Vem i helvete är rädd för kameror?

Integritet. En gång i tiden betydde det att handla enligt sin övertygelse och att kunna stå emot påtryckningar.

Idag betyder det visst att man inte vill hamna på bild när man promenerar över torget.

För visst är det märkligt det där? När någon vill sätta upp en övervakningskamera för gemene mans säkerhet så kommer det alltid nån nisse med motargument om kränkning av den personliga integriteten.

Denne någon - låt oss fortsätta kalla honom Nisse för enkelhetens skull - finns som de allra flesta av oss på Eniro och Hitta.se. Där kan man se Nisses mobilnummer, hemnummer och hemadress med en fin liten karta över hans kvarter. Numera får vi också reda på Nisses födelsedag och hur porten till hans kåk ser ut.

Via olika register kan vi få reda på ännu mer: Nisses bilägande, företagsregistreringar, fastighetsköp, taxerad inkomst och mycket annat.

Nisse har mobilen i fickan. Det gör det möjligt att ta reda på ganska så exakt var Nisse befinner sig just nu.

Nisse själv postar i ett golf-forum på nätet. Vi vet vilka klubbor han köpte senast, och att han var på golfresa till Dubai i september. Bilden från vigseln med Margareta finns i lokalblaskans arkiv på nätet. Google Images hittar några sköna fyllebilder på Nisse från korpfotbollsavslutningen ifjol, som en polare lagt upp.

Men när man vill sätta upp en kamera i parken bakom Nisses gata - där det skett rån, misshandel och våldtäktsförsök - då får det minsann vara nog, tycker Nisse. Man måste väl få ha kvar nån jävla personlig integritet!

Jag undrar alltid: Vad är det med just en bild från en offentlig plats som är så överjävligt kränkande? Vad är det integritetsförespråkarna håller på med ute på gator och torg egentligen? Säljer de knark? Eller stjärt kanske? Eller springer de runt och småmördar, sådär lite för skojs skull?

Nä. Jag tror Nisse och hans gelikar helt enkelt vill kunna fortsätta med sitt ordinära svenssonfuffens - fejkvabba, felparkera, bidragsfuska, hyra porr, urinera i rabatter och köra för fort medan han blir avsugen av grannens fru - utan att råka hamna på bild och få stå till svars.

Jag gissar att det är viktigare än att förebygga att nån får skallen insparkad i parken.