Bögar och ballar och knasiga danskar

Det var väl några år sedan man såg den första gången, den roliga bilden på firman "Bøgballe Kloakservice".


Och sen dess har den ploppat upp med jämna mellanrum (senast idag på länksajten Pusha), tillsammans med liknande bilder och personer med samma lustiga namn. Man inser rätt snart att Bøgballe är ett vanligt orts- och efternamn. Har danskarna ingen skam i kroppen, eller vad?

Vi får bryta ner ordet och kolla:

Bøg är inget annat än det lövträd vi svenskar kallar bok. (Även den sorts bok man läser i, bog, heter i plural bøger, dvs samma vokalbyte som i vårt böcker.)

Balle är ett ålderdomligare danskt ord med betydelsen kulle eller höjd, och syftar på den runda formen. Det är alltså släkt med ordet boll (och således även det balle som vi fnissar åt).

Bøgballe är alltså någonting så vackert som en bokbeväxt kulle, och vad efternamnet anbelangar ungefär som att heta Ekberg eller Lindås.

Så var det med den saken. När vi nu fortsättningsvis garvar åt danskarnas tokiga ord kan ingen komma och påstå att vi gör det i okunskap, utan vi gör det på pin jävelskap. Arga danskar är ju fantastiska. Se bara här på danska metalbandet Mnemic och deras dåvarande sångare Michael Bøgballe: