Nästa grej: BOT-avdrag?

Via en Facebookbekant ramlade jag in på Kroppsterapeuternas Yrkesförbunds webbsajt och deras kampanj "Inför BOT-avdrag nu!"

Den går helt enkelt ut på följande (från kampanjsidan): "ROT-avdraget, som infördes 2008, gör det möjligt att dra av upp till 50 000 kr när man renoverar hus eller bostadsrätter. Nu är det dags att införa ett nytt avdrag som kan nyttjas av alla landets invånare. BOT-avdraget uppmuntrar människor att förebygga ohälsa och må bättre. Man kan dra av kostnader för massage och kroppsterapi, en liten kostnad som kan ge vinst både för individ och samhälle. Kroppsterapi lindrar smärta, löser upp knutar, mjukar upp stela muskler, stärker immunförsvaret, motverkar stress och ökar koncentrationsförmågan. Skriv på för ett renoverat folk!"

Avdrag för friskvård alltså, vilket ju kan vara en god tanke. Men så klickar man runt på sajten och tittar på vilka terapiformer som ingår i Kroppsterapeuternas meny. De är: Akupressur, Aromaterapi, Ayurvedisk Massage, Kinesiologi, Klassisk Massage, Shiatsu, Spa- och kurterapi, Taktilterapi och Zonterapi.

Med ett par undantag så är det alltså endast icke-evidensbaserade terapiformer, varav många bygger på de vanliga pseudovetenskapliga påståendena om energibanor, obalans och blockeringar i kroppen. I seriös forskning finns varken belägg för teorierna bakom dessa metoder eller för några hälsoeffekter utav dem utöver placebo.

Därmed blir tanken på ett offentligt subventionerande inte så sund längre. För vem ska i så fall sätta gränserna? Skulle jag kunna hyra in en shaman som spelar på trumma och skrämmer bort de onda andar som kan göra mig sjuk och sedan få detta subventionerat - bara för att jag säger mig tro på sådant?

Nej, vi får nog hålla oss till evidensbaserad medicin ifall den offentliga plånboken på något sätt ska öppnas.

Så tyvärr, Kroppsterapeuterna, min signatur får ni inte på den här kampanjen.