Vem i helvete behöver super-premiumvodka?

Sluta larva dig!

Jag talar till dig som fallit för den senaste trenden och kräver så kallad "super premium-vodka" i din drink.

-En Caipiroska, tack! Fast bara om du gör den på Stoli Eliiiiiit!

-Hej, ge mig en Cosmo med Grey Goose. Nej Grey Goose! GREY GOOSE!!!

Märkena överträffar varandra i marketingbullshit: Vår vodka är gjord på källvatten från en hittills okänd källa i Österbotten. Vår vodka är gjord på finaste säd som handplockats av sjutton jungfrur vid namn Marianne. Vår vodka känner du igen på sin färg och doft av glaciär.

Och det är just marketingbullshit och inget annat. Vodka, eller som vi säger på svenska - brännvin, är i sin renaste form inget annat än etanol (C2H5OH) och vatten.

Det går inte att jämföra vodka med whisky och cognac som först destilleras i gamla pot-stills av koppar för att inte bli helt kemiskt ren utan för att behålla lagom mängd aromatiska föroreningar, och därefter lagras på rostade ekfat i flera år innan de dricks.

Vodka destilleras i industriella kolonnpannor och filtreras. Den är drickfärdig så snart den blandats ut med vatten. Vissa märken som vill sätta prägel på drycken använder tillsatser, som till exempel en skvätt mindre ren sprit och en dutt glycerol för en fetare känsla i munnen.

Om du kan identifiera vodkan på smaken så är du förbannat skicklig. Du kan troligen inte ens identifiera det märke du alltid envisas med att beställa. Och då snackar vi ändå helt ren vodka utan nåt annat i glaset.

Och handen på hjärtat: När drack du vodka straight senast? När satt du framför brasan med med en kupa vodka och sippade?

Möjligen dunkade du ner en snaps till sillen i julas. Men annars blandar vi uteslutande drinkar på vodkan.

Låter det då vettigt att betala 600:- för en flaska vodka för att man skrivit "super premium" på etiketten?

Skulle du hälla Sprite i en flaska whisky för 600:-?

Här kommer ett superhemligt tips från Vemihelvete-bloggaren till alla er som tror att Grey Goose, Stoli Elit, Skyy, Belvedere, Ciroc, Diva, Karlsson's New, Purity, Heavy Water och de andra snajdiga flaskorna på översta hyllan är the only way to go:

Renat. Varunummer 1 (ett!) på systembolaget. En fantastisk vodka. Ren som en destillerad och filtrerad glaciär. Har fått medalj tre år i rad på International Wine and Spirit Competition (IWSC) i England. Vi snackar toppklass. Vi snackar 199:- flaskan.


Kommentarer

 1. Spriten är billig. Fyllan är dyr. Så det så.

  SvaraRadera
 2. Ibland är du så jävla bra alltså. Det här var en sån gång. :)

  SvaraRadera
 3. Känner mig träffad. Jag envisas med att hålla mig till Finlandia. Känner ändå ingen skillnad. There you got me. Cred.

  SvaraRadera
 4. Klockrent, sa Urmakaren!
  Bazooka, sa Bofors!

  Lysande, Sickan!

  SvaraRadera
 5. Sprit som sprit, bara det har nån effekt! Ha ha ha ha ha ha

  SvaraRadera
 6. Marknadsföring när den är som bäst - man kan lura i folk vad som helst med lite enkla tricks.

  SvaraRadera
 7. Joshua Tree: Tack! Det värmde!

  Tomax: Finlandia är ju en toppenvodka (väldigt ren, i likhet med Renat) till bra pris - och som inte låtsas vara nåt annat! Så fortsätt med den du utan att skämmas!

  SvaraRadera
 8. Jag dricker ofta ren vodka, jag känner skillnad faktiskt. Det är inte stor skillnad men det finns vodkor jag mår illa av smaken av och så finns det en väl kyld absolut som jag faktiskt tycker kan vara gott!

  SvaraRadera
 9. Finns det inte någon amerikansk lag som förbjuder vodkaleverantörer att marknadsföra sig mha "smaken" på sin produkt? Börjar man tjabba om att spriten skulle smaka på något speciellt sätt, får det inte kallas vodka längre. Detta göra att de bara har gammal hederlig image att leva på.

  En anledning till att absolut är lite kinkiga när det gäller varumärkesintrång skulle jag tro.

  För att snöa in fullständigt kan man citera george clooney i ocean's eleven.. "if that doesn't sound like your particular brand of vodka.."

  SvaraRadera
 10. Får jag sommarjobba hos dig?

  SvaraRadera
 11. Jag funderar på att tatuera in 'Anders' i en banderoll på överarmen. Du, som man säger, äger. Fullständigt.

  SvaraRadera
 12. Satan så jävla sant , Bra gjort HB duger gott till groggar för mig , är det rätt snubbe med rätt kunskap som tillverkat "moonshine" så man fan inte smaka skillnad på det o dyr bolags vodka.

  http://mr-burcolio.påwebben.se/

  SvaraRadera
 13. Jag jobbade ett par år med tillverkning av vodka i mellansverige, och precis som anders säger är det ju bara samma sak, etanol och vatten, MEN vill jag påstå, att det är ju ofta iaf 60%vatten i en flarra, och det gör förstås inte så mycket skillnad som varumärkeshyparna vill påstå, men skillnad är det faktiskt, sen finns det många olika sädeslag som spriten baseras på, så om du raddar upp ett par olika sorter "plain" så är det viss skillnad, men i groggen är det ju utsuddat på dirren! Waste of money!

  SvaraRadera
 14. Är inte Renat brännvin? Alltså tillverkat av potatis till skillnad från vodka som är tillverkat av säd.

  SvaraRadera
 15. det ska vara zaranoff, helt klart är den bäst. Billig, god, och med lite tur har ryssen du köpt den av lämnat kvar nån procent alkohol och den består alltså inte av 100%vatten. Bara typ 80%.

  SvaraRadera
 16. Linnea: Den har jag missat (eller klarat mig undan kanske). Wikipedia säger: "I Sverige är märket speciellt populärt inom illegal spritförsäljning till ungdomar". Fin marknadsposition! ;-)

  Anonym: Där hittade du en gammal spritmyt som jag hade glömt. Vodka och brännvin är inget annat än två namn på samma dryck. Vilken kolhydrat som har jäst fram etanolen i flaskan har ingen betydelse.

  SvaraRadera
 17. NJA... Om du nu inte kan smaka skillnad på en Absolut, Grey Goose, Renat eller Stoli Elite, varför kan du inte låta oss som kan det få köpa vilken sprit vi vill?

  Jag lägger mig inte i huruvida en Lagavulin är godare än en Springbank och inte heller om det finns folk som tycker det är värt att lägga tusentals kronor på fin Whisky.

  Men du har helt rätt i att Renat är en utmärkt produkt! Vunnit WM i vodka (vad nu det är... =) ) och är väldigt bra som drinkingrediens.

  Ett annat prisvärt och bra alternativ är Vikingfjord, som finns i beställningssortimentet.

  I Cognacskupa föredrar jag New Karlssons eller en Polsk rågvodka.

  Vodka är för övrigt ett skyddat namn inom EU. Det sker också ett arbete för att namnet Vodka endast ska få användas för produkter tillverkade av spannmål eller potatis

  SvaraRadera
 18. Hannes: Ställer du upp på en blindprovning i min regi? ;-)

  Och som jag sa i en tidigare kommentar - om du nu klarar att känna skillnad på vodka och vodka - är det det utvalda spannmålet och det underjordiska sjövattnet du då känner - eller är det bara små variationer i tillsatt finkel och glycerol?

  För mig får du köpa vilken sprit du vill, för hur mycket pengar du vill.

  Det jag kommenterar är marketingbullshittandet och folk som går på det mot bättre vetande.

  SvaraRadera
 19. (förtydligande: jag trodde vi var i den här tråden, så det är kommentarerna där jag refererar till. Där finns även en kommentar till EU-paragraferna.)

  SvaraRadera
 20. Jag minns ännu TV programmt Helt apropå med deras ironiska anspelning på Wash and Go, Shampo & duschkräm i ett, som de skrev om som Full & go, päronsoda och Explorer i ett speciellt inriktat på kundgruppen alkoholister. I slutändan avgör väl vad du har i plånboken hur dyr sprit du blir dyngad av. En bra gjord HB, tillverkad med kärlek för eget bruk duger för mig.

  SvaraRadera
 21. Ja absolut, vill man köpa dyr vodka för att glassa, och man har råd med det, så fine by me. Jag vill snarare nå fram till folk som lägger surt förvärvade slantar på premiumtramset i tron att de får en mycket bättre produkt.


  Ah, HB. Saknar. En av få nackdelar jag ser med att ha flyttat till Stockholms innerstad. Folk bor i lägenhet. Husbehovsbränning existerar inte. De som bränner gör det som business. Jag vill veta av dem lika lite som de vill veta av mig.

  SvaraRadera
 22. Du e uppenbarligen en påläst liten tonåring..... antar jag.
  Om ett par år när du fått lite hår, så kanske du faktiskt kommer att smaka ren vodka.
  Tips...2isbitar (destillerat vatten naturligtvis), låt stå i 10 minuter, sen smaka.
  Då kan jag garantera att till och med en fjortis som du skulle smaka skillnad på en skabbig Absolut, Finlandia etc mot en Ciroc (personliga favoriten), Belvedere eller Grey Goose.

  Däremot om man bara vill ut och blanda grogg med den vodkan som dem äckliga bratsen gör, då har du helt rätt.....i groggen är Renat kanonbra och oslagbart.
  Så , det är bara idioter som blandar drinkar på en 600kronors vodka.

  Jag har druckit vodka rent i 7-10år och har fått många människor att uppskatta vodka som dricks på rätt sätt..........även framför brasan:)

  Jag e nyfiken på ifall du kan smaka skillnad på Ciroc och en vanlig vodka, skriv gärna

  SvaraRadera
 23. Nu är visserligen inte den här bloggbilden på mig dagsfärsk, men "tonåring"? Är du synskadad, dum i huvudet eller bara kolossalt tramsig?


  En sån inledning, och sen vill du diskutera ämnet på riktigt? Skulle inte tro det.(Ps. Stänk lite billig grappa i en bra vodka så har du din Ciroc.)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg