30 nov: Kåldolmens dag


"Karl XII gillade inte bara krig och elände - han gillade också kåldolmar"
förtäljer arrangörerna till morgondagens Kåldolmens dag som på Karl XII:s minnesdag firas i Kungsträdgården - med kåldolmar, kaffe och tal av Herman Lindqvist och Göran Rosenberg m.fl.

Huruvida Karl XII verkligen gillade elände låter jag vara osagt. Desto intressantare huruvida han gillade kåldolmar, och i synnerhet om han gjorde det till den grad att han importerade rätten till Sverige, såsom anekdoten säger.

Faktum är att Karl XII:s matsedlar är tämligen väl dokumenterade, och där återfinns inga dolmar. Inte heller på hans soldaters matsedlar har man funnit dolmarna listade.

Det finns helt enkelt inga belägg för att kåldolmen kom till oss via Karl XII och/eller hans soldater.

En annan, inte lika spridd, teori är att dolmarna spreds till oss via de otaliga delegationer från Osmanska riket som vistades i Stockholm mellan 1716 - 1732 för att se till att de lån vi givits av dem betalades tillbaka. Kanske inte lika klatschig, som anekdot räknat. Men aningen mer trolig.

Goda är de hursomhelst, dolmarna.


Källor: Wikipedia, Faktoider


EDIT: Ett tips till alla stressade som ändå gillar kåldolmar/kålpudding. Jag brukar göra en fuskis som inte tar mer tid än att fräsa ihop en köttfärssås, typ. Strimla helt sonika kålen (med osthyvel går utmärkt) och fräs den (inte för häftigt) gyllene i smör tillsammans med gul lök. Sen steker du köttfärs och blandar ihop allt. Smaksätt med stött kryddpeppar, en dutt sirap, kanske lite soja och kalvfond, salt och svartpeppar. Har man lite kokta risgryn över så kan man slänga i det. Servera med lingonsylt och kokt potatis på ordinarie manér.