Folk tror de galnaste saker...

 • Åtta miljoner människor i världen tror att Joseph Smith, född 1805 i USA, med hjälp av en ängel hittade några alldeles fantastiska saker i en kulle. Sakerna i fråga var några plåtar med hemliga tecken på, och två stenar infattade i silver. Stenarna, vars namn var Urim och Tummim, var - hör och häpna - översättare!

  Joseph lade Urim och Tummim i en hatt. Och hatten satte han på ansiktet. Och ur hatten dikterade han med översättarstenarnas hjälp berättelsen från plåtarna (som låg övertäckta eftersom det var förbjudet att visa dem för någon). Josephs fru och en bekant fick skriva ner berättelsen allteftersom han dikterade.

  Berättelsen i sig var inte lika spännande som dess tillkomst. Den visade sig mest handla om en gud vid namn Liahona, samt en profet vid namn Lehi och folket nephiterna som plötsligt får påhälsning av kändisen Jesus Kristus som uppstått från de döda.

  Hur som helst, människorna som tror på de här dumheterna kallas för Mormoner.


 • Ungefär hundratusen människor i världen tror att en rymdhärskare vid namn Xenu för 75 miljoner år sedan bestämde sig för att råda bot på överbefolkningen på de 76 planeter han härskade över. Han injicerade då invånarna med glykol så de blev förlamade och fraktade dem till planeten Teegeeack (som vi idag kallar Jorden). Där placerade han dem i vulkaner och sprängde sönder dem med vätebomber. Alla själar, kallade thetaner, for upp i atmosfären där de fångades in i elektroniska fällor och de fraktades till gigantiska biografer som visade filmer som hjärntvättade och implanterade falska minnen i dem. Allt det här har gjort att klumpvis med vilsna thetaner idag sitter fast i våra kroppar. Och de vill man ju såklart inte ha där, utan bör ta hjälp för att bli av med.

  Han som kom fram till allt det här hette L. Ron Hubbard och var även science fiction-författare.

  Människorna som tror att den här bisarra smörjan är sann kallas för Scientologer.


 • Massvis med människor tror att en substans som kan ha en viss effekt på oss - säg till exempel koffein som vi ju blir piggare av - får motsatt effekt om man späder ut den med tiotusentals delar vatten i omgångar. Men bara om man skakar om på rätt sätt vid varje spädning - tio gånger upp och ner, tio gånger fram och bak, och tio gånger höger till vänster. Ju mer man späder ut ämnet desto starkare blir medicinen.

  Sömnpiller till exempel, som de här människorna säljer, har just koffein som aktiv substans. Och "aktiv substans" i det här sammanhanget betyder att pillren innehåller lika mycket koffein som du får i dig när du åker buss förbi ett Wayne's Coffee.

  Människorna som säger att de här galenskaperna är sanna kallas för Homeopater. Deras lära för homeopati.

Jag tror också. Jag tror att världen skulle vara en sundare, tryggare, vackrare och kärleksfullare plats om alla de här människorna tog sitt förnuft till fånga, och slutade tro på alla dumheter.

Vad tror ni?