Kändisar som snackar skit

Vår omvärld är full av myter, vidskepligheter och pseudovetenskaper. De lever och frodas på grund av människors fallenhet att bedöma en uppgift utifrån vem som säger det, snarare än vad som faktiskt sägs.

En utsaga om någonting kan såklart komma från en expert på ämnet. Men lika ofta från en person som bara står en nära. Eller är auktoritär. Eller har ett bekant ansikte.

Bland de senare hittar vi såklart kändisarna. När de talar så står det de säger i tidningarna. När de talar så lyssnar folk. Och tror.

Problemet är bara att kändisar pratar lika mycket strunt som alla andra. Och vissa pratar extra mycket strunt. Låt mig ge några exempel:


Chuck Norris
Omnämnd tidigare här på ViH - snubben som blivit förärad med de skojiga Fun Facts. Chuck är evolutionsmotståndare och lobbar för att intelligent design ska läras ut i skolorna. Han är också aktiv abortmotståndare och lobbar mot könsneutrala äktenskap. Att han också är vapenförespråkare förvånar föga.

Ett hälsosamt alternativ: Richard Dawkins om Darwin


Pamela Anderson
Lånar sitt ansikte och kändisskap till organisationen PETA, vilken under djurrättsflagg bedriver aktivism och propaganda som antagligen gör mer skada än nytta för djurens rätt. Organisationen möter till exempel inte de officiella kriterierna för en charity. Man har även givit stöd åt terroristgrupperna "Earth Liberation Front" och "Animal Liberation Front".

Ett hälsosamt alternativ: Världsnaturfonden (WWF)


Jenny McCarthy
Baserat på en gammal och dåligt underbyggd forskningsartikel - som publicisten sedermera har tagit officiellt avstånd ifrån - kampanjar Jenny McCarthy mot vanlig barnvaccinering. Hon anser att vaccinet gav hennes barn autism. Autism är dock en medfödd funktionsnedsättning. Och vaccin kan rädda liv. Således en väldigt farlig kampanj där de drabbade är små barn med uppskrämda föräldrar.

Ett hälsosamt alternativ: British Medical Journal om vaccin och autism


Oprah Winfrey
Det är klurigt att kritisera Oprah då hon faktiskt gör en hel del gott med sitt kändisskap. Men samtidigt gör hon stor skada genom att totalt okritiskt behandla parapsykologi, andekommunikation, konspirationsteorier, tidigare liv-regression, homeopati, änglar och spöken. Varenda självutnämnd "expert" som skrivit egen bok får komma och låta sig hyllas i Oprahs soffa.

Ett hälsosamt alternativ: James Randi om Oprah


Kirstie Alley, Beck, Nancy Cartwright, Chick Corea, Tom Cruise, Jenna Elfman, Chaka Khan, Juliette Lewis, Lisa Marie Presley, Giovanni Ribisi, Billy Sheehan, John Travolta, m.fl.
Scientologer, om nu nån har missat det. De menar att det sitter fast andra själar som små klumpar, kallade thetaner, på våra kroppar. Och det är såklart inte så bra. Men genom att betala till sekten och studera deras skrifter så lossnar klumparna för varv. De menar att psykoterapi är bluff och att kemisk obalans i kroppen inte kan existera, och ordinerar vitaminer för att bota depression.

Ett hälsosamt alternativ: Church of the Flying Spaghetti Monster


Anna Skipper
Eftersom Anna är i högsta grad aktuell, och verksam i vårt eget land och i våra medier så kröner jag härmed henne helt på eget bevåg till den största svenska skitsnackskändisen just nu.

Denna självutnämnda kostrådgivare (hon är inte utbildad dietist) tillåts stå på bästa sändningstid i Du är vad du äter och sprida totalt påhittade "sanningar" som att mikrad mat är skadlig, mejeriprodukter bör bannlysas och dricksvatten bör kokas i minst fem minuter innan det förtärs. Inget av dessa påståenden finns det vetenskapliga belägg för, annat än möjligen från Annas kompis Sanna Oceania Ehdin (för övrigt Årets Förvillare år 2000)

Hon säger att aspartam är ett gift som kallas toxin (!) och i kroppen omvandlas direkt till metanol som gör dig blind. ('Toxin' är inget annat än en synonym till ordet 'gift'. Och att ett glas vanlig apelsinjuice innehåller mer metanol än vad du får i dig genom aspartamkonsumtion nämner hon inte.)

Hon förespråkar detox - som är bevisat verkningslöst.

Hon förespråkar ett alternativt salt - Himalayasalt - som innehåller arsenik och plutonium (!) för att det skulle vara mindre skadligt än vanligt rent koksalt och marknadsförs med en hel drös pseudovetenskapligt skitsnack.

Hon förser sina offer med magnetförsedda rockringar som skall stimulera akupressurpunkter och öka kroppens energiflöde.

Bojkotta den här otäcka tanten och lyssna på nån som vet vad de pratar om istället, t ex näringsfysiolog och filosofie magister i nutrition, och mitt avslutande hälsosamma alternativ: Fredrik Paulún.


Länkarna i texten finns där för att du ska kunna läsa mer och bilda dig egna uppfattningar. För som sagt - lyssna inte ensidigt på lekmän, auktoritärer och skeptiska bloggare. Även om de, som jag, har rätt.