Min nya nya religion

En stiliserad sol.Jag har berättat tidigare att jag höll på att starta en ny religion där man skulle bära balaklava och hälsa genom att spotta varandra på skorna.

Okej, jag erkänner - det var ganska ogenomtänkt. Genom några kvalitativa intervjustudier har det visat sig att människor kan känna obehag inför den som döljer sitt ansikte, och att snorloskor på dojorna kan uppfattas som en oförskämdhet.

Härmed makuleras den religionen och jag siktar in mig på en ny ny religion. Låtom oss outlina lite:

Det känns lite spännande det där med en mäktig entitet i himlen som skapat allt liv. Det kanske man skulle ha med. Och tänk - jag ser den! Inte i detalj just nu, men dess mäktiga strålar studsar mot mitt skrivbord:

Solen.
Perfekt. Inget teodicéproblem här: Solen är inte allsmäktig (den delar ju sina egenskaper med grovt kalkylerat 10^24 andra stjärnor i universum) och den är inte endast god (något vi bleka nordbor brukar erfara efter beachhänget på Gran Canaria med för låg SPF). Likväl vore vi intet utan dess energi och värme.

Det känns också lite snålt med monoteism. Det finns fler fantastiska och förunderliga ting att beundra, älska och frukta - vad sägs om: Jorden. Vattnet. Luften. Elden. Energin. Partikeln. Molekylen. Cellen. Livet. Växten. Varelsen. Tanken. Kunskapen. Kärleken.

Budord! Det är bra skit. Vad ska man hitta på ... ? Jo, jag har det ... det behövs bara ett:

Du ska inte vara dum

Wow! Det är så jävla bra så jag blir lite överraskad själv! Ordet dum kan ju betyda både korkad och taskig.

Korkad är den som inte nyttjar sin givna förmåga till tanke och förståelse.

Taskig är den som förstör andras lycka eller egendom, för egen vinning eller på pin jävelskap.

Att underlåta att delge sin medmänniska det man själv tänkt och förstått, för egen vinning eller på pin jävelskap, är både korkat och taskigt.

Eller hur? Men för att vara (helt) seriös för ett ögonblick: Tänk att när man sätter sig och klurar på en hypotetisk religion som på nåt sätt baseras på ett modernt och förnuftigt tänkande, så delar den fler egenskaper med gammal hednisk tro än med de trossystem dominerar i världen idag. Intressant.

Nåväl. Vad tycker du? Vad behövs mer i en ny religion? Helgmålssolning i TV? Nattvard i form av chips och bärs? Svanktatueringar av en stiliserad sol att beundra doggy style?