Vem i helvete vill se bredbilds-fetton?

Bredbilds-Bengt
Det har dykt upp en ny folksjukdom. Har ni lagt märke till det?

Jag är osäker på det latinska namnet, men i vardagligt tal kallas den Ställa in teven så att vanlig bild visas i bredbild-febern.

Helt sjukt. I vart och vartannat hem man stiger in så står där en widescreen-tv och visar nån hallåa, uttänjd på bredden så till den grad.

Själva poängen med att ha en flashig teve är väl att få en bra bild, som återger verkligheten så troget som möjligt. Eller?

Jag minns när folk höll upp tallrikar mot rutan på sin gamla Luxor när det visades testbild. Då kunde man kontrollera att cirkeln i mitten var helt rund. Var den inte det ringde man servicesnubben som kröp in bakom teven och vred lite på en trimpot tills det blev rätt.

Vad håller folk upp idag? En gratängform?

Alltså, tänk att vara tevekändis i dessa tider. Man brukar ju säga att kameran lägger på ett par kilo. Det torde ju vara illa nog. Men nu när folk i stugorna lägger på tio till - hur jävla kul kan det vara? Anna Book ska fan ha en eloge för att hon ställer upp i teve i tid och otid - trots detta.

TV-tillverkarna är väl också till viss del att skylla för eländet. Apparaterna har en auto-inställning vilken rimligen borde ställa in bildformatet korrekt efter vad kanalen sänder ut. Men alltför ofta flashar man hellre på med bredbilden oavsett. Man vill ju inte riskera att ens apparat står där i butiken bredvid konkurrentens och visar gammal smal och tråkig bild.

Men hos en del teveinnehavare ligger det nog ett visst mått av tjurighet bakom också. Man bytte ut sin vanliga gamla 28-tummare mot en 28" widescreenburk för ett antal år sen, och insåg snart att 4:3-bilden faktiskt blev mindre på den nya eftersom tumstorleken anger diagonalen. Plipp. På med tänja-ut-läget. Så. Mer bild för pengarna. Och så talar vi inte mer om den saken.

Nä usch. Lägg av med det här. Gå och ställ in teven rätt!

Ett liknande, fast kanske inte fullt så irriterande, fenomen är Super wide stereo-funktionen som brukar finnas på billigare hemstereoburkar. Ni vet en sån där sångaren liksom hamnar trettio meter bort i ett kaklat badrum. Men det får vi ta en annan gång. Kanske.