Vem i helvete behöver etik?

Det finns ett begrepp man kan ta till närhelst man inte har tillstymmelse till logiska argument att tillföra. Det begreppet är Etik.Genforskningen, till exempel, är ett av de områden som är väldigt utsatt för det här. Det låter krångligt och svårt, tycker folk, och då måste det ju följdaktligen vara giftigt och radioaktivt, eller hur?Men när man efter många om och men fått klart för sig att så inte är fallet då återstår bara ett: Det är oetiskt!!

Att modifiera en gen i en växt så att den står emot insektsangrepp bättre - och därigenom skulle slippa besprutas vilket skulle skona miljön och oss som äter den - det finns det ju liksom inga förnuftiga argument emot. Då sitter "oetiskt" som handsken.

Modifierar gener gör vi mest hela tiden, vi folk och fä. Om jag väljer mig en snärtig flicka i sina bästa år med stora blå ögon och tilltalande ryggslut och befruktar henne så att hon nio månader senare får äran att klämma ut en mini-Anders, så har vi i allra högsta grad modifierat gener. Vi har dessutom mage att skicka denna avkomma - med en alldeles obeprövad genuppsättning - rakt ut i samhället.

Med etik-månglarnas resonemang borde vi slå ihjäl knodden genast innan denne riskerar att ställa till med elände, digerdöd och ragnarök.

Nä. Gamla beprövade genuppsättningar är det enda säkra. Vi bör fortsättningsvis bara klona befintliga exemplar och individer. Då kan vi sova lugnt om natten.

Fast vänta nu... NEJJE!!...kloning är ju också oetiskt!

Bara tanken på att individer med en identisk uppsättning gener ska tillåtas springa omkring fritt på jorden är ju skrämmande! (Note to self: Se till att ta reda på vem av syrrorna Kallur det är som är radioaktiv och anmäl henne genast för nödslakt).

Det är oetiskt att döda ett djur för att äta upp köttet, det vet vi (gäller oss människor - inte andra varelser). Så om man kunde "odla" fram kött i stora tråg vore det ju det klart bästa sen färdigskivad rostbiff. Ingen svinaktig djurhållning, inget energislöseri, inga växthusgasfjärtar.

Fast det skulle nog också vara oetiskt. Muskel- och fettceller har väl också känslor.