En nörd bokar tvättstuga


Det är dags att tvätta.


Det värmer i ett geekhjärta att hyresvärden faktiskt har satsat på internetbokning och inte den gamla låsblockstavlan som man måste gå ner och kolla. Eller som en elak gubbjävel jag hade till värd en gång i tiden körde med: handritade blad och blyertspenna i snöre. Folk lurpassade i källaren vid månads-(och lapp-)skiftena och tecknade upp hela månadens tvättider; dvs alla de behövde och några extra utifall att. Jag var utan tvättid i fyra månader i sträck en gång! Men det är en annan story ...

Hursomhelst; nu kan jag se och boka tvättider hemifrån - eller varhelst jag är - över nätet.

Man måste dock logga in på "Mina sidor" på hyresvärdens sajt först. Sen måste man klicka runt ett tag för att komma till "Boka tvättstuga"-länken i menyn, klicka in sig där, och först därefter kan man boka. Lite för många klick för att vara optimalt alltså.

Att lägga ett bokmärke direkt till bokningssidan fungerar inte. Då inga inloggningsuppgifter kommer med så vet inte bokningen vem jag är, och jag får inte komma in.

Tricket var således att kolla upp vad "Mina sidor" skickade med för viktiga uppgifter till bokningssidan och baka in dem i bokmärkeslänken. Voila! Genvägen direkt till bokningssidan funkade! Perfekt.

Eller ... inte riktigt ...

Det saknades nåt. Bokmärkesikonen blev ju en sån intetsägande vit default-lapp med hundöra. En perfekt genväg måste ju även grafiskt kommunicera vad den är för något. Här behövdes en favicon.ico. Sagt är gjort. Jag ritade ihop en fin liten tvättmaskin om 16x16 pixlar i Photoshop och sparade den som en ikon.

Nu är ju problemet att 1) browsern låter en inte välja egna bilder till genvägarna, utan den måste anges på den aktuella webbsidan, och 2) den har jag såklart inte tillgång till.

Så jag skapade en sida på min egen server med två funktioner; ladda min ikon och skicka mig vidare till bokningssidan med rätt uppgifter inbakade. Bokmärkte den, och:

[borttappad bild]


Så. Nu känns den okej. Nu har jag precis klickat och hittade en ledig tid kl 10! Gotta run! :-)


EDIT 12:53: Kom på att det hela blev ju ännu mer talande än jag först tänkte på, eftersom jag inte bara gjorde ovanstående hack innan jag kom iväg till stugan - utan även gjorde en skärmdump på resultatet och bloggade om det ...