Två stjärnor har slocknat

Don Randall, mannen som gav namnet "Stratocaster" åt Leo Fenders fantastiska elgitarrkonstruktion från 1954, har gått bort. Don blev 91 år.

Som marknadschef på Fender såg Don Randall till att den nyskapande gitarren spred sig som en löpeld över världen. Stratocastern är idag en av de mest kända gitarrer som någonsin tillverkats, om inte den mest kända.Mahmut "Kebabkungen" Aygun, mannen som för närmare 40 år sedan uppfann döner-kebaben, har även han gått bort. Mahmut Aygun blev 87 år.

Mahmut föddes i Turkiet och flyttade vid 16 års ålder till Tyskland, där han öppnade en snabbmatskiosk. Mahmut kom på idén att om man tar den klassiska turkiska rätten kebab, dvs spettgrillat lamm som traditionellt serveras med ris, och istället lägger den i ett pitabröd tillsammans med sallad så blir det enkelt för folk att bära med sig maten. Han hittade också på en yoghurtsås som passade perfekt till. Voila! En klassiker var född.På Vem i helvete gillar vi (och med vi menar jag mig själv och min halvtransparenta kompis Harry som ibland kommer till mig när jag sitter vaken för länge på nätterna och stirrar på skärmen) både Stratocasters och kebab. Så vi skickar en varm tanke av tacksamhet till Don och Mahmut.

Om jag vore religiös skulle jag säga att de är garanterade en plats i himlen båda två. Men att de nog skulle tröttna och kila ner till helvetet istället. Där är det mer rock'n'roll och bättre grillmöjligheter.