Ey, vad händish? [23 feb]

(... får bli rubriken på ämnet "Mediahändelser som intresserar mig men jag inte orkat blogga om. Än. Typ.")

 • Elpriset skjuter i höjden. Kylan och det faktum att våra kärnkraftverk är avstängda (för översyn eller revision) eller körs på halvfart mitt i smällkallaste vintern gör att priset når nya toppnoteringar. Den elektricitet du får för de dyra pengarna är nu dessutom till stora delar smutsig importerad kolkraftsel. (DN).

  Min kommentar: Ytterligare ett i raden av tecken på att samtidigt som vi ska forska vidare i och utveckla alternativa och förnybara energislag måste vi forska vidare i och utveckla kärnkraften om vi ska klara miljön och energin. (Läs om t ex TWR)

 • På Newsmill pågår en debatt kring professuren i parapsykologi (samlingsbegreppet för tankeöverföring, flytt av föremål med viljekraft, osv) på Lunds universitet. Ena sidan menar att det är lika befängt som att forska i jultomtens existens, medan den andra menar att det förtjänar att tittas närmare på. (Newsmill).

  Min kommentar: Problemet som jag ser det är att Etzel Cardeña, som är den som tilldelats professuren, redan är klar i sin uppfattning att fenomenen existerar och i intervjuer själv har sagt sig besitta parapsykologiska förmågor. Biasvarning på hög nivå alltså.

 • Ni minns kanske nyheten om komapatienten, Rom Houben, som efter att ha legat i koma i 23 år plötsligt sades vara vid medvetande och kunde kommunicera med omvärlden via en pekskärm. Det har nu framkommit att det hela var en bluff. Kontrollerade tester visade att Houbens hand helt och hållet kontrollerades av hans sköterska, Linda Wouters. (AB)

  Min kommentar: Inte särskilt överraskande nyheter om man är skeptiskt lagd och har tittat närmare på videon med Houben och Wouters. James Randi var tidigt ute och ifrågasatte hela spektaklet.

 • Skolverket har lagt fram förslag till ny kursplan där kristendomen får samma status som övriga religioner i undervisningen. Kritiker menar att den skall ha fortsatt särställning eftersom den är så relevant i vårt lands kultur, tradition och historia. (SvD)

  Min kommentar: Om vi bortser från att argumentet "kristendomen skall ha en särställning för att den har haft en särställning" låter misstänkt likt ett cirkelresonemang, kan man väl säga såhär: Självklart ska kristendomen ha samma status som de andra religionerna i religionsundervisningen i ett land med religionsfrihet. Vi har fortfarande undervisning i historia och samhällskunskap där kristendomens inflytande på Sverige historiskt och idag ingår i undervisningen.
Ja. Det är väl ungefär vad som händish. Och så nåt OS eller vad det heter ...