Vem i helvete behöver super-premiumvodka?

Sluta larva dig!

Jag talar till dig som fallit för den senaste trenden och kräver så kallad "super premium-vodka" i din drink.

-En Caipiroska, tack! Fast bara om du gör den på Stoli Eliiiiiit!

-Hej, ge mig en Cosmo med Grey Goose. Nej Grey Goose! GREY GOOSE!!!

Märkena överträffar varandra i marketingbullshit: Vår vodka är gjord på källvatten från en hittills okänd källa i Österbotten. Vår vodka är gjord på finaste säd som handplockats av sjutton jungfrur vid namn Marianne. Vår vodka känner du igen på sin färg och doft av glaciär.

Och det är just marketingbullshit och inget annat. Vodka, eller som vi säger på svenska - brännvin, är i sin renaste form inget annat än etanol (C2H5OH) och vatten.

Det går inte att jämföra vodka med whisky och cognac som först destilleras i gamla pot-stills av koppar för att inte bli helt kemiskt ren utan för att behålla lagom mängd aromatiska föroreningar, och därefter lagras på rostade ekfat i flera år innan de dricks.

Vodka destilleras i industriella kolonnpannor och filtreras. Den är drickfärdig så snart den blandats ut med vatten. Vissa märken som vill sätta prägel på drycken använder tillsatser, som till exempel en skvätt mindre ren sprit och en dutt glycerol för en fetare känsla i munnen.

Om du kan identifiera vodkan på smaken så är du förbannat skicklig. Du kan troligen inte ens identifiera det märke du alltid envisas med att beställa. Och då snackar vi ändå helt ren vodka utan nåt annat i glaset.

Och handen på hjärtat: När drack du vodka straight senast? När satt du framför brasan med med en kupa vodka och sippade?

Möjligen dunkade du ner en snaps till sillen i julas. Men annars blandar vi uteslutande drinkar på vodkan.

Låter det då vettigt att betala 600:- för en flaska vodka för att man skrivit "super premium" på etiketten?

Skulle du hälla Sprite i en flaska whisky för 600:-?

Här kommer ett superhemligt tips från Vemihelvete-bloggaren till alla er som tror att Grey Goose, Stoli Elit, Skyy, Belvedere, Ciroc, Diva, Karlsson's New, Purity, Heavy Water och de andra snajdiga flaskorna på översta hyllan är the only way to go:

Renat. Varunummer 1 (ett!) på systembolaget. En fantastisk vodka. Ren som en destillerad och filtrerad glaciär. Har fått medalj tre år i rad på International Wine and Spirit Competition (IWSC) i England. Vi snackar toppklass. Vi snackar 199:- flaskan.