Jesus är kärlek ... ?

Man hör ofta folk säga att Gamla Testamentet i bibeln (fastän det är "Guds ord") kan tyckas lite väl barbarisk och grym med sina våldtäkter, styckmord och folkmord, och att man istället ska se till Nya Testamentet för det sanna kärleksbudskapet - Jesu liv och gärning.

Okej, vi kollar lite i NT vad Jesus sa och gjorde:


Matt 10:34-39 - Fred och familjekärlek?

"Tro inte att jag har kommit med fred till jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd.

Ty jag har kommit för att ställa en man mot hans far, en dotter mot hennes mor, en sonhustru mot hennes svärmor, och mannens husfolk skall bli hans fiender.

Den som älskar far eller mor mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig, och den som älskar son eller dotter mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig.

Den som inte tar sitt kors och följer efter mig är inte värd att tillhöra mig."


Joh 15:5 - 6 - Följ mig, annars ...

"Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han rik frukt: utan mig kan ni ingenting göra.

Den som inte är kvar i mig blir som grenarna som kastas bort och vissnar; de samlas ihop och läggs på elden och bränns upp."


Matt 13:41 - 42 - Var det inte nån i 30 - 40-talets Tyskland som tänkte likadant...?

"Människosonen skall sända ut sina änglar, och de skall rensa hans rike från alla som förleder människorna och bryter mot lagen, och de skall kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder."


Mark 9:42 - Dränka folk? Absolut.

"Den som förleder en av dessa små som tror, för honom vore det bättre att ha kastats till havets botten med en kvarnsten om halsen."


Mark 9:45 - 48 - Självstympning is the shit!

"Om din hand förleder dig, så hugg av den. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad än att ha bägge händerna i behåll och hamna i helvetet, i den eld som aldrig slocknar.

Om din fot förleder dig, så hugg av den. Det är bättre för dig att gå in i livet ofärdig än att ha bägge fötterna i behåll och kastas i helvetet.

Om ditt öga förleder dig, så riv ut det. Det är bättre för dig att gå in i Guds rike enögd än att ha bägge ögonen i behåll och kastas i helvetet, där maskarna inte dör och elden inte släcks."


Matt 8:21-22 - Egoist, javisst!

En annan av lärjungarna sade: "Herre, låt mig först gå och begrava min far."
Men Jesus svarade: "Följ mig och låt de döda begrava sina döda."


Joh 2:2-4 - Jesus är rar mot sin mamma.

Jesus och hans lärjungar var också bjudna till bröllopet.
Vinet tog slut, och Jesu mor sade till honom: "De har inget vin."
Jesus svarade: "Låt mig vara, kvinna. Min stund har inte kommit än."


Luk 12:47 - Piska din olydiga slav!

"Den tjänaren som vet vad hans herre vill men ingenting förbereder och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp."


Mark 14:3 - 7 - Med ett superego behöver man inte köpa Wash & Go.

Medan han var i Betania och låg till bords hemma hos Simon den spetälske kom en kvinna med en flaska dyrbar äkta nardusbalsam. Hon bröt upp flaskan och hällde ut alltsammans över hans huvud.

Några blev förargade och sade till varandra: "Vilket slöseri med balsam.
För den oljan hade man ju kunnat få mer än trehundra denarer att ge åt de fattiga." Och de grälade på henne.

Men Jesus sade: "Låt henne vara! Varför gör ni henne ledsen? Hon har gjort en god gärning mot mig. De fattiga har ni alltid hos er, och dem kan ni göra gott mot när ni vill, men mig har ni inte alltid.


Matt 21:18 - 19 - En surgurka bestraffar floran.

När han tidigt på morgonen var på väg tillbaka till staden blev han hungrig.

Han fick se ett fikonträd vid vägen och gick fram till det men hittade ingenting annat på det än blad. Då sade han till det: "Aldrig någonsin skall du bära frukt." Och med en gång vissnade trädet.


Så kunde det gå till minsann.

Nåja, visst kan man hitta visdomsord i bibeln om man letar. Men det kan man i Liftarens Guide till Galaxen av Douglas Adams också. Och där kan man dessutom få sig ett gott skratt och bli lite gladare.