Greenpeace visar åter sitt fula tryne


Återigen har organisationen Greenpeace visat att man helt saknar respekt för demokratiska processer. Denna gång genom att bryta sig inForsmarks kärnkraftverk.

I egna ord kallar Greenpeace aktionen för "fredlig". (Huruvida inbrott är fredligt kan ju diskuteras). Man kräver att Sveriges riksdagsledamöter röstar nej till ny kärnkraft vid omröstningen i övermorgon den 17 juni.

Ursäkta? Men kräver att riksdagsledamöterna röstar nej? Är det verkligen ett sådant samhälle denna organisation vill ha? Att sammanslutningar av olika slag utanför den demokratiska processen begår brott för att få igenom sina agendor? Jag vill inte urholka begreppet terrorism, men det ligger tyvärr inte långt borta.

Om ni vill ha kredibilitet som miljövänner: Åk och hjälp till att sanera olja i Mexikanska golfen istället. Läs på och bedriv opinionsbildning med kunskap och fakta istället för trångsynta och fanatiska miljödogmer. Ge stöd och resurser till utveckling av ny teknik kring energiförsörjning och andra miljöområden istället för att trakassera och sabotera.

Jag kan inte låta bli att undra: Har ni missat att sol- och vindkraft fortfarande inte är tillräckligt effektivt för att täcka vårt energibehov? Har ni missat att vattenkraften behöver vässas för att bli effektiv och inte göra för stor miljöpåverkan? Har ni missat att smutsig kol och olja fortfarande är vad som ersätter i stort sett varje försvunnen kärnenergikilowatt? Har ni missat att kärntekniken har kommit så mycket längre idag än för 30 år sedan vad gäller både miljö, säkerhet och effektivitet?

Och framförallt: Har ni missat att vi lever i en demokrati?