Paraskavedekatriabloggeri

En bekant på Facebook idag:

"Har haft en jävulsk morgon. Vaknade med rejält ont i halsen. Sen slog jag benet i sängen TOKHÅRT. När det var dags för frukost skulle jag skaka multivitaminflaskan men korken satt inte åt. Gul sörja i hela köket. Sen in i badrummet där handduken ramlar ner i toaletten och jag råkar kladda smink på fel ställen så det bara är att börja om ..."

Ouch. Stackars. Och observera - idag är det fredagen den 13:e!

Jag säger det till henne skämtsamt och hon berättar att hon också har tänkt på det.

Jag tror att de flesta idag tar skrocket om olycksdagen mer på skämt än på allvar. Eller åtminstone hoppas jag det. Men det är lätt att göra de där orsak/verkan-kopplingarna som inte finns och som utgör själva grundbulten i det vi kallar vidskepelse.

För vi vill ju se mönster. Vi är programmerade att se mönster. Skinners duva trodde den kunde framkalla mat genom att snurra moturs i sin bur, för att det var precis vad den gjorde när den första slumpstyrda matbiten trillade in. Av alla vänner och bekanta är det högst sannolikt att någon har en dålig dag just idag, på fredagen den 13:e. Vrickar du foten onsdag den 21:a så bryr du dig inte om nåt datum. Vi filtrerar bort, lägger till, glömmer, sorterar och kopplar ihop tills vi bringat ordning i kaoset.

På kuppen har vi fått skrock, magimedicin och religioner.

De är alla högst geografiskt och tidsmässigt betingade. Ta religionerna till exempel. Beroende på var och när du är född så tror du på olika saker. Oden, Ganesha, Amaterasu, Huitzilopochtli, Allah, JHWH, Jesus, Apollon, Mahayan ...

De kan rimligen inte alla vara korrekta. Vad är det för taskigt allsmäktigt väsen som låter majoriteten av världens folk födas in i galen tro? Och endast en bråkdel i den rätta?

Det lutar för min del åt att de är felaktiga allihop. Precis som magimedicinen. Och skrocket.


Men helvete vad förkyld jag har blivit idag, förresten ... :(


(Vad rubriken betyder? Det får du ta reda på själv! ;-)
Vem i helvete?!