Vem i helvete myntade "päroncognac"?

Det här skrev jag om ifjol här på Vem i helvete. Men nu är det i högsta grad aktuellt igen i och med att svenska Xanté stämt en fransk "kopia".

Snälla rara bartendrar, krögare, trivseldrinkare, suputer - och journalister:

Det finns ingenting som heter päroncognac!

Xanté är en päronlikör.

Cognac är sprit. Dessutom en sprit som lyder under ett väldigt strikt regelverk. Om ett gäng svenska entreprenörer köper fransk cognac, tillsätter en jäkla massa socker och päronsaft (och om jag gissar - en skvätt ren 96% alkohol för att komma upp i den aktuella alkoholhalten) så är det inte längre en cognac, utan en likör, om än baserad på spritsorten cognac.

Ingen skulle väl komma på tanken att kalla Grand Marnier för apelsincognac? Eller Licor 43 för vaniljvodka? Eller Malibu för kokosrom?

Däremot vet jag av erfarenhet att vissa kallar likören Southern Comfort för whisky. Det är precis lika dumt. Om inte värre.

Nu tar vi och lägger av med det här, gör vi inte?