Vem i helvete tror på intelligent design, del 3

Intelligent Design - uppfattningen att vi inte är varelser av evolution, utan designade och skapade av någon högre intelligens.

Denna intelligenta entitet - låt oss kalla honom JHWH Flygande Spaghettimonstret Ziltoid - bör då någon gång alltså stått inför uppgiften att koppla ihop människans ögon med hjärnan.

-En baggis, tänkte nog Ziltoid. Det är ju trots allt inte mer än några centimeter mellan dem.

-Sådärja. Kirrat. Men just fan! Syncentrat sitter ju längst bak i nacken! Ziltoid inser att det krävs ett par längre kablar. Och det är 1,2 miljoner nervfibrer i dom där rackarna. -Det här lär synas i budgeten...


-Så! Fast vänta nu... Halva synfältet från höger öga ska ju kopplas till vänster hjärnhalva. Och vice versa. Fan, varför satte jag inte syncentrat där fram?! Nu blir det till att trixa nåt förfärligt med kabeln!


-Puh. Färdigkopplat. Fast ... där nervknippet löper in till ögat blev det inte plats för några synceller. Det blev en blind fläck. Shit, det här var ingen bra dag på jobbet, tänkte Ziltoid.


Eller ...

... så är det så att vi inte är designade alls. Utan resultatet av en väldigt lång process av utveckling, allteftersom nya förutsättningar uppkommit och andra försvunnit. Från det allra enklaste. Till det mer och mer komplexa. Och därför aldrig helt färdiga. Eller helt perfekta. Utan alltid på väg. Låt oss kalla det för evolution.


[ Läs gärna del 1 och del 2 också ]