Vem i helvete har FRA-noja?

Asså... efter att fem sex bekanta frågat hur jag ska "skydda mig mot FRA-avlyssningen" och inbjudit till upprop till höger och vänster måste jag bara få skriva av mig lite...

FRA, Försvarets Radioanstalt, har bedrivit signalspaning i 30 år. Deras uppdrag är att kartlägga yttre hot mot Sverige, dvs terrorism och annan grov brottslighet med internationella kopplingar.

Lagen som nu debatteras skulle innebära att FRA får laga stöd att med hjälp av ett automatiserat filter i realtid avsöka internettrafik över sveriges gränser efter vissa mönster - i enlighet med deras uppdrag beskrivet härovan (som sagt, alltså yttre hot mot Sverige, terrorism och grov brottslighet med internationella kopplingar).

För att trafiken ska vara aktuell för filteranalys krävs dessutom att ena parten finns i ett annat land. Dvs mitt mail till Svennebanan är inte föremål för FRA även om det råkar passera genom en utländsk server på vägen.

Man kommer inte och kan inte (tänk efter själv ... det är lagringstekniskt helt orimligt) att lagra alla svenskars sammanlagda internettrafik.


Men i det pöbelupprop som nu far över nätet så har detta förvanskats så till den grad att det är du och jag och våra medsvenssons som ska avlyssnas. Våra e-mail ska läsas och lagras. Vi ska granskas, skämmas och stå till svars för att vi porrsurfat, laddat hem warez och delat ut Madonnas senaste album.

För det är ju Försvarets Radioanstalt jävligt intresserade av! Eller?

Nej knappast. Om du webbrunkar så till den grad att det äventyrar rikets säkerhet har du nog större problem än FRA.

Men integritetspredikarna hoppar gärna över faktabiten när det finns chans till vatten på sin kvarn. Man kan ju bara inte missa ett sånt här gyllene tillfälle att ropa kränkning av privatlivet och storebror och polisstat.

Själv är jag inte orolig. Jag köper så lite pakistanskt plutonium över nätet numera att det knappt märks.
Tips! Innan du själv tar ställning, läs Frågor och Svar om lagen hos FRA