Du har pissigt ljud. Skärp dig.

Tänk så det kan bli. För några decennier sedan hade vi Pioneer- och Luxorförstärkare på 2x40W med trägavlar, kanske ett par välbyggda och välspelande 20-liters 8-tums fullrangehögtalare lämpligt utplacerade i våra sjögrästapetserade vardagsrum. På den lirade vi nån av våra 30 knastriga vinylplattor eller heminspelade kassetter med tillhörande brus och drop-outs.

Lite senare kom kompaktstereon där allt satt ihop en en enda silvrig klump med blinkande lysdioder. Lite billigare byggd. Mer plast. Mer burk. På den lirade vi nån av våra 60 CD-skivor med 16-bitars digitalljud i 44,1kHz samplingsfrekvens.

Idag har vi internet - iTunes, Spotify, Amazon, Pandora, Napster - och gigantiska lagringsmedia med stora musiksamlingar. I princip hela världens musik ett par musklick bort. Kvaliteten är (oftast) utmärkt. Många jagar högsta upplösningen, högsta bitraten och lossless-formaten.

Vi konsumerar mer musik än någonsin förut i historien. Och vi avnjuter det hela genom leksakshögtalare från datorpryltillverkaren Logitech eller iPad-dockor i storlek som en jävla formfranska. Eller möjligen ett surroundsystem med trettioelva småsatelliter och burkar runt rummet - som inte är gjorda för att spela stereo, men gör det ändå. Det mesta i form av pyttesmå högtalarelement i oisolerade lådor av tunn plast. De är gjorda för att vara billiga och enkla att placera och flytta runt. Och se flashiga ut. Inte för att låta bra. 

Visst är det anmärkningsvärt? Jag generaliserar givetvis - det har såklart funnits hela spektrat från audiofiler till köksradionihilister genom alla dessa eror. Men genomsnittstrenden är ändå solklar: Vi lyssnar mer och mer på musik i allt högre kvalitet - och vi gör det i sämre och sämre ljudutrustning. En inte alltför vild gissning är att mångas bästa ljudupplevelse idag kommer från bärbar spelare och ett par halvschyssta in-ear-proppar. Jag tycker faktiskt det är lite sorgligt. Låt oss starta en mottrend! Gå och köp en schysst förstärkare och ett par bra stereohögtalare. Det behöver faktiskt inte kosta skjortan. HiFi-klubben säljer NAD och DENON som bygger riktiga kvalitetsförstärkare till bra priser. Reference Audio har massor av välspelande högtalare som inte tar upp halva vardagsrummet. Jacka sen in dator, TV, mp3-spelare eller vad du har - och njut!