Vem i helvete vill använda kontanter?


Det är 2007.

Vi bär omkring på värdesymboler i form av papper och plåt i våra fickor.

Vi tappar dom. De går sönder. Vissa ohederliga typer förfalskar dom. Andra ohederliga typer snor dom. Av oss. Eller av handlaren, banken eller av de stackare som jobbar med att skjutsa omkring med skiten i bilar.

Hela det här systemet är så urbota korkat, föråldrat och farligt.

Om jag slarvar bort eller bryter av mitt plastkort så får jag ett nytt, och jag behöver inte mista det jag hade på mitt konto. Handlaren behöver inte bära omkring på mina sedlar och mynt, och han skulle inte heller behöva bära omkring på en växelkassa. Jag betalar för min Gin & Tonic med kortet, och vips så är pengarna på krögarens konto.

Så enkelt. Så säkert. Och så galant.

Jag vill därför hävda att
  • alla banker och kreditgivare som tar ut avgifter för kort och korthantering,
  • alla handlare som saknar eller har krångliga och långsamma system för kortbetalningar,
  • alla handlare som tar ut avgifter för köp under en viss summa,
  • alla konsumenter som trots möjligheten till kortbetalning envisas med att betala kontant, och ännu värre - gör uttaget vid bankomaten utanför affären (cred: Bilson),
... är bakåtsträvare, och bidrar till att göra samhället farligare.

Skäms en stund. Och skärp sen till er.