Skamligt.


Jag började skriva på det här i fredags, men kom av mig. Var tvungen att låta det sjunka in lite.

Men kontentan är: Jag skäms. Jag skäms över Sverige på ett sätt jag inte gjort sen vi röstade nej till EMU.

Det handlar förstås om domen i Pirate Bay-målet.

I Sverige idag kan man alltså dömas till fängelse för att man satt upp en tjänst på internet som tillhandahåller en redan befintlig teknologi, om man i och med det är kaxig och uppkäftig mot motståndarna.

Vad hade hänt om man inte kallat sig "The Pirate Bay" utan typ "Torrentsearch", och varit tillmötesgående mot underhållningsbranschen genom att plocka bort de torrents man fick mail om (torrents som givetvis skulle ha laddats upp på nytt inom ett ögonblick)? Dvs ungefär samma modell som Youtube kör efter.

Innehållet hade varit detsamma. Funktionen identisk. Men spelet för gallerierna hade varit tillrättalagt.

Hade man tilldömts fyra års sammanlagd fängelsetid, och 30 miljoner kronor i skadestånd då? Hade vi ens sett ett domstolsfall?

För det kan väl inte vara uppkäftighet och kaxighet vi dömer tilltalade till fängelse för i svensk rätt?

Jag funderar också lite över skadeståndet. De 30 miljonerna. Visst är det väl så att dessa nu kommer att fördelas bland upphovsmännen enligt den tes man så hårt drev i rätten, dvs att 1 nedladdning = 1 förlorad försäljning. Allt annat vore ju konstigt. Kan rätten ålägga målsägarna att öppna upp för full insyn i vart pengarna tar vägen måntro?


Och helt apropå: Min gode vän AnnanAnders berättade förresten att de bestämde sig för att se filmen "Yes Man" häromkvällen. En film som för övrigt finns att hyra på plastbit på närmsta mack för 39 spänn, att förstås återlämnas dagen därpå. AnnanAnders letade i ett par timmar efter lagliga betaltjänster där "Yes Man" fanns tillgänglig för visning. Förgäves.

Ger man upp, som AnnanAnders till slut gjorde, och övergår till att leta på torrentsajterna så finns filmen. I flera versioner, från DVD-rip ända upp till full HD i 1080p.

Det här är symtomatiskt. Och jävligt sorgligt. Till och med den som vill betala för sig hamnar till slut på torrentsajterna.

För i den gamla världen, den som ingen annan än underhållningsjättarna vill ha, där kan man förhandla om licenser i all oändlighet, dela in världen i "regioner" med olika rättigheter och lanseringsdatum, man kan äga och kontrollera ettor och nollor, styra dem och hindra dem och bromsa dem - från första original till kopia i miljonte led.

Kliv in i samtiden för fan.


(EDIT 17:04: Bloggaren Thomas Selig anmäler Sveriges Radio för medhjälp till upphovsrättsintrång. En bra markering!)