Vem i helvete vill inte ha fyra hål i väggen?


Idag har vi mobiler, surfplattor, routers, modem, LED- och halogenlampor, laptops, trådlösa lurar, digitalboxar ... you name it.

Alla vill de ha lågspänning. Alla vill de vara små och smäckra. Alla kommer därför med tillbehöret transformatorklump ingjuten i plast.

De ligger i drivor på golvet. Och de hänger i klasar i de stackars vägguttagen som får kämpa med varenda skruv i gipsväggen för att klamra sig kvar.

Jag är så infernaliskt trött på alla dessa nätadaptrar.

Så dagens fundering är denna: Är det inte dags att vi börjar installera fast lågspänning i våra hem?

En energieffektiv och lastanpassad central transformatorstation på väggen bredvid säkringsskåpet. Och sen fyra hål i väggen. De gamla vanliga 230V uttagen för brödrosten och de nya, ska vi säga 24V, för kompaktprylarna. Självklart med standardiserad kontakt. Bye bye nätadaptrar. Hello liten enkel sladd utan halvkilosklump i änden.

Nä, nu måste jag kila. Ska maila EON, Vattenfall, Nokia, Panasonic, Sony Ericsson, Philips, Zyxel, Dlink, Sennheiser, Motorola, HP, Logitech ...


EDIT: Sen det här inlägget skrevs kommer ju en del av enheterna ovan med den nyare sortens piezoelektriska transformatorer. De är förvisso mycket mindre och lättare. Men de har fortfarande 230V in i en liten klump av (ofta) billigast möjliga producerade elektronik, vilket gör att vissa av dem har visat sig ha en benägenhet att fatta eld. Onödigt.