Vem i helvete har en röd tråd?

Sätter mig ner vid datorn och börjar skriva, utan en aning om vad det ska bli.

Jag käkar en stödmacka till kaffet. Det får mig att tänka på limpan jag åt under alla mina barndomsår. Lundins Limpa. Fan vad jag saknar Lundins Limpa.

Lundins var ett litet lokalt bageri på orten. Annan limpa var bara limpa. Deras limpa var liksom LIMPA. Mer av allt. Mer brödkryddor, mer sirap, mer färg, mer smak. Den var mörkbrun utanpå, gyllene inuti, och alltid mjuk. Alltid nybakad.

De enda gånger jag svek Lundins Limpa var när jag åt fralla. Det gick ett teveprogram på den tiden som hette "Fralla för alla" (vilket jag för övrigt verkar vara den enda i världen som har sett). Där åt man alltid en fralla med ost. Frallan var rund och fin. Osten var sådär perfekt fyrkantig så det stack ut fyra hörn av ost ur frallan. Det var allt. Låter rätt tradigt såhär i efterhand. Men jävlar vad jag ville äta fralla framför Fralla för alla. I övrigt har jag inte en susning om vad det programmet handlade om.

Jag läste Ture Sventon också. Han var i "Arabien", ni vet där Herr Omar bor. Där fanns en pastejbagare. Han knådade deg med starka armar, och gräddade gyllene pastejer med de allra mest underbara fyllningar och fantasifulla namn.

Åh vad jag ville ha pastejer då. Frågade mamma om jag inte kunde få en pastej och hon sa -Visst, vi har leverpastej! Men det var ju inte alls vad jag ville ha.

Än idag vet jag inte vad såna pastejer som i Ture Sventon-berättelsen är för nåt. Låter mer som pajer.

...Och som om matfunderingar låg i luften blinkade det precis till på MSN. Det var Thiger som frågade om vi ska vara helt crazy ikväll och göra kroppkakor. Ja, det var fan en galen tanke. Jag nappar såklart. Har aldrig gjort kroppkakor. Men jag tror jag vet hur man gör.

Kroppkakor måste vara den mat i världen som har störst diskrepans mellan utseende och smak. Bleka, fuktiga, runda bollar som kan få vem som helst att rygga tillbaka. Men så sätter man kniven i en boll. Och en liten bit av himmelriket uppenbarar sig.

I Ture Sventon bakar man in ett helt litet kylskåp i pastejen. Och ett par barn tror jag. Kanske till och med en hel kamel med olikfärgade ögon? Minns inte riktigt.

Jag och Thiger ska iallafall baka in lök och kryddpeppar i våra kroppkakor. Och små fina bitar av gris. Det du, Herr Omar.