Vem i helvete var Tutankhamon?


LiveScience och National Geographic skriver intressanta artiklar om nya DNA-analyser på kungliga mumier.

Framförallt är det Tutankhamon, eller Nebcheperure som han troligen kallades under sin levnad, och mumier i hans närhet man har tittat närmare på. Det man har funnit är bland annat:
  • En mumie som gått under beteckningen KV55 visade sig vara Tutankhamons far, Akhenaton.
  • Andra tidigare oidentifierade mumier visade sig vara Tutankhamons farmor, drottning Tiye, och farfar, Amenhotep III.
  • Det inavlades rejält i kungasläkterna. Man vet nu att Tutankhamons mor inte var drottning Nefertiti, utan en av pappa Akhenatons bihustrur - som också var hans syster. Hennes identitet är fortfarande inte känd, och hennes mumie går under namnet "The Younger Lady"
  • Tutankhamon, som dog vid 19 års ålder, hade malaria. Man gissar att dödsorsaken är en kombination av malarian och en skelettsjukdom som orsakade nekros i fotens benvävnad (och sannolikt tvingade honom att gå med käpp). Malaria-DNA:t i Tutankhamons kropp är det äldsta genetiska beviset för sjukdomen man funnit hittills.
Vetenskap. You gotta love it.

Man vet sedan tidigare att Tutankhamon led av skolios. Han var alltså inte i nåt vidare skick, stackars inavlade kung Tut. Men bling-blinget i hans gravkammare gick ju som bekant inte av för hackor.

Den som vill läsa mer om kunglig inavel, av mycket senare datum dessutom, kan ta en titt på stackars Karl II av Spanien.