Lösningen: Vuvuzelafilter åt folket!

Då jag lider av svår dysfotbolli och sportallergi hade jag nog i vanliga fall inte engagerat mig i det här ... men igår råkade jag hamna på en så kallad sportbar mitt under matchen mellan Brasilien och Nordkorea.

Plötsligt förstod jag vad alla facebookstatusar om "Vuvuzelahelvetet!" handlade om.

Redan igår konstaterade vi att alla tutorna verkar ligga ungefär i samma tonhöjd. Så i morse fick jag idén att ratta till ett vuvuzelafilter. En googling visade att det var fler som hade tänkt samma tanke. Hur som helst resulterade det i nåt sånt här:


Med en bra EQ (om du har tillgång till en sådan nånstans i tv-ljudkedjan): Lägg snäva bandpassfilter på ~235Hz (-40db), ~465Hz (-40db) och ~930Hz (-20db). Och voila! Helvetestrumpeterna tystnar!

Här är ett ljudexempel där jag slår på och av filtret:

(original-oljud lånat från Die Surfpoeten ovan)


Nu är det ju tyvärr inte alla som har tillgång en fin equalizer till tv-ljudet. Men några som garanterat har det är tv-kanalerna själva.

Så jag tänker såhär: Vore det inte smart av dem att lägga ett sånt här filter redan på utsändningen? Ska vi maila dem en länk till det här inlägget? ;-)


EDIT: Ser man på! Tyska Prosoniq har också tagit sig an Vuvuzela-eländet och släppt VuvuX - ett gratisfilter (Apple AU) baserat på deras produkt sonicWORX Isolate. Ännu vassare än notchfilterlösningarna. Grymt!