Ny diskussion om homeopati!


Jag har haft en ny och mycket intressant diskussion med bekanta på Facebook som jag vill dela med mig av.

Denna gång handlade det uteslutande om homeopati, i det att jag postade en länk till artikeln "Homeopathy is witchcraft, say doctors" som handlar om att British Medical Association nu sätter ned foten angående homeopatin.

Men först en liten summering av homeopatins grundtankar, om du skulle ha råkat missa det:

  1. "Lika botar lika" kallar homeopatin tanken att ett ämne som vanligen orsakar ett visst symtom kan bota samma symtom eller sjukdomen som orsakar det. Till exempel menar man att lök kan bota rinnande ögon och att koffein är bra som sömnpiller.

  2. Utspädning. För att lika-botar-lika ska träda i kraft så måste ämnet spädas ut med vatten i omgångar; 1 del av ämnet till 99 delar vatten, sedan 1 del av det man då får till 99 delar vatten, osv, osv, osv ... För varje utspädning blir medicinen starkare, menar homeopaten, och kallar processen för potensiering. För varje utspädning skakar man också om blandningen i ett förutbestämt mönster. Ända upp till 200 gånger gör man denna seriella utspädning (t ex i influensamedicinen Oscillococcinum) till en styrka som då kallas 200C. Den vanligaste styrkan är dock 30C. Förhållandet mellan ursprungligt ämne och vatten i den är 1:1060 (visualisera en etta med sextio nollor efter).

    Med det kan man för 30C räkna ut följande genomsnitt: Du måste ge 2 miljarder medicindoser i sekunden till 6 miljarder människor i 4 miljarder år för att EN av dem ska få i sig en enda molekyl av det ursprungliga ämnet.

  3. Vatten har ett minne. När homeopaterna ställdes mot väggen med ovanstående blev det såklart svårt att förklara hur deras "medicin" kunde fungera. Då kom man på att det nog var så att vattnet minns det ämne det har varit i kontakt med, och därför fungerar medicinen utan att det är en enda molekyl av ämnet kvar i den.

    Häpp. Om man bortser från att detta är fullständigt ovetenskapligt nonsens så undrar man ju: Alla andra ämnen som vattnet varit i kontakt med då?!? Det har flutit genom åar och hav, dunstat upp i himlen och regnat ner, passerat genom Tyrannosaurus Rex och Adolf Hitler, runnit genom rostiga rör och kranar, vi har sköljt lökskärbrädan och bryggt kaffe på det. Och vi har bajsat i det. Ett glas kranvatten borde vara världens starkaste medicin mot allt. Åtminstone borde det fullständigt köra över och utplåna den gnutta homeopatmedicin vi tagit. En kampanj mot homeopatin nyligen hade en bild på en toalett och löd "If water has a memory, then homeopathy is full of shit". Jag kan tyvärr inte annat än instämma.

Om du ska tro på homeopatin så måste du tro på dess grundteorier här ovanför. Om du annars är en ganska förnuftig och rationell människa kan det bli ett rätt stort och jobbigt leap-of-faith. Är du beredd att ta det?


Men nu vidare till diskussionen som uppstod under min länk:

Anders sa: Med apoteken privatägda numera finns det en risk att vi hamnar i samma läge som britterna, dvs att homeopati-sockerpillren finns till salu ute i apotekshyllorna. Nåt som skulle ge dem en oförtjänt legitimitet. Man får hålla lite koll på sidan http://1023.se/ som kommer bli en kampanj mot det scenariot.

Erik sa: Ja det är ju en risk vid privatisering för det är ju lätt att bara kapitalet styr. Men förhoppningsvis så kommer det att finnas en övervakande instans och villkor för att få ha ett privat apotek.

Bra att man belyser problemet, men att kalla det häxkraft är väl att erkänna att häxkraft finns. Korkat uttalande. Bättre att de säger som det är dvs att om människor får effekt så är det pga att de tror på det. Placebo. Den är så stor som 40-70% av ALLA behandlingar och det ska man utnyttja tycker jag.

Anders sa: Bästa översättningen av "witchcraft" är nog "häxeri" eller "häxkonster". Craft i det fallet har inget med vårt "kraft" att göra.

Att sälja placebo för dyra pengar är en murrig verksamhet. Är det okej att jag säljer dig en Fjålex för 250000 om den fungerar lika bra och du tror att det är en Rolex?

Jag säger såhär: Upplys folk så gott det går vad homeopati är för nåt (att det INTE är örtmedicin, att det är utspätt miljontals gånger och omskakat i bestämda riktningar, och att det förmodligen varit i kontakt med mer kiss och bajs än verksamt ämne) och håll det borta från apotekshyllor och från offentlig finansiering. Sen kan folk få välja själva.

Erik sa: Vad det gäller hälsa så är väl huvudsaken den fungerar, klocka som klocka i det fallet. Men man ska som sagt inte sälja nåt skit som inte fungerar. Menar du att man ska motverka placebons effekt?
Vad gäller witchcraft så betyder det trolldom, häxeri, trolltyg, trollkonster, magisk kraft, magi ... så jag tycker en läkare som gör ett uttalande i ämnet kan hålla sig till en vetenskaplig basis när det är vetenskap han vill förmedla.

Anders sa: Placebo är en effekt som vi kan omfamna som bonus, glädjas åt när den inträder och använda i vetenskapliga studier. Men den är inget vi ska sälja för att tjäna pengar på. Då tassar vi väldigt nära bedrägeri. Åtminstone kan man säga att säljer du sockerpiller ska de kosta som sockerpiller. Legitimerar vi att sälja (bevisat och uteslutande) placebo för priset av medicin så kan vilka mirakeloljakrängare som helst tjäna pengar på folks ohälsa bara de är tillräckligt övertygande.

Jag anser som sagt att folk ska få välja själva - men de ska inte behöva göra det i okunskap eller under falska premisser.

Vad gäller häxkonster: här var det ju just att homeopati är totalt ovetenskapligt som de försökte förmedla. Länge trodde man på häxeri, men nu vet vi bättre. Samma väg borde homeopatin gå, så jämförelsen med "witchcraft" är högst legitim tycker jag :-)

Erik sa: Ja du har rätt, säljer jag sockerpiller (eftersom du skrev så) så ska dom marknadsföras som sockerpiller och kosta som sockerpiller. Tänkte bara förtydliga det, så människor som läser det här förstår var jag står nånstans.

Robert sa: En tanke grabbar: vet t.ex. små barn som blivit kvitt allvarliga allergier som traditionella vården inte lyckats få bukt med. Då är det alltså placebo...? En 4-åring blir frisk för att han tror så mkt på medlet han får. Nä fan...ta å cykla ett varv till vetja... :)

Anders sa: Robert, frågan man måste ställa sig - kanske lite med Sherlock Holmes kloka ord "den enklaste förklaringen är oftast den rätta" i bakhuvudet: blev de friska med hjälp av homeopatins sockerpiller - eller av någon annan anledning som vi kanske inte tänkt på?

Vissa åkommor läker ut av sig själv, vissa åkommor försvinner för att vi ändrar livsstil/kost, vissa åkommor försvinner för att vi får omtanke, närhet och omvårdnad, vissa åkommor försvinner för att vi tror på medicinen fastän den inte innehåller någonting (placebo), vissa åkommor försvinner för att någon i vår närhet tror på medicinen och försäkrar oss om och agerar så som att vi kommer bli bra (placebo-by-proxy, en effekt man till och med kunnat se hos djur).

Vissa åkommor var inte ens där från början utan var missuppfattade, inbillade eller feldiagnostiserade. Vissa åkommor är kvar - men vi lär oss leva med dom och vi tänker inte på dem lika mycket.

Det finns många möjliga förklaringar till varför nån blir bättre efter att ha varit hos en homeopat. Vatten och bindemedel - som är vad homeopatikan innehåller - är inte en av dem.

Robert sa: Jag vill inte framstå som någon förespråkare då min egen erfarenhet än så länge är ringa. Dock tycker jag "sockervatten-snacket" är lite överdrivet. Kan inte tro enbart på placebo heller då folk i en inledningsfas vanligen brukar bli sämre av homeopatiska substanser... Summa summarum: Jag är långt ifrån lika skeptisk som du Anders. Snarare nyfiken då många jag känner blivit hjälpta. Kanske testar en dag...?

Anders sa: Robert, hur är sockervatten-snacket överdrivet menar du? Det är ingen hemlighet att homeopaternas medicin är utspädd miljontals gånger, det säger de ju själva - eftersom den enligt dem blir starkare för varje spädning. [Skriver en kortare variant av punkt 2 & 3 här ovan]

Johanna sa: Anders, om du bara visste hur många homeopatin har hjälpt. I sverige är vi jävligt trångsynta medan man i övriga europa har en HELT annan syn. Englands drottnings privat läkare är homeopat. Tyska läkare ger homeopatmedicin i kombination med traditionell medicin. Min läkare på hälsocentralen sa för 15 år sedan "du får medicinera resten av livet" på grund av allergi som de inte kunde rota bot på. MIN homeopat fick bort det på 6 månader och den har aldrig kommit åter.. bara för att ge exempel.

Anders sa: Johanna, Englands drottning är drottning, och vad gäller medicinsk kunskap precis som "vanligt folk". Den fällan bör man akta sig för.

Jag förringar såklart inte din upplevelse. Jag är helt säker på att du är uppriktig när du säger att du blev hjälpt. Det jag försöker säga är att du och andra i samma sits faktiskt har fått nåt mer än sockerpillren vid besöken. Kanske omtanke, omvårdnad, tro och hopp, livsstils- eller kostråd ...

Johanna sa: Sockerpiller, som du kallar det.. är socker visst, för att kroppen ska ta upp medlet som det ska också. Jag har aldrig fått några piller dock, utan droppar.

Anders sa: "sockerpiller" säger jag väl mest för att "vattenpiller" eller "bindemedelspiller" eller "ingentingpiller" låter så konstigt :-)

Ger man droppar har man också besparat sig att tillsätta bindemedel och trilla ihop piller. Då kan man kränga vattendroppar, kort & gott. Mycket kostnadseffektivt.

Det jag funderar på är om du (eller ni, som tror på homeopati) fortfarande tror att man får i sig nåt "medel" via homeopatikan fastän både kritiker och homeopatin själva går ut med hur utspädningen går till?

Mattias sa: Effekten av att tro ska inte underskattas. Blir man överbevisad försvinner troligen även effekten av det man tror på. Däremot tycker jag att det är magstarkt att ta 600:- för 10st piller med tvivelaktigt innehåll. Kanske är det just detta som får folk att tro. "Om jag betalat så mycket måste det ju fungera".

Johanna sa: Anders: "Ingentingdroppar"?? Mattias: som jag sa ovan.. hur lurar man en häst, hund, katt eller ett barn... att tro på homeopati?
Det finns bra och dåliga homeopater. De som kallar sig homeopat efter en helgkurs på ABF borde förbjudas. Samma 10 piller för 600kr...Här var jag dessvärre tvungen att lämna diskussionen för springa iväg till parken och grilla karré, dricka billigt tetravin och umgås. Men jag hänvisade innan dess till mitt första svar till Robert ovan.

Och debatten fortsätter ... I hope ... :-)