Vem i helvete vill läsa dina Facebook-quiz-resultat?


Facebook och dess nyhetsrulle är fullkomligen överspammat av folks quiz-resultat. Ungefär såhär:

"Maria took 'Which famous annoying bitch are you?' and the result was: Rachel Ray"
"Eva took 'Who would you date in Hollywood?' and the result was: Carrot Top"
"Johan gjorde testet 'Vilken sill är du?' och resultatet var: Rumsvarm löksill från Lidl"

Totalt ointressant. Och synnerligen irriterande. Om man vill slippa dränkas av quiz-resultaten erbjuder Facebook sedan ganska nyligen två alternativ:

1. Blockera personen från newsfeeden
Detta vill man ju sällan göra. Vännerna skapar ju faktiskt även andra, och betydligt intressantare, nyheter.

2. Blockera applikationen (totalt eller från newsfeeden)
Visst, gott så. Problemet är bara att det finns 4 695 947 likadana applikationer. Och efter att jag skrev den meningen finns det nu 5 128 956 st. Du hamnar snart i ett frenetiskt blockera-race.

Hur är det möjligt? Sitter det så många webbprogrammerare ute i stugorna och hackar ihop egna Facebook-apps?

Nej. Såklart inte. Bovarna i dramat är apps som skapar andra apps. De heter t ex "Quiz Creator", "Quiz Builder", "Make a Quiz!", "Quiz Maker", "App Studio" och "Application Builder".

Alla är de skitapps som likt datorvirus har som enda funktion att yngla av sig till nya skitapps - i form av enkelquiz-apps. Så korkat att man baxnar.

Jämför med att du skulle installera ett nytt kalkylatorprogram på din dator som endast kan räkna ut: 238-77. Resultatet är ganska irrelevant, och du använder antagligen bara applikationen en enda gång. Men sen ringer du runt till samtliga dina vänner och ropar: Hundrasextioett!!

Det finns applikationer där man har tänkt rätt - dvs tillåter användare att skapa egna quizzar samlat inne i den egna applikationen. Flixster är ett lysande exempel på en sådan. Förutom att du som användare kan välja att slippa se - eller publicera - nyhetsfeeds från en enda specifik applikation, så har du som quiz-skapare redan 13 miljoner potentiella quiz-tagare som har installerat applikationen.

Så lägg av med dumheterna.


"Anders took 'What will you do to crappy app developers and quiz result spammers?' and the result was: Give them a lenghty session with the tigersåg-dildo."


(Du har för övrigt min tillåtelse att länka till detta blogginlägg i kommentarerna på alla dina vänners quiz-resultat! ;)