
 5. Needy Girl: Jag har faktiskt inte druckit den som den är nångång, utan bara i misslyckade drinkblandningar. Och det var förstås ingen hit.

  Finns en chans att jag skulle föredra cognacen den är baserad på!

  /A

  Nu ska jag gå in på din blogg och argumentera för Blondinbellabashing.

  SvaraRadera
 6. Korrekt! Xante är ingen konjak! Xante är en likör baserad på fransk konjak, precis som Grand Marnier (apelsinsmak).

  Drack förresten en grym VARM drink i Åre med Xante under påskhelgen. Den hette Hot Apple eller nåt liknande. Ingredienser XANTÉ, varm färskpressad äpplejuice (Tropicana) och en kanelstång. Sjukt gott! / Adde

  SvaraRadera
 7. Hatten av för ditt inlägg! Som cognacskännare hjälper jag dig gärna med frenesi och energi i ditt korståg rörande denna fråga.

  Jag gillar din blogg och har stor behållning av den.

  SvaraRadera
 8. Såg nyligen en kock på tv som kallade malibu för kokosrom!

  Cognac är mycket gott, päroncognac låter crappy.

  SvaraRadera
 9. Southern Comfort innehåller inte whiskey överhuvudtaget. Det är en myt.

  SvaraRadera
 10. vinmannen: Det var intressant. Påstår de inte själva att den är baserad på bourbon? Det rör sig alltså om whiskeyessenser?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg