Tisdagsfunderingar

 • Varför är "Bakom kulisserna"-program om nya filmer nästan aldrig bakom (eller framför eller ens i närheten av) kulisserna? Det är typ 1% bilder från inspelningen och 99% huvudpersoner i intervjufåtölj som berättar hur "amazing" filmen, ensemblen och regissören är. Så otroligt ointressant.


 • Fan vad jag stör mig på räkningar som ska betalas i slutet av nästa månad men kommer i brevlådan innan man betalat räkningar denna månad. Det fuckar upp mitt system. Det har till och med hänt att jag betalat den nya som kommit och därför missat den aktuella (som jag sorterat in på nån bra plats). Och ja, jag är ganska tankspridd och glömsk.


 • En annan sak jag stör mig på är att vreden på alla spisar sitter ologiskt. Ologiskt för min hjärna, that is. Den vill nämligen ha saker i den ordning vi läser i - alltså vänster till höger, uppifrån och ner. Låt mig illustrera:

  ( 1 ) ( 2 ) <- plattor

  ( 3 ) ( 4 )


  (1)(2)(3)(4)
  <- vred

  Men spistillverkare tycker att det logiska är medsols från vänster höft. Efter typ två decennier av matlagning måste jag fortfarande titta på symbolerna för att inte sätta på fel platta. Undantaget den nedre högra där vredet sitter på "rätt" plats.


 • Lurar på att åka till Kroatien i sommar. Behöver en no frills slapparvecka med sol och bad. Är det nån som varit där och har ett omdöme? Tips på dos and don'ts? • Kommentarer

  1. Spisplattor och vreden är mappade i den ordning man ser dem i perspektiv om man står framför spisen. Dvs, centrum av (3) ser ut att ligga något till vänster om centrum av (1), på samma sätt som centrum av (4) ser ut att ligga något till höger om centrum av (2).
   Att basera det på en läsordning vore ju inte så multikulturellt, ne?

   SvaraRadera
  2. På tal om ologiskt, kolla in alfabetet! Helt i oordning, bara en sån grej som att ha m före n, jösses! Och varför är stackars t så långt bak? Eftersom jag är bibliotekarie stör jag mig ordentligt varje gång det är dags för bokuppställning.

   SvaraRadera
  3. David: Jo, jag är medveten om att jag är kärringen mot strömmen, och att läsordning är en dålig bas. Men tell it to my brain! :D

   Wise: Hmm. Vill du utveckla det där? (Förutsatt att du inte skojar alltså...)

   SvaraRadera
  4. Du är inte ensam om att behöva kolla på spisvreden. Jag gör det jämt, och lyckas ändå ibland vrida på fel platta. Man tycker ju att man borde lära sig efter så många år av matlagning. Men neeej. Inte jag inte!

   SvaraRadera
  5. Åk till Istrien (Största staden Pula har bra charterförbindelser) Men Rovinj är trevligare att hänga i.
   Drick lokal öl och vin, ät glass, fisk och skaldjur. Undvik typiska turistfällor.

   SvaraRadera
  6. När det gäller Kroatien är Bol på ön Brac (utanför Split) ett hett tips, likaså Hvar.
   Föredrar öarna framför de stora städerna på kusten, t.ex Makarska brukar jag undvika eftersom stranden alltid är fullpackad. Hellre något undanskymt och vackert :)

   http://www.bol-croatia.com/

   SvaraRadera
  7. Ska du sola och slappa - åk till en turistfälla.
   Annars är det inte jätteroligt i Kroatien.

   SvaraRadera
  8. Hvar är som sagt himla nice. Split är värt en dag, inte mer. Kroatien är förbannat varmt sommartid, så öar och båtar är att föredra. Trogir är en fin hamnstad ganska nära Split som har de fetaste yachterna jag sett i mitt liv. Hyr en sån i en vecka! :-)
   /Marcus

   SvaraRadera
  9. Kroatien är fint, vi var där 1990, (herregud, är det 20 år sen?) i ett mindre samhälle, Primosten, utanför Split. Vet inte hur det är där nu - vi bara slappade, badade och solade. Våra pengar hade nästan tagit slut och det var det sista resmålet på vår tågluff. Hoppas du får en bra semester!!

   SvaraRadera
  10. PROTIP: Om du blir lovad "massor" av gratissprit på en båttur, se då till att de verkligen har med sig tillräckligt. Påpeka att du är svensk och att du har tänkt dig dricka X antal dunkar själv.

   Vi fick själva simma över till en annan båt och ta deras.

   ("Spriten" kan vara väldigt utspädd, ca 10%)

   SvaraRadera
  11. Tack hörni för alla Kroatien-tips! :-P Jag kommer ta dem i beaktande!

   SvaraRadera
  12. Säger som många fler, Hvar! Inte så partajigt och jetset som reseguiderna vill få det till, men otroligt vackert och trevligt.

   SvaraRadera
  13. Varit i Pula och Istrien, faktiskt mycket billigt trots invasionen av turister. Betalade 15€ per skalle för ett bra lägenhetshotel. Själva staden Pula är på en skön sommarkväll som ett Rom i miniatyr, medelhavskänsla och lite romerska ruiner. Det finns också grymt fina badstränder i närheten.

   SvaraRadera
  14. Något annat som är förbannat jobbigt är numpads / portkoder / telefoner / bankomater som helt plötsligt har alla nummer uppochner (alltså istället för "1" längst upp till vänster har de "9" där)!? Nu är det väl säkert så att det inte är så ofta det händer, men när det väl händer så vet man inte hur man skall hantera sina händer...typ

   SvaraRadera
  15. Vissa spisar har dessutom den helt oförklarliga funktionen att vreden ska vridas åt olika håll! Två av plattorna sätts på genom att man vrider medsols, och två av plattorna sätts på genom att man vrider motsols. Kan någon förklara det för mig?

   SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   SvaraRadera
  17. Min husqvarna-häll är helt värdelös, såhär funkar den:

   ( 1 ) ( 2 ) <- plattor

   ( 3 ) ( 4 )

   (1)(3)(4)(2) <- vred

   SvaraRadera
  18. Ett besök i Dubrovnik kanske? Gamla stan/Stari grad var vacker och mysig i maj. Lite osäker hur det är på sommaren med värme i trånga gränder och med turister.

   Vi åkte också på en busstur till Montenegro, och det kan jag rekommendera. Kotorbukten är sjukt vacker, som en norsk fjord med höga berg som stupar ner i vattnet. Gamla stan i både Kotor och Budva är säkert riktiga turistfällor på sommaren, men fan så vackra.

   Förresten, jag undrar precis som Henrik - vad fan är grejen med att vända sifferkombinationen uppochner?!

   Jag minns koderna mer med muskelminnet än som en rad siffror. Koden blir "ett bakvänt L med start uppe till höger". Då krånglar det till sig när 9 plötsligt blir 3...

   SvaraRadera
  19. Jag gissar att vreden sitter som dom gör för att de två vreden längst till vänster skall användas till de två plattorna till vänster.

   Lite logiskt är det ändå :)

   SvaraRadera
  20. Spisen i lägenheten där jag just flyttade in har vredet till plattan längst fram till höger NÄST LÄNGST TILL HÖGER!!! Har aldrig sett detta innan och det blir fel 3 av 5 gånger jag sätter på plattan...

   SvaraRadera
  21. Hm.. spisplattevred.. du har hittat ett område utan standard verkar det som! :-)

   SvaraRadera
  22. Alltså, räkningarna: agreed, var ska man egentligen placera den där framtidsräkningen så man inte glömmer den, men ändå inte råkar betala den för tidigt och därmed är både fattig och förvirrad? Och spisen: jag kollar varje gång. VARJE GÅNG, och ändå slår jag på fel platta minst en gång i veckan. Inte klokt. Kan tilläggas att jag inte heller nånsin fattar vilket håll jag vrider nyckeln för att låsa respektive låsa upp, jag bara testar nåt håll och om det är fel så tar jag andra hållet, men jag lär mig aldrig.

   SvaraRadera
  23. Annan Anders2010-05-03 13:56

   Räkningarna är ju bara registrera i internetbanken (med rätt betaldatum) och sedan slänga pappret.
   I de fall det är fakturor/kvitton som beöver sparas är det bara att skriva på dem att de är betalda.

   SvaraRadera

  Skicka en kommentar

  Populära inlägg