"Vem i helvete" följer upp: Fjärrkontrollsproblemet

Jag börjar med att utfärda en nördvarning å högsta nivå. Se det som att hela detta inlägg är inkapslat i <geek></geek>-taggar. Du hajar? Okej. Då åker vi:

För jättelängesen skrev jag inlägget "Vem i helvete har inte i-landsproblem" om det faktum att vi har börjat använda datorn för att titta på film och lyssna på musik - och plötsligt fungerar ingen av de fjärrkontroller som ligger på vardagsrumsbordet längre när man vill byta låt, pausa, spola tillbaka, skippa till nästa videoklipp osv - såsom vi blivit vana att kunna göra de senaste tjugo åren.

Det finns såklart massor av olika lösningar på detta (dedikerad HTPC, Media Portal-mjukvara, Bluetooth-plupp och remote-HID i mobilen mm...).

Mitt krav var dock en fjärr som biter på allt - teven, stereon och datorn där jag vill köra mina egna favoritprogram som Mediamonkey, Spotify, Media Player Classic mfl.

Det här blev min lösning:

Fjärren: En Logitech Harmony 525. En ganska snygg, mångsidig och välgenomtänkt multifjärr som programmeras från datorn via en USB-kabel och en gigantisk databas med fjärrkoder till hemelektronikprylar. Inga problem att hitta och langa in min Philips TV och min Harman/Kardon-stärkare. För Media-PC tog jag en på måfå då det kvittar vilken (se om EventGhost nedan).

IR-mottagaren: Det här var lite bökigare. IR-till-USB-pluggar är mystiskt underrepresenterade på marknaden. Man får dessutom se upp för IrDA-prylarna som inte fungerar med fjärrkontroller. Men det finns chassin med inbyggd IR, och det finns kit med IR-mottagare + fjärr (som då kommer ligga och samla damm i en skrubb om man har en multifjärr). Min lösning blev dock att införskaffa en IgorPlug-USB. En DIY-plugg baserad på en microcontroller från Atmel. Bekväm som jag är köpte jag en färdigbyggd på nätet för en dryg hundring plus frakt.

Styrprogramvaran: Efter lite letande hittade jag open source-programvaran EventGhost - och ljuv kärlek uppstod. Grundtanken för EventGhost är lika enkel som genial: Styr vad som helst från vad som helst. Konfigurering kan ske via den allra enklaste drag&drop och flertalet färdiga "plugins" eller riktigt avancerat med egna API-meddelanden och Python-script. När du konfat klart ligger EventGhost diskret i din taskbar och gör sin magi i bakgrunden.


Övrigt: Eftersom jag vill slippa se och höra min stationära dator i vardagsrummet står den undangömd i ett skåp. För detta ändamål har den fått två tillbehör: Dels en 10-meters HDMI-kabel från Webhallen, och dels en trådlös fjärrextender från Clasan.

(Och för de riktigt lata dagarna och avancerade fjärrstyrningsändamålen finns en liten netbook med UltraVNC inom räckhåll.)

Och - hör och häpna - det fungerar alldeles lysande! :-)


TODO: fjärrknapp som triggar en talsyntes via telefon till Pizza Express...