Hjälp mig, kockar och kemister!

I många år har jag förbryllats av ett fenomen med vår älskade kolhydratknöl, potatisen.

Det handlar om kokt, kallnad och uppvärmd potatis. Fenomenet är dock av det gäckande slaget. Det uppkommer inte alltid. Det kan till och med skilja mellan olika exemplar i ett och samma kok. Det tycks också som att alla människor inte uppfattar det ...

Det som händer är att potatisen får ytterligare en, väldigt säregen (och i mitt tycke väldigt oangenäm), doft och (bi)smak. Den är i det närmaste omöjlig att beskriva; nåt i stil med lösningsmedel/metallisk/frän ...

Jag tycker mig ha sett några mönster (vilket som vanligt inte är några absoluta sanningar):
Det drabbar oftare råskalad potatis än potatis kokt med skalet på. Det drabbar oftare fasta sorter än mjöliga. Det drabbar mer sällan potatis som tillagats i rejält med salt eller i annat än vatten (typ potatisgratäng).

Men som sagt, jag har varit med om många krubbarvänner som inte känner den här doften och bismaken över huvud taget, och undrar vad tusan jag snackar om.

Så jag har grubblat och frågat och googlat vid många tillfällen. Men inte blivit klokare.

Så nu undrar jag två saker:

1. Förstår du vad jag pratar om? (dvs har du också upplevt fenomenet?)

2. Är du vetgirig/kock/kemist/fysiker och kan förklara vad det är som händer och vad i potatisen som ger den här säregna aromen?


(Jag känner till att stärkelsekedjorna i kallnad potatis förändras, vilket bland annat sänker dess glykemiska index. Men kan detta ha nåt med doft&smak-fenomenet att göra? Det händer ju som sagt inte med alla potatisar?)