Snoppar, snippor och toalettkutym

Plötsligt slår det mig att jag aldrig har reflekterat över detta förut:

Vad är det egentligen som vi med snopp aldrig fäller ner efter oss på toaletten, och som ni med snippa vill ha nedfällt (enligt den där gamla könsklyschan alltså)?

Är det sitsen eller locket vi snackar om?

Oavsett vilket så är det väldigt förbryllande, och jag funderar på om det inte är en dåligt researchad skröna alltihop.

Locket måste vi ju alla, oavsett snopp eller snippa, fälla upp om vi ska använda toaletten. Och då handlar det ju inte om vilken sorts könsorgan man har, huruvida man stänger det efter sig eller ej. Det skulle isåfall handla om att snoppbäraren i gemen är glömskare/slarvigare.

Sitsen vill snippägarinnor i regel ha nedfälld, medan det bland snoppisterna varierar; med ärende, klädesplagg, lokalitet och machoidentitet. Men om nu saken rör just sitsen: Varför skulle det vara mer korrekt att ha den nedfälld än uppfälld? Gapande hål som gapande hål. Om du anser det kutym att lämna sitsen nere och locket öppet är du konstig, imo.

Kan vi inte säga som så att vi tar och fäller ned både sits och lock efter oss? Då kan alla med ungefär samma handgrepp anpassa sin toalettstolsmiljö efter preferens innan ärendet. Ståaren greppar kring lock och sits, sittaren om endast locket. Och samma sak efteråt.


Nej. Det här känns mossigt. Såvida ingen nu bringar nån slags ny klarhet i saken så förpassar jag den till könsrollsskrönornas mossiga utedass.

Kommentarer

 1. Locket kan vara bra att stänga om man har prylar i div sugproppsfästa korgar som lossnar i tid o otid o alltid prickar toalettstolen... då kan det vara skönt att ha stängt locket.. Däremot om man har fest kan det va bra om locket är uppfällt i fall någon e så berusad att den glömmer att fälla upp det innan ev urinering eller vomitering... :D

  SvaraRadera
 2. Kan vi inte lösa det så att killar struntar i att fälla ned lock+sits och tjejer struntar i att fälla upp det efter uträttat behov.
  På det hela taget, med ett 50/50 könsfördelat hushåll, borde det ju bli ett nollsummespel. Är det tjejen som sist brukade toan kommer killen att få fälla upp lock+sits och vice versa.
  Eftersom alla sitter när det vankas hörnsoffa så behöver det inte ens vara med i beräkningarna.

  Förresten, det här med att killar och tjejer på allvar tjafsar om detta måste väl ändå vara en skröna. Eller?

  SvaraRadera
 3. Jag har läst att det är göräckligt att spola med locket uppfällt eftersom det fullkomligt dushar/vräker ut bajspartiklar i rummet. Därför borde väl det rimliga vara att alltid fälla ner både sits och lock efter sig och sedan spola.!

  SvaraRadera
 4. Lite sterotypt är det nog. Jag fick lära min fru att alltid fälla locket efter sig. Hon fick även lära sig att när toapappret är slut så byter man det! Dvs jag som kille lärde henne dessa saker.

  SvaraRadera
 5. Äh.. lite bajspartiklar i luften är väll inte så farligt?

  SvaraRadera
 6. I ett avsnitt Scrubs så pratar Carla och Turk om att Carla en gång glömde att titta ner när hon gick på toa. Turk hade då tidigare varit där och som jag förstod det lämnat både lock och sits uppfällda. Det gjorde att Carla, när hon alltså satte sig utan att titta, bröt svanskotan.
  Men kan man verkligen missa att sits och allt är uppfällt om man inte är fullständigt blind?
  Skumt.

  /Pbs

  SvaraRadera
 7. Rent estetiskt borde man naturligtvis fälla ner både ring och lock, kille som tjej. Det här glömmer jag dock titt som tätt vilket är väldigt osmidigt då badrumsskåpet hänger precis ovanför toaletten och diverse olika sminkprodukter har trillat ner i toaletten.

  På något sätt känns det som det borde vara enklare att komma ihåg att fälla ner när man står och tittar på locken under hela proceduren och dessutom har två att fälla ner men anledningen till att jag störs av att killar inte fäller ner ringen är att jag ibland sätter mig utan att titta. I synnerhet om jag är hemma hos mig där jag bor ensam och förutsätter att ringen alltid är nere - även när jag har sällskap. Man behöver inte vara blind för att detta ska hända, man kanske går upp mitt i natten och inte tänder lyset. Eller är väldigt ouppmärsam. Det är i vilket fall väldigt obehagligt!

  SvaraRadera
 8. Kommer du på min stand up imorgon då?
  Restaurang EGO. 20.00. Kammakargatan 22.

  /Klaus

  SvaraRadera
 9. Klaus: Snyltreklam i min blogg?!? Nä nu jä... fast det är klart... jag gillar ju standupen på Ego. Och det är ju gratis. Så okej då! :-)

  Däremot undrar jag vad detta har med mitt toalettinlägg att göra? Har du nån rutin som bringar ny klarhet i ämnet?

  SvaraRadera
 10. När jag har gäster brukar det företrädelsevis vara tjejerna som lämnar toalettstolen gapandes efter mer. Ändå så tjatar alla vid bröllopstal och liknande om att brudgummen ska fälla ner locket. Vem är det som behöver lära sig egentligen?!

  SvaraRadera
 11. Dessa ständiga ändringar...

  SvaraRadera
 12. Angående det här med bajspartiklar så undrar jag om man får i sig dem via inhalation när man känner att det luktar fis någonstans?

  SvaraRadera
 13. Jessica von Oreda:
  Ja det får du. Om du snyter dig direkt efter att inhalerat en fis, kan du se en svag brun färg på papperet. Bajspartiklar!!!

  SvaraRadera
 14. Jag och min kille har kommit överens om att förbereda toan för den andre eftersom det är mer sannolikt att den personen går på toa härnäst. Så han fäller ner sitsen när han har pinkat och jag fäller upp den när jag är klar.

  Och vi är såpass städade att det inte finns nåt äckel i själva toan kvar efter oss.

  SvaraRadera
 15. Kvinnor vill ha sitsen nerfälld för att:

  Man går in på toa, locket är öppet, man sätter sig. Man möter en iskall porslinskant mot den varma rumpan och bara flyger upp, skrikandes.

  DÄR HAR NI DET!

  Därför är det ju bra om sitsen alltid är nerfäld, (toalettringen som den även kallas).
  Då slipper men den där hemska upplevelsen man helst bara vill uppleva en gång.

  SvaraRadera
 16. Tänk att toaletter och bajspartiklar kan engagera så många! Du får helt enkelt skriva fler skittexter på din blogg annurs!

  SvaraRadera
 17. Ang. ev. bajspartiklar i fisar. Prova detta: dra ned brallorna och fis på en bit toapapper. Om den blir brun är det med sannolikhet så att fisar innehåller bajs. Förblir den vit finns däri ingen skit...

  SvaraRadera
 18. du, denna fråga är svår! jag skulle oxå avvika och spana in läget lite.

  SvaraRadera
 19. Du anonym, jag förstår att du måste vara anonym. Alla med åtminstone medelmåttig intelligensnivå vet ju att luktpartiklar är så små att man inte kan se dem. Jag tror likt förbannat att de klassas som bajspartiklar, bajsmolekyler eller vad man nu väljer att kalla dem, fritt kombinerade ur kroppsutsöndringarnas periodiska system.

  SvaraRadera
 20. Ett riktigt intressant ämne!
  Jag personligen fäller ner sitsen och ber dem som besöker min toalett också att göra det. Då jag har hört (tv tror jag det var) att när man spolar så kommer dessa partiklarna som lämnat tarmen upp och sprids runt i rummet. Och då jag har min tandborste i badrummet, vilket de flesta andra har så föredrar jag i alla fall att inte borsta tänderna med partiklar som lämnat min eller andras tarm.

  SvaraRadera
 21. För att bringa lite ordning eller i alla fall klarhet i det där med bajspartiklar så kan vi konstatera att OM du känner lukten av NÅGONTING över huvud taget så har du fått in bitar av det (i någon mening - molekyler; större partiklar eller korn; produkter) i din näsa. Annars skulle ingen luktförnimmelse infinna sig.

  Känner du lukten av bajs till att börja med har du alltså i regel bajs i näsan, beroende på hur man definierar bajs. MEN...

  I fallet med FISAR skulle jag nog drista mig att påstå att alla de komponenter i en fis som kan diffundera igenom ett lager underkläder och ett lager jeans, t.ex., garanterat är gaser, inte större partiklar (av t.ex. bajs). Okej att viss kraft finns i en fis, men inte till den grad att den pressar makroskopiska partiklar genom jeanstyg.

  En nakenfis är en annan historia.

  SvaraRadera
 22. jag har altitd skit ringen nere i alla hal det blirbrottom till dass

  SvaraRadera
 23. hej jag tycker alla ska sitta på toanaltid bra om mann är full

  SvaraRadera
 24. Man vill ju inte behöva ta på sitsen om man själv klarar sig som kvinna utan att förflytta position på den.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg