Vinklad namninsamling om Arbogamålet

Jag fick ett massmail:
Hej,

Fildelningssajten The Pirate Bay har lagt ut obduktionsbilderna på Max och Saga som blev brutalt mördade i Arboga på sin sajt för vem som helst att se. Föräldrarna har förgäves bett dem ta bort bilderna men icke, skriv på denna lista och skicka vidare så kanske vi kan ändra på detta tillsammans!

Har du ett hjärta i kroppen så skriver du på

För att ge föräldrarna ett stöd för att få stop på spridningen av bilderna på deras mördade barn så skapas den här protestlistan och när DU är den tusende på listan så skicka listan till mia.karlsson@expressen.se

[ uppropet verkar komma från en Helén Jakobsson - inte från Expressen. Mer om detta nedan. -Vem i helvetes anm. ]

Obduktionsbilderna på de mördade Arbogabarnen ligger ute på en sajt på nätet. Nu kräver deras pappa att bilderna ska bort. Men sajten vägrar.

Hans sambo och barnens 'bonusmamma' Amy Haglund har skrivit till sajten och protesterat. Hon fick via mejl svaret 'Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej.'
-Vi har inget emot fildelning. Men i det här fallet handlar det om bilder på mina sönderslagna barn. Själva förundersökningen kan vara kvar, men vi vill att de tar bort eller svartlägger bilderna, säger Nicklas Jangestig.
-Visst ska man värna om tryckfriheten men man måste kunna visa hänsyn i en sådan här sak, säger han.

[uppmaning till signering och vidarebefordran till alla man känner]


Förvisso gamla nyheter. Men att mailet far runt visar ju på att det fortfarande engagerar folk.

Problemet är bara att saken blir så förenklad i sådana här upprop. Det är lätt att känna empati för den utsatta familjen, och då riskerar dessvärre all faktakoll och eftertanke att bli åsidosatt.

Men jag ber, innan du blint hoppar på detta och liknande upprop: Läs lite om saken. Ta dig en funderare.

"Fildelningssajten The Pirate Bay har lagt ut obduktionsbilderna ..."

Redan i denna första mening finns det flera felaktigheter. Det var hela förundersökningsprotokollet i Arbogamålet som indexerades som torrent. Inte några enskilda bilder. Förundersökningsprotokoll är i Sverige offentliga handlingar (såvida de inte sekretesstämplas). Vem som helst av oss kan hämta ut ett sådant förundersökningsprotokoll hos Polisen eller få det hemskickat till oss med posten.

Ingen av bilderna var publicerade eller synliga på sajten The Pirate Bay. Sajten är en sökmotor med länkar, och man publicerar själva inget material. Det är användarna av tjänsten som lägger upp länkar till material. Det en användare har gjort är alltså att lägga upp en länk på The Pirate Bay till det offentliga förundersökningsprotokollet som pdf-fil.

The Pirate Bay censurerar inte bland länkarna, det är en av grundpelarna för sajten.

"Själva förundersökningen kan vara kvar, men vi vill att de tar bort eller svartlägger, bilderna, säger Nicklas Jangestig."

Det är tekniskt omöjligt för TPB att gå in och ta bort eller svartlägga bilder, eftersom materialet finns hos användarna - inte hos TPB.

"Hon fick via mejl svaret: Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej."

Det här är ju utan tvekan ett fruktansvärt svar till styvmamman. Men man bör ju även ta del av The Pirate Bays egen förklaring (från bloggen):

Den anhöriges krav på att TPB skulle ta bort bilderna skickades från en vanlig hotmail-adress där det inte framgick vem det var som stod bakom adressen. Detta var bara ett av mailen i en hel mailstorm som TPB mottog under kort tid, där var och varannan avsändare påstod sig vara pappa, mamma, anhörig osv. Efter att ha svarat barnens trettiofemte "mamma" och tjugoåttonde "pappa" på ett par timmar att man inte går in och censurerar länkar ledsnade man, och skickade det affekterade svar som nu citeras.

Korkat, oförskämt och klumpigt, visst. Men samtidigt är det vanliga ungdomar det handlar om. Inga mediatränade pr-människor.

Så kärnfrågan är: Om The Pirate Bay ska lastas för att de förmedlar denna offentliga handling digitalt, ska vi lasta även Posten för att de förmedlar samma offentliga handling som brev?

För en handling kan inte vara lite offentlig. Antingen är den offentlig eller så är den det inte. Antingen får vi ändra i lagen vad som ska vara offentligt eller sekretessbelagt, eller så får vi acceptera att offentliga handlingar sprids, även över internet.

Och oavsett vilket så är det upprättaren av handlingen som har ansvar för dess eventuella sekretess - i det här fallet rättsväsendet. Ingen annan. Vi kan inte belägga söktjänster, vare sig de heter The Pirate Bay eller Google, med ett sådant ansvar.

Uppropet uppmanar även till att skicka listan till en reporter på Expressen, Mia Karlsson. Hon säger själv så här när jag frågar henne om hon önskat sig detta:
Hej Anders!
Tack för att du dubbelkollar. Det är en okänd person som skrivit mejlet och som satt ut min mejladress utan att prata med mig om det. Det stämmer alltså inte att jag tar emot några protestlistor.
Vänliga hälsningar
Mia Karlsson
Reporter, Expressen

Så om du stöter på mailet, och efter att ha läst på lite och funderat ändå känner att du vill sätta ditt namn på uppropet och skicka det vidare kan du ju iallafall vara vänlig nog att ta bort Mia Karlssons mailadress.